«Επίμονη και σημαντική αντίσταση» αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ρωσία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπεσε έξω στους υπολογισμούς του για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ίσως προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο που ορίζει τη νίκη, λέει η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
«Θεωρούμε ότι θα είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για τη Ρωσία να κρατήσει και να ελέγξει τα εδάφη της Ουκρανίας και να τοποθετήσει ένα βιώσιμο φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο», μολονότι έχει αναπτύξει το 100% των δυνάμεων που είχε παρατάξει στα σύνορα πριν από την εισβολή, τόνισε η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ρωσία υποτίμησε την ισχύ της ουκρανικής αντίστασης και το μέγεθος των στρατιωτικών προκλήσεων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν «με απερίσκεπτη περιφρόνηση» προς τους αμάχους.
Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, είπε ότι ο Πούτιν έκανε μια σειρά από υποθέσεις σχετικά με το σχέδιο της επίθεσης στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ψευδείς από την έναρξη της σύγκρουσης. Αυτά περιλάμβαναν την πεποίθηση ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και θα εκφοβιζόταν εύκολα, ότι η προσοχή των ευρωπαϊκών κρατών θα αποσπαστεί λόγω των επερχόμενων εκλογών στη Γαλλία και την αλλαγή ηγεσίας στη Γερμανία, ότι είχε θωρακίσει την οικονομία της Ρωσίας έναντι των κυρώσεων με τη συσσώρευση χρηματοοικονομικών αποθεμάτων και ότι είχε εκσυγχρονίσει τον στρατό του, ώστε να μπορέσει να πετύχει μια γρήγορη νίκη.
Ο Πούτιν «βράζει» από παράπονα και φιλοδοξίες
Σχεδόν δύο εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου, ο Πούτιν παραμένει αποφασισμένος να ελέγξει και να κυριαρχήσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μπερνς, ο οποίος είπε ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «βράζει σε έναν εύφλεκτο συνδυασμό παράπονου και φιλοδοξίας». Η επανειλημμένη απόρριψη της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τον Πούτιν έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τις μέχρι τώρα αποτυχίες των ενόπλων δυνάμεών του, πρόσθεσε ο Μπερνς. «Οι πραγματικές χώρες αντεπιτίθενται, και αυτό έχουν κάνει πολύ ηρωικά οι Ουκρανοί» είπε ο διευθυντής της CIA, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν δεν έχει «κανένα βιώσιμο πολιτικό σχέδιο για να τελειώσει το εγχείρημα» στην Ουκρανία.
Ο αντιστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, είπε ότι κατά την εκτίμησή του -αν και με «χαμηλή σιγουριά»- η Ρωσία έχει χάσει 2.000 έως 4.000 στρατιώτες μέχρι στιγμής στη σύγκρουση.
Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές επαίνεσαν τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για τον προληπτικό αποχαρακτηρισμό και τη δημόσια δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια του Πούτιν, τα οποία, όπως είπαν, ανέτρεψαν τις προσπάθειές του να παρουσιάσει ψευδές αφήγημα.
Σύσφιγξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας
Αναφορικά με την Κίνα, οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι η συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας συνεχίζει να συσφίγγεται, αλλά ο Μπερνς είπε ότι η ηγεσία στο Πεκίνο έχει «θορυβηθεί» από τις ενέργειες και τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Ρωσία στην Ουκρανία. Τόσο ο Μπερνς όσο και η Χέινς δήλωσαν ότι το Πεκίνο λαμβάνει υπόψη του την ενιαία απάντηση στη ρωσική εισβολή από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τους συμμάχους τους, αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κινεζικής κυβέρνησης για το πώς να αντιμετωπίσει την Ταϊβάν. «Υπάρχει αντίκτυπος στους κινεζικούς υπολογισμούς», είπε ο Μπερνς.
«Συμβολική» η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε συναγερμό το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας
Η Χέινς είπε ότι οι δημόσιες προειδοποιήσεις του Πούτιν, που έθεσε σε υψηλότερο συναγερμό τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, είναι ως επί το πλείστον συμβολικές, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί καμία αλλαγή αναφορικά με τις θέσεις ή μετακινήσεις πυρηνικών όπλων.
Αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε στις πρώτες μαρτυρίες, η επίσημη αξιολόγηση απειλών που παρουσιάστηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προετοιμάστηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας.
Η αποχαρακτηρισμένη έκδοση αυτής της αξιολόγησης 31 σελίδων προειδοποιεί ότι η Κίνα αναπτύσσει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις πυρηνικών όπλων στην ιστορία. Σημειώνει ακόμη ότι το Ιράν θα συνεχίσει να απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς επιδιώκει να διαβρώσει την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται να επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με την αξιολόγηση.
«Το επόμενο έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα αντιμετωπίσουν ένα όλο και πιο περίπλοκο και διασυνδεδεμένο παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας, που θα χαρακτηρίζεται από το αυξανόμενο φάσμα του ανταγωνισμού και των συγκρούσεων των μεγάλων δυνάμεων, ενώ συλλογικές, διακρατικές απειλές για όλα τα έθνη και τους παράγοντες ανταγωνίζονται για την προσοχή μας και περιορισμένους πόρους», σύμφωνα με το έγγραφο.