Ανοικτό άφησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το ενδεχόμενο να προκύψουν οι «απαραίτητες προϋποθέσεις» ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είναι εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά δήλωσε απογοητευμένος που το Κίεβο «αρνείται να συζητήσει ο,τιδήποτε» με τη Ρωσία, μετά την πρόσφατη αναστολή της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια από τη Μόσχα, η οποία κατηγόρησε την Ουκρανία για επιθέσεις drones κατά ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κριμαία.
Ο Πούτιν επέμεινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σότσι ότι είναι «πέραν πάσης αμφιβολίας» η «καλή θέληση» της Ρωσίας αναφορικά με την επιθυμία της για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Ukrainska Pravda. Και κατηγόρησε το Κίεβο ότι πετά «στον κάλαθο των απορριμμάτων» τη συμφωνία για τα σιτηρά. «Καταλήξαμε μαζί τους σε συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τα πέταξαν στον κάλαθο των απορριμμάτων. Και τώρα αρνούνται να συζητήσουν ο,τιδήποτε μαζί μας. Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για πιθανές συμφωνίες αν η άλλη πλευρά δεν έχει καμία επιθυμία να μιλήσει μαζί μας; Λοιπόν, μπορούμε να περιμένουμε», είπε. «Ίσως προκύψουν κάποια στιγμή ορισμένες αναγκαίες προϋποθέσεις. Εμείς έχουμε γνωστοποιήσει την καλή μας βούληση. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας και αυτό δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε.
Οι όροι της Μόσχας
Ο Πούτιν δεν προσδιόρισε ποιες θα ήταν για τη Μόσχα οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο RIA Novosti το Σάββατο αναφέρθηκε σε δύο ασαφείς όρους για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη να ακούσει τους δυτικούς συναδέλφους μας», αν υποβληθεί νέο αίτημα για διαπραγματεύσεις. Σημείωσε δε ότι η Δύση πρέπει «να λάβει πλήρως υπόψη τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και «να μας προσφέρει κάποιες σοβαρές προσεγγίσεις, που θα βοηθήσουν στην εκτόνωση των εντάσεων».
Η Ρωσία έχει στο παρελθόν δηλώσει ότι οι όροι για τον τερματισμό του πολέμου περιλαμβάνουν την διατήρηση μιας «ουδετερότητας» της Ουκρανίας στις διεθνείς υποθέσεις και να σταματήσει το Κίεβο τις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν έχει επίσης αξιώσει να αναγνωρίσει η Ουκρανία την κατεχόμενη Κριμαία ως κομμάτι της Ρωσίας και οι νέες εδαφικές διεκδικήσεις της Μόσχας θα περιλαμβάνουν πιθανότατα τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος ότι προσαρτήθηκαν τον Σεπτέμβριο.
Τον ίδιο μήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι παρουσίασε με μήνυμά του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τους πέντε αδιαπραγμάτευτους όρους του Κιέβου για μια ειρηνευτική συμφωνία, που περιλάμβαναν νέες κυρώσεις για τη Ρωσία, εγγυήσεις ασφαλείας και αποκατάσταση της «εδαφικής ακεραιότητας» με την αναγνώριση των συνόρων της Ουκρανάις πριν την έναρξη του πολέμου.