Μια ακόμη τηλεφωνική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με θέμα την εισβολή στην Ουκρανία, είχαν σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς.
Αρχικά, καμία από τις δυο πλευρές δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες. Ένας Γάλλος αξιωματούχος, ωστόσο, από τη γαλλική προεδρία ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν δείχνει διατεθειμένος να τελειώσει την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδος), η Γαλλική προεδρία έδωσε περισσότερα στοιχεία για την επαφή Πούτιν, Μακρόν και Σολτς. Σύμφωνα με το BBC, η Γαλλική προεδρία ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά και πως «ήταν μια δύσκολη συζήτηση». Μακρόν και Σολτς, σύμφωνα με το Ελιζέ, εστίασαν στη Μαριούπολη, επισημαίνοντας τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους.
Κατά τις ίδιες πηγές, Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν κατάπαυση πυρός και τερματισμό των εχθροπραξιών προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα επόμενα βήματα.
Το γραφείο του Μακρόν στο Ελιζέ ωστόσο, κατά το BBC, επισημαίνει ότι «ο Πούτιν δεν έδειξε καμία διάθεση να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Τo CNN, στο μεταξύ, ανέφερε ότι ο Πούτιν εμφανίστηκε «πιο αποφασισμένος από ποτέ» στην ίδια συνομιλία. Παρά ταύτα, τονίζεται ότι το γεγονός ότι γίνονται αυτές οι επαφές αποτιμάται θετικά.
Γαλλικές πηγές: «Ιρανικού τύπου κυρώσεις» στη Ρωσία -Τι θα συμβεί στη συνέχεια στην Ουκρανία
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde η γαλλική προεδρία ανέφερε, μετά την συνομιλία Μακρόν-Πούτιν ότι η συζήτηση των δύο ηγετών ήταν «πολύ ειλικρινής και δύσκολη», ότι έγινε σε «μια δραματική στιγμή» και ότι ο Γάλλος πρόεδρος «είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά κανάλια» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και το ενδεχόμενο κυρώσεων «οι οποίες θα είναι ιστορικής φύσεως» και εξαιρετικά τιμωρητικές για τη Ρωσία.
«Θα πιέσουμε στο μάξιμουμ και δεν θα εγκαταλείψουμε», ανέφερε η γαλλική προεδρία. Αναφορικά με την απειλή μιας πιθανής χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, η γαλλική προεδρία σημείωσε ότι η απαίτηση του Εμανουέλ Μακρόν ήταν «πολύ μεγάλη, ώστε η σύρραξη να λάβει τέλος, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η χρήση παράνομων όπλων ή η καταστροφή πόλεων».
To ΒΒC υποστηρίζει ότι η Γαλλική προεδρία έδωσε και κάποια στοιχεία σχετικά με το τι αναμένεται να συμβεί στη συνέχεια.
Συγκεκριμένα, κατά το Ελιζέ αναμένεται να εξεταστούν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας από τη Ρωσία. Η συζήτηση για τις νέες κυρώσεις θα γίνει τις προσεχείς ημέρες στις Βρυξέλλες με τα μέλη της ΕΕ.
Για τις νέες κυρώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ληφθούν υπόψιν οι εξελίξεις στα μέτωπα και συγκεκριμένα η πολιορκία της Μαριούπολης. «Ο στόχος αυτών των “ιρανικού τύπου” κυρώσεων είναι να στριμώξουν τον πρόεδρο Πούτιν και να τον απομονώσουν από τη διεθνή κοινότητα» λέει η Γαλλική προεδρία, σύμφωνα με το BBC.
«Παράθυρο» Ζελένσκι για συνάντηση με Πούτιν στο Ισραήλ
Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά την ελπιδοφόρα δήλωση Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε ότι είναι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Πούτιν στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.
Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνει ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και προσθέτει ότι έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ.
Μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την την εισβολή της στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως ο οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.