Δεν πάει στη σύνοδο των BRICS στη Ν. Αφρική ο Πούτιν μετά το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - iefimerida.gr

Δεν πάει στη σύνοδο των BRICS στη Ν. Αφρική ο Πούτιν μετά το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: Servicio de Prensa de la Presidencia Rusa vía AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ομάδας αναδυόμενων οικονομιών BRICS που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο «με αμοιβαία συμφωνία», όπως ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία της Νότιας Αφρικής.

Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ, μαζί με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, ανέφερε η προεδρία σε μια ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από λίγο το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής των BRICS μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η Νότια Αφρική αντιμετώπισε δίλημμα ως οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής επειδή, καθώς είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), θα έπρεπε θεωρητικά να συλλάβει τον Πούτιν για φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου, αν συμμετείχε στη σύνοδο.

Το ΔΠΔ εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της αναγκαστικής μεταφοράς παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει πει πως το ένταλμα σύλληψης είναι άκυρο από νομική άποψη καθώς η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Η Ρωσία δεν έχει αποκρύψει ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο έχει μεταφέρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία, αλλά το παρουσιάζει ως μια ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία ορφανών και παιδιών που εγκαταλείφθηκαν στη ζώνη του πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με αίτηση τοπικού δικαστηρίου που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα είχε ζητήσει άδεια από το ΔΠΔ να μην συλλάβει τον Πούτιν γιατί αν το έκανε, αυτό θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.

Σήμερα το Κρεμλίνο δήλωσε πως η Ρωσία δεν είπε στη Νότια Αφρική πως η σύλληψη του Πούτιν βάσει εντάλματος του ΔΠΔ θα σήμαινε "πόλεμο". Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ωστόσο στους δημοσιογράφους πως οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται --χωρίς να χρειάζεται κάποιον να του το εξηγήσει-- τι θα σήμαινε μια προσπάθεια να παραβιαστούν τα δικαιώματα του Πούτιν.

Η Νότια Αφρική λέει πως είναι ουδέτερη στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά έχει επικριθεί από τις δυτικές δυνάμεις για τη φιλική στάση της προς τη Ρωσία, που είναι ιστορικά ένας ισχυρός σύμμαχος του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ