Ένα σπάνιο τετράγωνο σμαράγδι 37 καρατίων που ανήκε στον Αγά Χαν πουλήθηκε για σχεδόν 9 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία στη Γενεύη, καθιστώντας το το πιο ακριβό πράσινο πετράδι στον κόσμο.
Η καρφίτσα Cartier με διαμάντια και σμαράγδια, η οποία μπορεί να φορεθεί και ως μενταγιόν, εκθρονίζει ένα κόσμημα του οίκου μόδας Bulgari που δόθηκε από τον Ρίτσαρντ Μπάρτον ως γαμήλιο δώρο στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Η ιστορία του πιο ακριβού σμαραγδιού στον κόσμο
Το 1960, ο πρίγκιπας Σαντρούντιν Αγά Χαν ανέθεσε στον οίκο Cartier να τοποθετήσει το σμαράγδι σε μια καρφίτσα με 20 διαμάντια σε κοπή μαρκίζας για τη Βρετανίδα socialite Nina Dyer, με την οποία ήταν παντρεμένος για λίγο.
Στη συνέχεια, η Dyer δημοπράτησε το σμαράγδι για να συγκεντρώσει χρήματα για τα ζώα το 1969.
Τυχαία αυτή ήταν και η πρώτη πώληση του Christie's αυτού του είδους στην Ελβετία στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, με το σμαράγδι να επιστρέφει εκεί για την 110η έκδοση της φέτος.
Αγοράστηκε από τον κοσμηματοπώλη Van Cleef & Arpels πριν περάσει λίγα χρόνια αργότερα στα χέρια του Χάρι Ουίνστον των ΗΠΑ, που ήταν γωνστός με το παρατσούκλι «Βασιλιάς των Διαμαντιών».
«Τα σμαράγδια είναι hot αυτή τη στιγμή, και αυτό κάνει "τικ" σε όλα τα κουτιά», δήλωσε ο Max Fawcett, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων της Christie's.
«Μπορεί να δούμε ένα σμαράγδι αυτής της ποιότητας να βγαίνει προς πώληση μία φορά κάθε πέντε ή έξι χρόνια», πρόσθεσε.
Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ έφτασε τα 6,5 εκατ. δολάρια βγάζοντας σε δημοπρασία μέρος της διάσημης συλλογής κοσμημάτων της θρυλικής Ελίζαμπεθ Τέιλορ στη Νέα Υόρκη.
Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ένα διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με το σκάνδαλο που κατέστρεψε τη φήμη της Μαρίας Αντουανέτας επρόκειτο να πιάσει 2,1 εκατ. λίρες σε δημοπρασία.
Το κολιέ-αντίκα φορέθηκε επίσης στις στέψεις του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' και της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.
Χρονολογημένο γύρω στο 1776, το σπάνιο κομμάτι είναι φτιαγμένο από διαμάντια 300 καρατίων, που πιστεύεται ότι προέρχονται από τα διάσημα ορυχεία Golconda της Ινδίας, σε σχέδιο σε στιλ κασκόλ με ένα ζευγάρι φούντες.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το κολιέ μπορεί να έχει κατασκευαστεί από διαμάντια που εκλάπησαν το 1780 από τους κοσμηματοπώλες Boehmer και Bassenge που ενορχηστρώθηκαν από την Comtesse Jeanne de la Motte.
Η κοντέσσα σφυρηλάτησε την υπογραφή της Αντουανέτας για να πάρει το κολιέ. Αν και αθώα, η φήμη της βασίλισσας αμαυρώθηκε.
Φωτογραφίες: KEYSTONE via ΑΠΕ-ΜΠΕ