Ο απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 2.000.000 πριν κυκλοφορήσει ευρέως ένα εμβόλιο, ενώ θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω αν δεν ληφθεί συντονισμένη δράση για την αναχαίτιση της πανδημίας, προειδοποίησε αξιωματούχος του ΠΟΥ.
«Αν δεν το κάνουμε, όλοι οι αριθμοί για τους οποίους μιλάμε (2 εκατομμύρια θάνατοι) δεν θα είναι μονάχα κάτι που μπορεί κανείς να φανταστεί, αλλά δυστυχώς πολύ πιθανό», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο πρόγραμμα εκτάκτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σήμερα.
Η εκτίμησή του διατυπώθηκε καθώς το σύνολο των νεκρών, 9 μήνες μετά την ανακάλυψη του ιού στην Κίνα, πλησιάζει το ορόσημο του 1.000.000. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, τουλάχιστον 984.068 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19 στον κόσμο.
«Η στιγμή για ανάληψη δράσης είναι αυτή, τώρα»
«Εάν δεν συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα, να εξελισσόμαστε, στη φύση, την κλίμακα και την ένταση της συνεργασίας μας, επομένως, ναι, θα δούμε αυτόν τον αριθμό και, δυστυχώς, ακόμα μεγαλύτερο. Η στιγμή για ανάληψη δράσης είναι αυτή, τώρα», τόνισε ο Ράιαν.
«Δεν αφορά μονάχα το να διεξάγουμε τεστ και να ιχνηλατούμε, όχι μονάχα να παρέχουμε ιατρική φροντίδα, όχι μονάχα να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όχι απλά να εργαζόμαστε στα εμβόλια, να τα κάνουμε όλα αυτά ταυτόχρονα», απηύθυνε έκκληση ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.
«Πραγματικά, ελπίζω να μην αρχίσουμε να κουνάμε το δάκτυλο: για όλα φταίει η νεολαία»
Ο Ράιαν επισήμανε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων, παρά τις ανησυχίες ότι οι νέοι ώθησαν τη διασπορά του ιού μετά την άρση των περιορισμών και των lockdowen σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Πραγματικά, ελπίζω να μην αρχίσουμε να κουνάμε το δάκτυλο: για όλα φταίει η νεολαία», ανέφερε ο Ράιαν. «Το τελευταίο πράγμα που ένας νέος χρειάζεται είναι έναν μεγαλύτερο να του μιλάει με στόμφο και να του κουνάει το δάκτυλο».