Η Κίνα πρέπει «να συνεργασθεί περισσότερο» στην έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19, τα πρώτα κρούσματα της οποίας εντοπίσθηκαν στην πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο 2019.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, ζητώντας πρόσβαση στα πρωτογενή στοιχεία, η οποία μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μοιραστεί με τις χώρες-μέλη του προτάσεις για τη δεύτερη φάση της μελέτης με θέμα την προέλευση του κορωνοϊού, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του ΠΟΥ, αρμόδιος για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, Μάικ Ράιαν.
«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας πάνω σε αυτή τη διαδικασία και ο γενικός διευθυντής θα παρουσιάσει μέτρα στα κράτη-μέλη», τόνισε ο Ράιαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (14/7) ο Γκεμπρεγέσους προχώρησε σε μια εκτίμηση που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους όλων, καθώς δήλωσε πως ο κόσμος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στα πρώιμα στάδια του νέου κύματος», σημείωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, μιλώντας στη Γενεύη, στη συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις που σχετίζονται με την Covid-19.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού επέστησε την προσοχή στην αύξηση της νοσηρότητας, που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και στη θνητότητα από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Μάλιστα, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά τη συνεχιζόμενη τις 10 προηγούμενες εβδομάδες μείωσή τους.