Πού μπορεί να οδηγήσει η μαζική προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες -Ο κίνδυνος να ευνοηθεί η ακροδεξιά - iefimerida.gr

Πού μπορεί να οδηγήσει η μαζική προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες -Ο κίνδυνος να ευνοηθεί η ακροδεξιά

Eκλογές στη Γαλλία
Eκλογές στη Γαλλία/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γαλλία ζει μια δικιά της ιστορική στιγμή σήμερα, Κυριακή, καθώς επιτυγχάνεται συμμετοχή-ρεκόρ στον πρώτο γύρο τον πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι ήδη υψηλότερο σε αυτές τις εκλογές από ό,τι σε όλες τις εκλογικές αανμετρήσεις της πρόσφατης ιστορίας της Γαλλίας, τουλάχιστον τα τελευταία 36 χρόνια. Και αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το τι θα συμβεί στον δεύτερο γύρο, σχολιάζει το BBC.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) ανέρχεται σε 59,39 %,, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό είναι κατά μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκλογές. Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Ipsos, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του 1986. Το 2022 η αντίστοιχη συμμετοχή ήταν στο 39,42%, ενώ το 2017 ήταν στο 40,75.%.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει στο 67,5%, ποσοστό ρεκόρ μετά από δεκαετίες, σύμφωνα με εκτίμηση της Ipsos.

Το σενάριο των τριών υποψηφίων στον β' γύρο

Εάν η συμμετοχή είναι υψηλή, αυτό θα σημάνει περισσότερες τριπλές αναμετρήσεις στον επαναληπτικό γύρο της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου. Αυτό οφείλεται σε μια ιδιορρυθμία του εκλογικού νόμου της Γαλλίας. Ως «τριπλή αναμέτρηση» εννοείται η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών με τρεις υποψήφιους, σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, αντί για δύο, όπως ευνοείται από το εκλογικό σύστημα δύο γύρων της χώρας.

Για να προκριθεί κάποιος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι ένας από τους δύο πρώτους σε ψήφους του πρώτου γύρου, ή πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων - όχι το 12,5% των ψήφων, αλλά όλων των δυνητικών ψηφοφόρων σε μια εκλογική περιφέρεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η ιδιομορφία σημαίνει ότι όσο χαμηλότερη είναι η συμμετοχή, τόσο πιο δύσκολο είναι για έναν τρίτο υποψήφιο να πιάσει το όριο. Αλλά μια υψηλή συμμετοχή - π.χ. 62,5% - σημαίνει ότι ένας τρίτος υποψήφιος μπορεί να περάσει με το 20% των ψήφων, πράγμα που είναι πιο εφικτό.

Πώς μπορεί να ευνοηθεί η ακροδεξιά

Όσο περισσότερες είναι οι τριπλές αναμετρήσεις, τόσο περισσότερο - θεωρητικά - θα πρέπει να ευνοείται η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, επισημαίνει το BBC. Αυτό συμβαίνει επειδή η ψήφος κατά της Εθνικής Συσπείρωσης δεν θα είναι συγκεντρωμένη σε έναν υποψήφιο, αν για παράδειγμα στον β' γύρο περάσει ένας υποψήφιος του Μακρόν, ένας της αριστερής συμμαχίας και ένας της ακροδεξιάς.

Αλλά σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες όπου υπάρχουν τριπλές αναμετρήσεις, είναι πιθανό υποψήφιος που πέτυχε το εκλογικό όριο να αποχωρήσει, για να συγκεντρωθούν οι ψήφοι σε έναν και μοναδικό αντίπαλο κατά του ακροδεξιού υποψηφίου. Δηλαδή, μια πιθανή αποχώρηση ενός υποψηφίου της Αριστεράς ή του Μακρόν για να αναμετρηθεί ένας και όχι δύο με τον υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης.

Το σύνολο των εκλογικών περιφερειών στη Γαλλία είναι 577 και είναι όλες μονοεδρικές. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι περίπου 115.000 ψηφοφόροι. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές τόσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ότι συνήθως, επανεκλέγονται αυτοί που ήταν ήδη βουλευτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ