Πόσο κοντά είμαστε στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας - iefimerida.gr
ΚΟΣΜΟΣ 

Πόσο κοντά είμαστε στην επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγγειλε πασχαλινή εκεχειρία το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν ελπίδες ότι ενδεχομένως να πρόκειται για προετοιμασία κατάπαυσης πυρός, η οποία ίσως να αποφασιστεί στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν στο Λονδίνο εκπρόσωποι ΗΠΑ - Ευρωπαίων και Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουκρανία ήθελε αυτή η πασχαλινή εκεχειρία να παραταθεί για 30 μέρες, όπως είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ωστόσο επίσημα οι Ρώσοι δήλωσαν ότι η εκεχειρία τελείωσε, ενώ οι Ουκρανοί κατήγγειλαν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών οι Ρώσοι παραβίασαν την εκεχειρία που οι ίδιοι εξήγγειλαν σχεδόν 3.000 φορές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αφορούσε χτυπήματα από μεγάλη απόσταση, με άλλα λόγια σε περιοχές όπου δεν διεξάγονται εχθροπραξίες. Άρα μπορούμε να πούμε ότι εν μέρει η εκεχειρία δούλεψε.

Η συνάντηση που αναμένεται να γίνει στο Λονδίνο είναι στην ουσία η συνέχιση της αντίστοιχης συνάντησης στο Παρίσι που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πρόταση του Τραμπ όσον αφορά μια παρατεταμένη εκεχειρία. Νωρίτερα αμερικανικές πηγές έκαναν λόγο για ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διαπραγματευτική διαδικασία σε περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλει ούτε η Ουκρανία αλλά ούτε η Ευρώπη

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στις 17 Απριλίου στο Παρίσι, οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους Ευρωπαίους «το περίγραμμα μιας διαρκούς και ανθεκτικής ειρήνης» στην Ουκρανία. Η συμφωνία προϋποθέτει μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο των ήδη καταληφθέντων εδαφών της Ουκρανίας και η Αμερική θα άρει σταδιακά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση παρατεταμένης εκεχειρίας. Η New York Post έγραψε ότι η τελική εκδοχή της μακροπρόθεσμης ειρηνευτικής συμφωνίας πρόκειται να παρουσιαστεί στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.

Πηγές στο Κίεβο ανέφεραν ότι οι προτάσεις Τραμπ είναι εξαιρετικά δυσάρεστες για την Ουκρανία αλλά όχι «εξωφρενικές» και μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείξει αποτέλεσμα των προσπαθειών του, ειδικά όταν θα συμπληρωθούν 100 μέρες θητείας του (29 Απριλίου) και με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του να βάλει τέλος σε αυτό τον πόλεμο. Οι Ουκρανοί έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες και φθορές λόγω του πολέμου και περιμένουν πως και πως να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης ενώ και η Ε.Ε. θέλει μια λύση, ιδιαίτερα πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να απομακρυνθούν από αυτό το θέμα.

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να σταματήσει τον πόλεμο. Αφενός οι στόχοι του Κρεμλίνου δεν φαίνεται να έχουν μεταβληθεί εδώ και τρία χρόνια και αυτοί είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της κρατικής οντότητας της Ουκρανίας και η αρπαγή των εδαφών της. Ωστόσο κατά την περίοδο που διανύουμε, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο για τα καλά οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και αυτό μπορεί να την ωθήσει σε υποχωρήσεις.

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κακή εικόνα της ρωσικής οικονομίας. Η κατάσταση σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα οι ρωσικές αερομεταφορές, είναι πολύ κοντά στην κατάρρευση και γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι οι Ρώσοι φαίνεται να προτάσσουν πλέον το θέμα των κυρώσεων στις συζητήσεις που κάνουν με τους Αμερικανούς.

Ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η διάλυση της ρωσικής οικονομίας και τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύονται δεν απασχολούν τον Πούτιν και πως η πασχαλινή εκεχειρία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια «πάσα» προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήθελε να τελειώσει ο πόλεμος πριν το Πάσχα. Ή ακόμα και μια έμμεση «συγγνώμη» προς τους Αμερικανούς «εταίρους» για τις πολύνεκρες επιθέσεις σε αμάχους στο Κριβίι Ριγ και στο Σούμι και τον επικοινωνιακό αντίκτυπο που είχαν κατά του ίδιου του Τραμπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τι ακριβώς συμβαίνει θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Πάντως, από όλες τις «πιο κρίσιμες εβδομάδες του πολέμου» που έχουμε ζήσει τα τελευταία τρία χρόνια ενδέχεται η τρέχουσα εβδομάδα να είναι όντως η πιο κρίσιμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ εκεχειρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ