Εξι ημέρες μετά τη εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει εκπληρώσει το σκοπό της, ενώ η Δύση της απαντά με σκληρές κυρώσεις. Ποιος ο ρόλος Ζελένσκι;
Οι Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το ουκρανικό έθνος έχουν καταφέρει να αλλάξουν ριζικά την πολιτική της Δύσης απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του CNN, με την υπόσχεση όπλων και πυρομαχικών στον 44χρονο Ζελένσκι, η Δύση φαίνεται όλο και περισσότερο να παρασύρεται σε έναν πιθανό πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Μόσχα για την Ουκρανία, παρόλο που αυτή δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Αφού επέμειναν την περασμένη εβδομάδα ότι οι κυρώσεις θα διαβαθμίζονται ανάλογα με τη ρωσική συμπεριφορά, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έσπευσαν να επιβάλουν προσωπικές κυρώσεις στον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ έδιωξαν βασικές ρωσικές τράπεζες από το ζωτικής σημασίας παγκόσμιο οικονομικό δίκτυο SWIFT.
Στην πιο εξαιρετική μετατόπιση, η Γερμανία, υπό τον νέο καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δεσμεύτηκε να υπερβεί τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και ξεπέρασε την επιφυλακτικότητά της να στέλνει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες, υποσχόμενη να εξοπλίσει τους Ουκρανούς που πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα. Η Γερμανία «πάγωσε» επίσης τον αγωγό Nord Stream 2 που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη.
Κάτι άλλο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μέχρι πρότινος... προστατευόμενος του Πούτιν, ο Ούγγρος πρόεδρος, Βίκτορ Ορμπάν τάχθηκε στο πλευρό των ηγετών της ΕΕ εναντίον των Ρώσων, ενώ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε θερμούς δεσμούς με τον Πούτιν, επικαλέστηκε μια σύμβαση της δεκαετίας του 1930 που θα μπορούσε να περιπλέξει τις ναυτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το CNN και η Βρετανία, αφού επί μακρόν έκανε τα στραβά μάτια στον ολιγαρχικό πλούτο που ξεπλένεται μέσω των πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο, δηλώνει τώρα με καθυστέρηση, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι «δεν υπάρχει χώρος για βρώμικο χρήμα στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Αποκλείουν από παντού τη Ρωσία
Όπως προαναφέρθηκε, ο Ζελένσκι αρχίζει να λαμβάνει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας της παγκόσμιας κοινότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επικεφαλής της Formula 1 και το ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου απέκλεισαν τη Ρωσία από τις κορυφαίες διοργανώσεις. Παράλληλα, ρωσικές παραστάσεις μπαλέτου ακυρώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ αποσύρουν τη ρωσικής προέλευσης βότκα από τα ράφια.
Η συναισθηματική έκκληση του Ζελένσκι
Η σκληρή στάση του παγκόσμιου μετώπου κατά της Ρωσίας το Σαββατοκύριακο ακολούθησε ολοένα και πιο θερμές εκκλήσεις του Ζελένσκι για βοήθεια. Υπενθυμίζεται ότι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν ότι σε μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος είχε πει ότι δεν ήξερε πόσος χρόνος είχε απομείνει στον ίδιο ή στη χώρα του.
Πάντως, λίγοι ήταν εκείνοι που περίμεναν πως ο Ουκρανός πρόεδρος, ένας πρώην κωμικός ηθοποιός θα μεταμορφωνόταν στον ηγέτη που θα ταίριαζε τη δεδομένη χρονική στιγμή στη χώρα του. Παρόλα αυτά, κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες, ο Ζελένσκι επιδεικνύει ειρωνικά τις ίδιες αξίες -συμπεριλαμβανομένης της σθεναρής υπεράσπισης της δημοκρατίας- που θα έδιναν τα προσόντα στην Ουκρανία για ένταξη τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ, έναν δρόμο που ο Πούτιν προσπάθησε να κλείσει με την εισβολή του.
«Πράγματι εν καιρώ (θα) ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κ. φον ντερ Λάιεν, στο Euronews, ερωτηθείσα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.
Όπως αναφέρει το CNN ο τρόπος αντίστασης του Ζελένσκι τον τοποθετεί δίπλα σε διάσημους αντιφρονούντες του Ψυχρού Πολέμου, όπως ο Πολωνός ηγέτης της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα και ο Ίμρε Νάγκυ, ο εκτελεσμένος ηγέτης της ουγγρικής εξέγερσης του 1956 κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Το αμερικανικό δίκτυο φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, ο οποίος εγκατέλειψε την Καμπούλ όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνει ότι ο Ζελένσκι είναι αποφασισμένος να μείνει και να πολεμήσει -και πιθανώς να πεθάνει μαζί με τον λαό του-, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερες εθνικές προσπάθειες, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή ο Τζορτζ Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια και μετά την αμερικανική επανάσταση.
Ενδεικτικό είναι το σχόλιό του προς τις ΗΠΑ όταν του πρότειναν να αποχωρήσει από την Ουκρανία με ασφάλεια . «Ο αγώνας είναι εδώ. Χρειάζομαι πυρομαχικά. Όχι τη μεταφορά μου», ήταν τα λόγια του Ουκρανού προέδρου.
Σε ένα άλλο συγκλονιστικό μήνυμα την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε τον υπόλοιπο κόσμο ότι, αν και ο ίδιος και η χώρα του βρίσκονται στη γραμμή του πυρός, δίνει έναν αγώνα για λογαριασμό της παγκόσμιας δημοκρατίας και ελευθερίας. «Οι Ουκρανοί έχουν εκδηλώσει το θάρρος να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και να σώσουν την Ευρώπη και τις αξίες της από μια ρωσική επίθεση», είπε.
Νούμερο ένα στόχος ο Ζελένσκι
Πάντως, όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το CNN, ο Πούτιν φαίνεται να έχει να έχει στριμωχτεί στη γωνία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επείγον γι' αυτόν να τερματίσει γρήγορα και αποφασιστικά τη σύγκρουση. Ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος έχει υποτιμήσει τον Ζελένσκι και τους συμπατριώτες του χαρακτηρίζοντάς τους «ναζί», έχει ένα ιστορικό αντιδράσεων καμένης γης που δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις απώλειες των αμάχων.
Η ολοκληρωτική καταστροφή της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, από τη Ρωσία στην ανελέητη προσπάθειά της να συντρίψει τους αυτονομιστές μπορεί να επιφυλάσσει κάποιους δυσοίωνους οιωνούς για το Κίεβο τις επόμενες ημέρες. Και η εξαιρετική επιτυχία του Ζελένσκι μέχρι στιγμής τον καθιστά τον Ουκρανό πρόεδρο, πρώτο στόχο για τη Ρωσία. Στη Μόσχα φαίνεται να εκτιμούν ότι εάν ο Ζελένσκι συλληφθεί ή σκοτωθεί, το ηθικό και η αντίσταση της Ουκρανίας θα μπορούσε να καταρρεύσει. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, ωστόσο, καθιστούν αυτή την πρόταση αμφίβολη...