Πώς το πρόβλημα σε update ασφαλείας δημιούργησε χάος παγκοσμίως -Καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων εξηγεί στο iefimerida - iefimerida.gr

Πώς το πρόβλημα σε update ασφαλείας δημιούργησε χάος παγκοσμίως -Καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων εξηγεί στο iefimerida

Αεροδρόμιο
Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Για το παγκόσμιο μπλακ άουτ από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα Microsoft Windows μίλησε στο iefimerida.gr ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Χρήστος Ξενάκης.

Σημειώνεται ότι από τη διεθνή ψηφιακή κατάρρευση έπεσαν, μεταξύ άλλων, τα συστήματα σε αεροπορικές, ΜΜΕ και τράπεζες.

«Είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το γνωστό μας update, την ενημέρωση που έκανε το λογισμικό. Αυτό πιθανότατα δεν έγιναν σωστοί έλεγχοι, οπότε κάτι δεν λειτούργησε σωστά και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Ξενάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγεί, σε μια εποχή που βιώνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι ψηφιακές υποδομές είναι νευραλγικής σημασίας για όλες τις δραστηριότητες. «Νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό δεν το έχουμε αντιληφθεί σωστά, με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη. Πρέπει, λοιπόν, να επανασχεδιαστούν οι διαδικασίες. Πολλές φορές κάποιοι έλεγχοι δεν γίνονται σωστά και οδηγούμαστε σε αυτά τα αποτελέσματα».

Πώς εξαπλώθηκε το πρόβλημα

Όσον αφορά στο πώς εξαπλώθηκε το πρόβλημα, ο καθηγητής Πληροφορικής σημειώνει: «Πρώτα έγινε γνωστό στην Αυστραλία, μετά στην Ινδία και στις υπόλοιπες χώρες όπως ξημέρωνε η Παρασκευή. Όταν, λοιπόν, έγινε το update, όλα τα συστήματα σιγά-σιγά γίνονταν μη λειτουργικά. Τώρα, το τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα σε δίκτυα, πιθανόν να είναι αυτό που ονομάζουμε παράπλευρες απώλειες. Δηλαδή, αν τα συστήματα δεν επικοινωνούν σωστά και κάνουν συνεχώς request, δηλαδή ζητούν επαφή, τότε έχουμε και άλλα αποτελέσματα σε δίκτυα και σε άλλες υποδομές. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι αρκετά πολύπλοκη και πολλές φορές και οι ειδικοί που ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο θέμα, μια ενέργεια που θα κάνουν το τι επιπτώσεις θα έχει μπορεί να μην το γνωρίζουν».

Όλο αυτό έδειξε, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ξενάκη, ότι ακόμα και οι «γίγαντες», όπως είναι η Microsoft και η CrowdStrike -η εταιρεία κυβερνοασφάλειας που είχε το πρόβλημα-, θα πρέπει να κάνουν τις ενημερώσεις και να ελέγχουν το λογισμικό πριν βγουν στον «αέρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εδώ έγιναν πλημμελείς έλεγχοι στη νέα έκδοση του λογισμικού και οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σχετικά σύντομα. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτού του προβλήματος για να διορθωθούν θα πάρουν 2-3 μέρες μέχρι να επανέλθουν τα πράγματα. Εδώ, επίσης, πρέπει να δούμε τον βαθμό που εξαρτιόμαστε από την ψηφιακή τεχνολογία, το οποίο από τη μία είναι καλό, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε όσο πιο ασφαλές γίνεται. Να εφαρμόσουμε και να ακολουθούμε πιστά την ασφάλεια των συστημάτων προκειμένου να μας εξυπηρετούν», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ