Ο τόνος της φωνής μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και να τραβήξει την προσοχή των γατών.
Οι άνθρωποι έχουν τις γάτες ως κατοικίδια εδώ και χιλιετίες. Σύμφωνα με το National Geographic, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φαίνεται πως ήταν οι πρώτοι που εξημέρωσαν τις γάτες, πριν από 4.000 χρόνια. Λέγεται πως αυτή η σχέση μεταξύ Αιγυπτίων και γατών έγκειται στο γεγονός ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν μια θεά που είχε τη μορφή γάτας, καθώς και στο γεγονός ότι, στον πολιτισμό τους, ήταν σύνηθες να μουμιοποιούν τα κατοικίδια ζώα, ώστε να τους συνοδεύουν στο «ταξίδι τους στον άλλο κόσμο».
Χρόνια αργότερα οι γάτες έγιναν ζώα συντροφιάς και ζούσαν μαζί με τους ανθρώπους και σε άλλους πολιτισμούς, ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα ζώα αυτά έγιναν κοινά οικόσιτα ζώα είναι η ικανότητα των γατών να κυνηγούν τρωκτικά, κάτι προκάλεσε τη συμπάθεια των ανθρώπων για τις γάτες.
Ενα χαρακτηριστικό της οικόσιτης γάτας, ως κατοικίδιο ζώο, είναι ότι «δεν μας καταλαβαίνει με τον ίδιο τρόπο όπως ένας σκύλος». Σύμφωνα με μια μελέτη στο Animal Behavior and Cognition, που δημοσιεύτηκε το 2021, οι γάτες είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συνθήματα και να αναγνωρίζουν ορισμένα από αυτά, όμως είναι «λιγότερο συντονισμένες στις κοινωνικές μας σχέσεις» από ό,τι άλλα ζώα συντροφιάς, όπως οι σκύλοι. Παρόλα αυτά, μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά των γατών ως κατοικίδιων ζώων είναι η ηρεμία τους, τα σήματα που δίνουν όταν κουνάνε την ουρά τους και η έντονη αίσθηση της όρασης και της όσφρησης, καθώς και η φανταστική αίσθηση της ισορροπίας.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Τόκιο σχετικά με τη συμπεριφορά των γατών, αν και οι γάτες μπορεί να θεωρούνται απόμακρες και ανεξάρτητες, αντιδρούν πολύ διαφορετικά όταν ακούνε τη φωνή του ιδιοκτήτη τους, ακόμη και αν μερικές φορές επιλέγουν να μην ανταποκριθούν. Ένα από τα σημάδια ότι μια γάτα ακούει έναν οικείο ήχο είναι ότι το ζώο κουνάει συχνά τα αυτιά και την ουρά του. Ακόμα κι έτσι, ο τόνος της φωνής με τον οποίο απευθύνεται η γάτα είναι καθοριστικός για την αντίδραση της γάτας.
Η ίδια μελέτη Animal Behavior and Cognition αποκάλυψε ότι οι γάτες προτιμούν να ακούνε ψηλές, απαλές φωνές, παρόμοιες με τη «μωρουδιακή ομιλία» που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε στα μωρά. Ο λόγος για τον οποίο τα ζώα αυτά έλκονται περισσότερο από έναν «απαλό» τόνο είναι στην πραγματικότητα πολύ απλός, σύμφωνα με τη μελέτη: «Μια απαλή, υψηλή φωνή μοιάζει περισσότερο με τις φωνές των γατών, ειδικά τα νιαουρίσματα που χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τον άνθρωπο. Οι υψηλότερες συχνότητες γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές χάρη στην ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ακοή τους. Ένας τρυφερός τόνος προκαλεί θετική αλληλεπίδραση, τις καθησυχάζει και προσελκύει την προσοχή τους.
Επομένως, ο ιδιοκτήτης μία γάτας για να την ενθαρρύνει να τον κατανοήσει, θα πρέπει να λάβει υπόψη του συστάσεις όπως η χρήση υψηλότερου και απαλότερου τόνου, με μελωδικές παραλλαγές και η συχνή χρήση των ίδιων λέξεων, ώστε η γάτα να τις συνδέει με θετικά κίνητρα, έτσι θα βοηθήσει στην κατανόησή της και θα τραβήξει την προσοχή της.