«Πώς θα φύγω από την Ρωσία;»: Αυτή και άλλες λέξεις- κλειδιά όπως το «πολιτικό άσυλο» και «βίζα» είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ρώσων τις τελευταίες ημέρες.
Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Economist, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει διακαώς να φέρει την Ουκρανία υπό τον έλεγχό του, παραμελώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι στο εσωτερικό της χώρας του. Μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου – δηλαδή την εβδομάδα πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία – από το Levada Centre, μια ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων στη Ρωσία, διαπίστωσε πως το 43% των Ρώσων μεταξύ 18 και 24 ετών ήθελε να φύγει οριστικά από τη χώρα. Και το 44% όσων ήλπιζαν να μεταναστεύσουν ανέφεραν την «οικονομική κρίση» ως κίνητρό τους.
Trend η αναζήτηση: «Πώς θα φύγω από τη Ρωσία»
Αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να χειροτερέψει πολύ. Οι δυτικές κυρώσεις έχουν δημιουργήσει μια οικονομική καταιγίδα: αυξανόμενος πληθωρισμός, συντριβή νομίσματος και εισαγωγές που αναμένεται να μειωθούν. Πολλοί Ρώσοι θα δυσκολευτούν σύντομα να αντέξουν οικονομικά.
Η προθυμία για φυγή φαίνεται να αυξάνεται. Δεδομένα από το Google Trends, το οποίο παρακολουθεί συχνά πόσο συχνά εισάγονται συγκεκριμένες λέξεις στη μηχανή αναζήτησής του, δείχνουν ότι οι αναζητήσεις στη ρωσική γλώσσα για «πολιτικό άσυλο», «μετανάστευση», «πτήσεις» και «βίζα» αυξήθηκαν στη Ρωσία τις ημέρες πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Τα ερωτήματα για «πτήσεις» εννιαπλασιάστηκαν από την εβδομάδα που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου έως την εβδομάδα που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου.
Περισσότεροι πάντως, είναι οι Ρώσοι που ρωτούν την Google «πώς να φύγουν από τη Ρωσία» από ό,τι το έκαναν εδώ και 18 χρόνια από τότε που άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα δεδομένα. Οι αναζητήσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου ήταν 16 φορές υψηλότερες από τον μέσο εβδομαδιαίο όγκο αναζητήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια.
Γεμίζουν τα τρένα για διαφυγή από τη Ρωσία στην Φινλανδία
Την ίδια ώρα, τα φινλανδικά τρένα από την Αγία Πετρούπολη προς το Ελσίνκι – τα οποία συνήθως μεταφέρουν πολύ λιγότερους επιβάτες από όση είναι η χωρητικότητά τους – έχουν γεμίσει με Ρώσους ταξιδιώτες από τις 27 Φεβρουαρίου. Η VR Group, μια φινλανδική εταιρεία τρένων, είπε στον Economist πως σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τον αριθμό των καθημερινών δρομολογίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση από Ρώσους επιβάτες.
Από την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων από τις δυτικές χώρες το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ρωσικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να στηρίξουν την οικονομία και το ρούβλι, το οποίο έχει βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.
Η κεντρική τράπεζα διπλασίασε τα επιτόκια. Οι Ρώσοι – οι οποίοι σχημάτισαν ουρές έξω από τις τράπεζες προκειμένου να βγάλουν τα χρήματά τους – δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα με περισσότερα από 10.000 δολάρια σε μετρητά.
Στις 2 Μαρτίου, το υπουργικό συμβούλιο του Πούτιν πρόσφερε προνομιακά κρατικά στεγαστικά δάνεια και στρατιωτική αναβολή σε εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής σε ρωσικές εταιρείες. Όμως, καθώς σφίγγει ο κλοιός των κυρώσεων, τέτοια κίνητρα μπορεί να μην είναι αρκετά για να εμποδίσουν περισσότερους Ρώσους να φύγουν.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες είναι οι εταιρείες που φεύγουν από την Ρωσία. H ΙΚΕΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως κλείνει και τα 17 καταστήματά της στη χώρα. Mastercard και Visa διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, ενώ μόλις σήμερα, η γνωστότερη βότκα στον κόσμο, ονόματι Stolichnaya, αλλάζει πλέον όνομα. Σύμφωνα με απόφαση του ιδρυτή της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, το ποτό θα πωλείται πλέον με το όνομα Stoli.