Οι επιστήμονες ζητούν από το κοινό να ονομάσει 20 εξωπλανητικά συστήματα -Εύκολη η διαδικασία για να δώσετε ιδέες - iefimerida.gr

Οι επιστήμονες ζητούν από το κοινό να ονομάσει 20 εξωπλανητικά συστήματα -Εύκολη η διαδικασία για να δώσετε ιδέες

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA ανακάλυψε 20 εξωπλανητικά συστήματα και η Διεθνής Αστρονομική Ένωση θέλει άνθρωποι από όλο τον κόσμο να υποβάλουν προτάσεις για ονόματα / Φωτογραφία: Laura Betz/NASA/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως για να αποκαλύψει αόρατες πτυχές του σύμπαντος, καταγράφοντας εκπληκτικές εικόνες κατά τη διαδικασία.

Μεταξύ των θαυμάτων που ανακαλύπτει και παρατηρεί είναι τα εξωπλανητικά συστήματα, τα οποία αποτελούνται από έναν πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος και το άστρο που τον φιλοξενεί, και πολλά από αυτά χρειάζονται ένα όνομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union), ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ονομασία των ουράνιων αντικειμένων, ξεκινά τον διαγωνισμό NameExoWorlds 2022 για να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να βαφτίσει μερικά από τα πρώτα εξωπλανητικά συστήματα που θα δει το τηλεσκόπιο.

Η IAU επιθυμεί να είναι μια συλλογική υπόθεση, οπότε οι συμμετέχοντες πρέπει να δημιουργήσουν μια ομάδα αποτελούμενη από καθηγητές, φοιτητές, λάτρεις της αστρονομίας, ή επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αστρονόμους.

Μόλις η ομάδα επιλέξει τα αγαπημένα της ονόματα για έναν εξωπλανήτη και το άστρο που τον φιλοξενεί, απαιτείται να φιλοξενήσει μια εκδήλωση ενημέρωσης της κοινότητας που θα διδάσκει το κοινό για τους εξωπλανήτες. Μόνο τότε μπορεί η ομάδα να υποβάλει γραπτή πρόταση και βίντεο που να περιλαμβάνει τα ονόματα και την αιτιολόγηση των επιλογών της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διάρκεια του βίντεο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά και η έκθεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 300 λέξεις. Η ομάδα οφείλει επίσης να συντάξει μια έκθεση όχι μεγαλύτερη από 300 λέξεις σχετικά με την πρωτοβουλία τους για την ενημέρωση του κοινού, η οποία θα μπορούσε να είναι μια ομιλία ενός επιστήμονα για τις ανακαλύψεις εξωπλανητών, και να υποβάλει φωτογραφίες ή βίντεο από την εκδήλωση.

Οι υποβολές μπορούν να γίνουν μέσω αυτής της φόρμας.

Οδηγίες ονοματοδοσίας

Αν ελπίζατε να δώσετε το όνομά σας σε έναν πλανήτη, δεν είστε τυχεροί.

Η ονομασία ενός εξωπλανητικού συστήματος είναι μια τεράστια ευθύνη, γι' αυτό η IAU έθεσε έναν κατάλογο κατευθυντήριων γραμμών που πρέπει να ακολουθήσετε.

Αρχικά, τα ονόματα θα πρέπει να έχουν μακροχρόνια πολιτιστική, γεωγραφική ή ιστορική σημασία. Τα αυτόχθονα ονόματα ενθαρρύνονται, αλλά κάθε ομάδα που προτείνει ένα τέτοιο όνομα πρέπει να διευθύνεται από μέλος μιας αυτόχθονης κοινότητας.

Επιπλέον, το όνομα του εξωπλανήτη και του άστρου που τον φιλοξενεί πρέπει να ακολουθούν το ίδιο θέμα, δηλαδή να σχετίζονται με κάποιο τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ομάδες δεν μπορούν να υποβάλουν ονόματα ανθρώπων, κατοικίδιων ζώων ή οργανισμών. Δεν επιτρέπονται επίσης όροι που σχετίζονται με πολιτικές, στρατιωτικές ή θρησκευτικές δραστηριότητες.

Το κοινό μπορεί να υποβάλει τα ονόματά του μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2022.

Οι εθνικές διαδικασίες ελέγχου θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2022 και κάθε χώρα θα επιλέξει μία πρόταση μαζί με δύο εφεδρικές. Στη συνέχεια, μια διεθνής επιτροπή θα εξετάσει τις υποβολές και θα επιλέξει μία για κάθε εξωπλανήτη μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 2022 και 16 Μαρτίου 2023.

Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 20 Μαρτίου 2023.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ