Πώς η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο, εξηγούν ειδικοί τη στιγμή που η ουκρανική αντεπίθεση χαράσσει δρόμο γι' αυτό που μέχρι πριν μερικούς μήνες φάνταζε αδιανότητο: Οι Ουκρανοί να επικρατήσουν μέχρι την Κριμαία και οι Ρώσοι να ταπεινωθούν.
Η βρετανική Daily Mail συγκέντρωσε τις γνώμες των ειδικών και παρέδωσε ένα σενάριο στο οποίο η Ουκρανία επικρατεί, ενα σενάριο που πασχίζει με νύχια και με δόντια να αποτρέψει ο Πούτιν ενώ οι Ουκρανοί ανοίγουν δρόμο νίκης με την αντεπίθεσή τους.
Η «ουκρανική διαδρομή» προς τη νίκη
Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία, με την απελευθέρωσή της», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Αύγουστο και σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, αυτό ακριβώς στοχεύουν οι στρατηγοί του.
Τίποτα δεν είναι εγγυημένο στον πόλεμο, και ο Πούτιν σίγουρα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σταματήσει το Κίεβο, από τη μεταφορά στρατευμένων στην πρώτη γραμμή μέχρι και την πιθανή χρήση πυρηνικού όπλου.
Ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, έχει περιγράψει αυτό που πιστεύει ότι είναι μια «ουκρανική διαδρομή» προς τη νίκη, περνώντας μέσω της Χερσώνα, της Μαριούπολης και τελειώνοντας «με τον τελευταίο Ρώσο στρατιώτη που θα διασχίσει τη γέφυρα έξω από την Κριμαία».
Χερσώνα
Η Ουκρανία ξεκίνησε την πολύκροτη αντεπίθεσή της στην περιοχή της Χερσώνα στις αρχές Αυγούστου και έκτοτε σημειώνει σταδιακή πρόοδο.
Ο στόχος, που διαφημίζεται από το Κίεβο, είναι να ανακτήσει την ομώνυμη πόλη. Είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει ο Πούτιν μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του πολέμου, και κατέχει στρατηγική θέση.
Η κατάληψή της θα στερούσε από τη Ρωσία το μοναδικό της πάτημα στη δυτική όχθη του Ντνίπρο, θα απέκλειε κάθε επίθεση στην Οδησσό, θα κατέδειχνε το ψέμα των ψευδών δημοψηφισμάτων του Πούτιν και τους ισχυρισμούς για προσάρτηση και θα άνοιγε το δρόμο για μια επίθεση στην Κριμαία.
Η Ρωσία έχει τοποθετήσει τις περισσότερες από τις δυνάμεις της που έχουν απομείνει στην Ουκρανία, και σχεδόν όλες τις καλύτερες μαχητικές της μονάδες, στην πόλη -ίσως έως και 30.000 στρατιώτες συνολικά και η απώλειά τους θα ήταν ένα πλήγμα από το οποίο το Κρεμλίνο θα δυσκολευόταν να ανακάμψει.
Χάρκωβο και Ντονμπάς-Η πλάστιγγα έγειρε
Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, αυτή η πρώτη γραμμή έμοιαζε ριζικά διαφορετική με την Ρωσία να πραγματοποιεί σφοδρές επιθέσεις. Αλλά μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση της Ουκρανίας, που ξεκίνησε αφού η Ρωσία είχε μεταφέρει μερικές από τις καλύτερες μονάδες της στο νότο για να βοηθήσει στην άμυνα της Χερσώνας, άλλαξε τα πάντα.
Ακολούθησε ολική καταστροφή των δυνάμεων του Πούτιν στην περιοχή του Χάρκοβο, επιστρέφοντας περίπου 3.000 τετραγωνικά μίλια σε ουκρανικό έλεγχο μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μάχης, γράφει η Daily Mail.
Τόσο βιαστική ήταν η υποχώρηση, που οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι βρήκαν φαγητό ακόμα σε εστίες όταν έφτασαν σε εγκαταλειμμένους ρωσικούς καταυλισμούς. Κατασχέθηκαν δεκάδες οχήματα και εκατοντάδες πυρομαχικά. Η επίθεση συνεχίζεται ακόμα. Η Ρωσία έχει ανασυνταχθεί και η προέλαση της Ουκρανίας έχει επιβραδυνθεί, αλλά δεν έχει σταματήσει.
Η Λιμάν, ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών στο βόρειο Ντονιέτσκ, καταλήφθηκε το Σαββατοκύριακο. Τα στρατεύματα προχωρούν τώρα από εκεί προς την Κρεμίννα, στο γειτονικό Λουχάνσκ.
Εφόσον προχωρήσει η προέλαση θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για μια επίθεση στις πόλεις Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονιέτσκ, πόλεις για τις οποίες η Ρωσία ξόδεψε αίμα, ιδρώτα και πυρομαχικά καταλαμβάνοντας κατά τη διάρκεια εβδομάδων και οι οποίες είναι το κλειδί για τον ισχυρισμό της ότι «απελευθέρωσε» το Λουχάνσκ.
Από εκεί, η Ουκρανία θα μπορούσε να επιλέξει να επιτεθεί είτε στις περιφερειακές πρωτεύουσες - τις πόλεις Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ, είτε να τις παρακάμψει και να στραφεί νότια προς τη θάλασσα και την πόλη της Μαριούπολης.
Αυτό είναι σίγουρα το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο στρατηγός Χότζες
«Η αίσθηση μου είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη τώρα», υπογράμμισε.
Εάν η Ουκρανία καταλάβει ξανά τη Μαριούπολη, θα ήταν ένα ισχυρότατο πλήγμα για το Κρεμλίνο. Σε περίπτωση πτώσης της Μαριούπολης, ο στρατηγός Χότζες πιστεύει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα κατευθυνθούν προς μία κατεύθυνση: «Προς την Κριμαία».
Εφεδρείες: Πού, πώς και πότε η Ουκρανία θα τις χρησιμοποιήσει
Πολλά παραμένουν άγνωστα για τις εφεδρείες της Ουκρανίας. Το Κίεβο έχει κρατήσει το μέγεθος των ενόπλων του δυνάμεων και τις απώλειές του επτασφράγιστο μυστικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να μαντέψει κανείς πόσους άνδρες μπορεί να έχει έτοιμους και ικανούς να αναπτύξει και με τι είδους εξοπλισμό.
Ωστόσο, το Κίεβο έχει πραγματοποιήσει μια γενική επιστράτευση του πληθυσμού που σημαίνει ότι κάθε άνδρας ηλικίας έως 65 ετών είναι επιλέξιμος να κληθεί, η οποία θα ισοδυναμούσε με εκατομμύρια στρατιώτες αν μπορούσαν όλοι να είναι οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι.
Έτσι, το ερώτημα είναι: Πού, πώς και πότε η Ουκρανία χρησιμοποιεί αυτές τις δυνάμεις;
Ο Δρ Μάικ Μάρτιν, επισκέπτης καθηγητής σπουδών πολέμου στο King's College, έθεσε την προοπτική μιας τρίτης επίθεσης της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας τις εφεδρείες της για να σπάσει τη ρωσική γραμμή στα δύο και να δυσκολέψει τον Πούτιν να μετακινήσει ενισχύσεις.
Ανήρτησε δε ένα tweet με έναν βιαστικά σχεδιασμένο χάρτη που δείχνει την υποτιθέμενη κατεύθυνση της προέλασης.
Κριμαία- Το επάθλο των Ουκρανών
«Η Κριμαία είναι το έπαθλο. Η νίκη θα είναι όταν ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης θα διασχίσει αυτή τη μεγάλη γέφυρα», προβλέπει ο στρατηγός Χότζες - μιλώντας για τη γέφυρα που διέταξε ο Πούτιν να χτιστεί στο στενό του Κερτς, συνδέοντας την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.
Ο Μαρκ Χέρτλινγκ, ένας άλλος πρώην στρατηγός των ΗΠΑ συμφώνησε σε σχετική συζήτηση ότι η χερσόνησος είναι εκεί που η Ουκρανία στοχεύει να φτάσει. Όμως, προειδοποίησε, ότι θα είναι «σκληρός αγώνας».
«Όταν η Ρωσία εισέβαλε το 2014, χρησιμοποίησαν κυρίως ναυτικές δυνάμεις και ειδικές επιχειρήσεις για να φτάσει στην Κριμαία», είπε ο στρατηγός Χέρτλινγκ. «Η Ουκρανία δεν έχει πλοία αυτή τη στιγμή, δεν έχει ναυτικές επιχειρήσεις - επομένως θα χρειαστεί λίγο [πυροβολικό] μεγάλου βεληνεκούς για να μπει εκεί. Αλλά δεν μπορείς να πάρεις έδαφος μόνο με πυροβολικό, πρέπει να φέρεις μερικούς ανθρώπους να πάνε εκεί στο έδαφος για να το καταλάβουν» τόνισε.
«Εάν ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να είναι στην εξουσία, θα θεωρήσει [την επίθεση στην Κριμαία] ως ακόμη πιο αμφιλεγόμενη από τις επιθέσεις στις άλλες περιφέρειες της Ουκρανίας», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε δει ακόμη τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τον στόλο στρατηγικών βομβαρδιστικών της, δεν την έχουμε δει ακόμη να χρησιμοποιεί τις ναυτικές της δυνάμεις στα επίπεδα που θα μπορούσαν ενδεχομένως.
«Αυτό που θα μπορούσατε να ρωτήσετε είναι: Πρέπει να ανησυχούμε τόσο για τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις τους, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έχουμε δει τη δυσλειτουργία στις χερσαίες δυνάμεις τους; θα έλεγα μάλλον. Αλλά εξακολουθούν να έχουν αυτά διαθέσιμα ».
Ο στρατηγός Χότζες συμφώνησε, αλλά πιστεύει ότι μόλις το ουκρανικό πυροβολικό -ιδιαίτερα τα καταστροφικά συστήματα HIMARS- μπουν στην εμβέλεια των ρωσικών βάσεων στην Κριμαία, θα γίνουν «αβάσταχτα» και ο Πούτιν θα έχει «μια επιλογή».
«Νομίζω ότι οι Ουκρανοί θα αφήσουν αυτή τη μεγάλη γέφυρα ως πρόσκληση να φύγουν», πρόσθεσε ο στρατηγός Χότζες.