Πώς το Ισραήλ έκοψε το 4ο κύμα κορωνοϊού -Τα μέτρα που παίρνει για να αποφύγει το 5ο κύμα - iefimerida.gr

Πώς το Ισραήλ έκοψε το 4ο κύμα κορωνοϊού -Τα μέτρα που παίρνει για να αποφύγει το 5ο κύμα

Χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για την Covid-19 σε πολίτη στο Ισραήλ
Χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για την Covid-19 σε πολίτη στο Ισραήλ / Φωτογραφία: AP Photo / Oded Balilty
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To Ισραήλ ηγείται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο στη μάχη κατά της πανδημίας διεθνώς, δείχνοντας σε άλλες χώρες του πλανήτη τον δρόμο με τις αποφάσεις του ειδικά όσον αφορά στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Το Ισραήλ ήταν από τα πρώτα κράτη που ενέκριναν τη χορήγηση εμβολίου σε ενηλίκους και εφήβους, έσπευσε να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να προχωρήσει στη χορήγηση της τρίτης δόσης από τα τέλη Ιουλίου στους άνω των 60 και από τα τέλη του Αυγούστου σε όλους τους πολίτες του ηλικίας άνω των 12 ετών πέντε μήνες αφότου έκαναν τη δεύτερη δόση. Και πλέον ουδείς θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος, παρά μόνον αν έχει κάνει την τρίτη δόση, από τη στιγμή που περιλήφθηκε στους επιλέξιμους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τρίτη δόση μπορεί να φρενάρει την έξαρση των κρουσμάτων

Εδώ και πάνω από τρεις μήνες αξιωματούχοι Υγείας του Ισραήλ, επικαλούμενοι τα στοιχεία, τονίζουν ότι οι τρίτες δόσεις βοήθησαν να φρενάρει το τέταρτο κύμα της πανδημίας που σάρωσε τη χώρα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με πάνω από 8.000 κρούσματα στην κορύφωσή του. Τώρα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος έχει πέσει στις 450-500 μολύνσεις ημερησίως και 129 νοσηλείες σοβαρών περιστατικών της Covid-19.

Tα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δείχνουν τη διαφορά μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων. Επί πολλές μέρες τον Οκτώβριο άνω του 75% των κρουσμάτων αφορούσαν στους ανεμβολίαστους και όσον αφορά στους νοσηλευόμενους σε σοβαρή κατάσταση ηλικίας άνω των 60, εκείνοι που είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου ήταν πενταπλάσιοι σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν και την τρίτη δόση – την περασμένη Κυριακή ήταν τετραπλάσια. «Αν κοιτάξουμε τα δεδομένα από το Ισραήλ, είναι πολύ σαφές ότι οι διαφορές στην εξασθένηση της ανοσίας είναι πολύ εντονότερες στους ηλικιωμένους, αλλά αφορούν τους πάντες», δήλωσε ο Αμερικανός επιδημιολόγος δρ Άντονι Φάουτσι την περασμένη εβδομάδα στο NBC. Κι αυτό το δίδαγμα από το Ισραήλ το έμαθαν καλά οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, που βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, προωθώντας τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες – η Γερμανία στους άνω των 18, η Βρετανία στους άνω των 40, ενώ στη Γαλλία η ζήτηση έχει αυξηθεί αφότου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η ενισχυτική δόση θα είναι αναγκαία για την ανανέωση της ισχύος του υγειονομικού πάσου.

Οι φόβοι για πέμπτο κύμα

Ωστόσο, δεν είναι ευχάριστα όλα τα νέα από το Ισραήλ. Αν και μειώθηκαν τα κρούσματα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η πτώση αυτή έχει σταθεροποιηθεί και το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι δείκτης R – δηλαδή ο μέσος όρος των ατόμων που προσβλήθηκαν από κάθε φορέα του κορωνοϊού – ανέβηκε και πάλι πάνω από το 1, πράγμα που υποδεικνύει ότι ο SARS-CoV-2 ίσως να εξαπλώνεται εκ νέου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικοί θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι έφθασε ένα πέμπτο κύμα στο Ισραήλ, αλλά επισημαίνουν ότι σχεδόν 1,5 εκατ, πολίτες που είχαν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, δεν πήγαν να κάνουν την τρίτη, με αποτέλεσμα μια σταδιακή εξασθένηση της συνολικής ανοσίας του πληθυσμού. Οι Αρχές προετοιμάζονται για το χειρότερο ενδεχόμενο ενθαρρύνοντας τους ανεμβολίαστους κι όσους επιλέξιμους δεν έκαναν την ενισχυτική δόση να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ ξεκίνησαν από τη Δευτέρα τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, καθώς περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως δήλωσε στο CNN ο δρ Ραν Μπαλισερ, πρόεδρος της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 της χώρας.

Αλλά ακόμη και με υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα για την πανδημία, ειδικά τώρα τον χειμώνα, που οι περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρονται σε κλειστούς χώρους, ενώ προειδοποιούν κατά της χαλάρωσης της επαγρύπνησης του κοινού – π.χ. αναφορικά με τη χρήση μάσκας - , στην οποία αποδίδουν εν μέρει και την αύξηση των κρουσμάτων. Το σωστό μείγμα μέτρων, όπως λένε, περιλαμβάνει χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τήρηση των κανόνων social distancing και σχολαστικής υγιεινής, περιορισμούς στις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, μια αποτελεσματική εκστρατεία χορήγησης της τρίτης δόσης και τα πράσινα πιστοποιητικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ