Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία θα έχει αποτέλεσμα χιλιάδες εκτοπισμένους, λέει στο iefimerida ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
« Ήδη φεύγει κόσμος από τις περιοχές που δέχονται επίθεση. Αυτοί μπορεί να είναι μελλοντικοί πρόσφυγες. Άρα είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Ρούσσος απαντώντας στο ερώτημα πώς οι εξελίξεις στο συριακό μέτωπο θα επηρεάσουν την Ελλάδα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι ο Ερντογάν, απαλλαγμένος από το αγκάθι του κουρδικού ζητήματος στη Συρία θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία να στραφεί προς την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι το άλλο πεδίο που θεωρεί ότι πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο. «Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι χωρίς το κουρδικό και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν. Άρα αναμένω μεγαλύτερη πίεση της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Σ. Ρούσσος θέτει, επίσης, το ερώτημα για ποιο λόγο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ζητήσει, μέχρι σήμερα, σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Συριακό το οποίο είναι η γενεσιουργός αιτία μιας σειρά από θεμάτων, όπως το προσφυγικό.
Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Μπορεί να αναδιοργανωθεί το Ισλαμικό Κράτος;
«Υπάρχουν εκατοντάδες τζιχαντιστές που βρίσκονται στις κουρδικές φυλακές και χιλιάδες μέλη των οικογενειών τους που φυλάσσονται σε στρατόπεδα που φυλάσσονται από τις κουρδικές πολιτοφυλακές. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις πολεμούν και δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ουσιαστικά, δηλαδή, ισλαμιστές που έχουν αναδιοργανωθεί υπό την προστασία της Τουρκίας. Είναι πολύ πιθανόν αυτοί να θελήσουν να απελευθερώσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Τότε θα έχουμε μια πολύ μεγάλη δύναμη τζιχαντιστών η οποία θα είναι ελεύθερη και θα μπορεί, πλέον, να αναδιοργανωθεί στις ισλαμικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας», εξηγεί ο κ. Ρούσσος.
Γιατί οι ΗΠΑ έχουν αλλοπρόσαλλη στάση;
Θέσαμε, τέλος, το ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ επιδεικνύουν μια τόσο αλλοπρόσαλλη στάση στο ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία. Ο κ. Ρούσσος σημειώνει ότι αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους. «Πεποίθησή μου ήταν ότι υπό οποιανδήποτε Προεδρία η επιλογή θα ήταν η Τουρκία για λόγους που έχουν να κάνουν με το μέγεθος, τους ρόλους που μπορεί να παίξει και τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό, όμως, έχει να κάνει προφανώς με την ιδιοσυγκρασία του Προέδρου», καταλήγει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.