«Επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια από δύο πατεράδες, αφού έφτιαξαν ωάρια από αρσενικά κύτταρα».
Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian, το οποίο περιγράφει το επιστημονικό βήμα που θα μπορούσε να αποτελεί εξέλιξη στον τομέα της αναπαραγωγής.
Όπως αναφέρει το άρθρο, το γεγονός θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για θεραπείες σοβαρών μορφών υπογονιμότητας, αλλά και να δημιουργήσει την προοπτική σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να δημιουργήσουν ένα βιολογικό παιδί.
«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση παρασκευής εύρωστων ωαρίων από αρσενικά κύτταρα» δήλωσε ο Κατσουχίκο Χαγιάσι, ο οποίος ηγήθηκε των εργασιών στο Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας και είναι διεθνώς γνωστός ως πρωτοπόρος στον τομέα των εργαστηριακών ωαρίων και του σπέρματος.
Ο Χαγιάσι παρουσίασε την εξέλιξη κατά τη διάρκεια Διάσκεψης στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο την Τετάρτη, προβλέποντας ότι θα είναι τεχνικά εφικτό να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ανθρώπινο ωάριο από αρσενικό κύτταρο μέσα σε μια δεκαετία. Άλλοι χαρακτήρισαν αισιόδοξο το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει βιώσιμα ανθρώπινα ωάρια που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο από θηλυκά κύτταρα.
Τα ποντίκια εμφανίστηκαν υγιή, είχαν φυσιολογική διάρκεια ζωής και συνέχισαν να έχουν απογόνους ως ενήλικες. «Φαίνονται εντάξει, φαίνεται να αναπτύσσονται κανονικά, γίνονται πατέρες», δήλωσε ο Χαγιάσι.
Προσπάθεια να γίνει και με ανθρώπινα κύτταρα
Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει ποντίκια που τεχνικά είχαν δύο βιολογικούς πατέρες μέσω μιας σειράς βημάτων, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής μηχανικής. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται βιώσιμα ωάρια από αρσενικά κύτταρα και σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο.
Η ομάδα του Χαγιάσι επιχειρεί τώρα να κάνει το ίδιο με ανθρώπινα κύτταρα, αν και θα υπάρξουν σημαντικά εμπόδια για τη χρήση των εργαστηριακά καλλιεργημένων ωαρίων για κλινικούς σκοπούς.
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τη θεραπεία σοβαρών μορφών υπογονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών με σύνδρομο Τέρνερ. Ορισμένοι, ωστόσο, εμφανίζονται δύσπιστοι σχετικά με την εφαρμογή σε ανθρώπινα κύτταρα. Τα ανθρώπινα κύτταρα απαιτούν πολύ μεγαλύτερες περιόδους καλλιέργειας για την παραγωγή ενός ώριμου ωαρίου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τα κύτταρα να αποκτήσουν ανεπιθύμητες γενετικές αλλαγές.
Ο καθηγητής Τζορτζ Ντάλεϊ, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, χαρακτήρισε το εύρημα «συναρπαστικό», αλλά πρόσθεσε ότι άλλες έρευνες είχαν δείξει ότι η δημιουργία εργαστηριακών γαμετών από ανθρώπινα κύτταρα ήταν πιο δύσκολη από ό,τι για κύτταρα ποντικιών.