Γεμάτη ένταση ήταν η νύχτα στο Μπαλί της Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης των χωρών της G7, αλλά και σε Ουάσιγκτον, Βαρσοβία και Κίεβο, μετά τις εκρήξεις στην Πολωνία.
Η χθεσινή εξέλιξη στο έδαφος της Πολωνίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι από εκρήξεις, πυροδότησε μια θυελλώδη νύχτα σε πολιτικό επίπεδο, γεμάτη με δραματικές εξελίξεις και δύσκολη διπλωματία σε υψηλό επίπεδο.
Μετά την έκρηξη, ηγέτες και αξιωματούχοι πολλών χωρών έσπευσαν να εκφράσουν ανησυχία και τη στήριξή τους προς την Πολωνία, αλλά και να καλέσουν για γρήγορη διερεύνηση του περιστατικού.
«Θρίλερ» με την έκρηξη στην Πολωνία, συναγερμός στο ΝΑΤΟ, επέμβαση ζητούσε ο Ζελένσκι
Η Πολωνία συγκάλεσε έκτακτο πολεμικό συμβούλιο, σημαίνοντας συναγερμό στο ΝΑΤΟ. Η ένταση εκτονώθηκε την επόμενη ημέρα, σήμερα (Τετάρτη 16/11) το πρωί, μετά από πληροφορίες που έδωσε ο Τζο Μπάιντεν: «Δεν φαίνεται πιθανό ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Μπάιντεν και Στόλτενμπεργκ δήλωσαν ότι πιθανότατα πρόκειται για ουκρανικό πύραυλο, κάτι που ωστόσο ο Ζελένσκι δεν αποδέχεται ως τώρα.
Χθες το βράδυ, πριν ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο, όταν δεν υπήρχαν ακόμη συγκεκριμένες πληροφορίες για την προέλευση του πυραύλου που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεζε για επέμβαση του ΝΑΤΟ, μετέδωσε η ιταλική Corriere Della Sera. Εξάλλου, στις πρώτες αντιδράσεις της Ουκρανίας, αξιωματούχοι της χώρας αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι έκαναν λόγο για ρωσικό πύραυλο, ισχυρισμό που η Μόσχα απέρριψε μιλώντας για προβοκάτσια.
Το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20», εκτίμησε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της G20 που συνεδρίαζαν στο Μπαλί της Ινδονησίας.
ΟΙ ΗΠΑ επιχειρούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα το βράδυ της έκρηξης στην Πολωνία
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν, δυσκολεύτηκαν να κατευνάσουν την έντονη αντίδραση του Πολωνού προέδρου, Αντρέι Ντούντα, και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Corriere Della Sera συνεχίζει το ρεπορτάζ της γράφοντας ότι «ο εκνευρισμός των Αμερικανών παραμένει». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το δυτικό μπλοκ πρέπει να «περιορίσει» τον Πούτιν, χωρίς όμως να τροφοδοτήσει μια κλιμάκωση προς έναν παγκόσμιο πόλεμο, εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Ο Μπάιντεν, ο Σάλιβαν και ο Μπλίνκεν κινούνται σε δύο επίπεδα εδώ και εβδομάδες. Από τη μια πλευρά, η προμήθεια όπλων στους Ουκρανούς θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, όμως, η αμερικανική διπλωματία χτίζει τις προϋποθέσεις για να φτάσει σε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, χωρίς φυσικά να παρακάμψει τον Ζελένσκι.