Θερμή είναι η υποδοχή- δεδομένων των συνθηκών- που επιφυλάσσουν οι Πολωνοί, αλλά και οι υπόλοιποι γείτονες, στους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους μετά τη ρωσική εισβολή.
Πρόσφυγες από την Ουκρανία, με τα παιδιά στο ένα χέρι και τα υπάρχοντά τους στο άλλο, εγκαταλείπουν την πατρίδα τους κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Και γίνονται θερμά δεκτοί από ηγέτες χωρών όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία και η Ρουμανία. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί είναι αυτοί που εκθειάζουν τις προσπάθειες της Πολωνίας να καλωσορίσει τους γείτονές της.
Η Μαριάννα και τα δύο μικρά της παιδιά, έφτασαν επιτέλους σε μια συνοριακή πόλη της Πολωνίας μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι από τη γειτονική Ουκρανία. Οι τρεις τους είχαν περπατήσει τα περισσότερα από τα τελευταία 30 χιλιόμετρα, περνώντας από ουρές οχημάτων που περίμεναν να περάσουν τα σύνορα. Η οικογένειά της ήταν πλέον διχασμένη και το μέλλον της αβέβαιο. «Άφησα το σύζυγό μου και τον πατέρα μου για να έρθω εδώ» είπε. «Γι’ αυτό τα παιδιά μου με ρωτούσαν γιατί έκλαιγα μέχρι εδώ».
Όπως και πολλοί άλλοι που ανησυχούν για τους συγγενείς που άφησαν πίσω, η Μαριάννα αρνήθηκε να δώσει το επίθετό της. Το σχέδιό της είναι να φτάσει στην Ιταλία, όπου ζει η μητέρα της. Η οικογένειά της είναι μεταξύ περίπου 500.000 Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους μετά την εισβολή της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα. Ντυμένοι με χειμωνιάτικα παλτό, σπρώχνουν καροτσάκια με μωρά και κρατούν τα χέρια των παιδιών τους καθώς φτάνουν τελικά στα σύνορα μετά από επικίνδυνα ταξίδια που κράτησαν μέρες.
Μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στην Ευρώπη
Η έξοδος αντιστοιχεί ήδη σε μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά. Η Ουκρανία ενθαρρύνει όλους τους άνδρες να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της Ρωσίας και έχει απαγορεύσει στους περισσότερους από 18 έως 60 ετών να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η Πολωνία που έχει εκφράσει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία έχει υποδεχθεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη. Αυτοί ανέρχονται συνολικά σε 281.300, σύμφωνα με την καταμέτρηση της UNHCR, ήτοι μόνον 300 περισσότεροι από την καταμέτρηση που είχε γίνει χθες το πρωί.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κόσμος οργανώνεται, συγκεντρώνει χρήματα, φάρμακα, προσφέρει καταλύματα, γεύματα, δουλειά ή δωρεάν μεταφορά προσφύγων.
Θερμαινόμενες σκηνές, ασθενοφόρα και ένα πιάτο ζεστό φαγητό
Το ταξίδι για τα ουκρανικά σύνορα δεν είναι καθόλου εύκολο. Κρύο, αέρας και πολικές θερμοκρασίες δυσκολεύουν όσους αποφασίσουν να ταξιδέψουν μακριά από τον πόλεμο. Ωστόσο, οι αρχές της Πολωνίας φαίνεται πως έχουν ανταποκριθεί στο κύμα των μεταναστών. Θερμαινόμενες σκηνές περιμένουν τους πρόσφυγες για να ζεσταθούν. Ασθενοφόρα είναι σε ετοιμότητα για να μεταφέρουν όποιον χρειάζεται ιατρική φροντίδα σε κοντινές κλινικές. Η κυβέρνηση και οι εθελοντές κανόνισαν επίσης δωρεάν διαμονή, γεύματα και άλλη υποστήριξη.
Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας βοήθειας ήταν ο μεγάλος ουκρανικός ομογενής πληθυσμός της Πολωνίας. Ο Ιγκόρ Ναζαρκέβιτς, ένας Ουκρανός εθελοντής με πορτοκαλί γιλέκο, μοιράζει σακούλες με τρόφιμα στους νεοαφιχθέντες συμπατριώτες του. Μάλιστα, κατεύθυνε ένα ζευγάρι προς μία Πολωνή, η οποία συμφώνησε να φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων. Χαμογέλασε καθώς αγκάλιασε τη μητέρα και το παιδί της που θα είναι οι φιλοξενούμενοί της. Παιδικά, καροτσάκια και άλλες δωρεές συγκεντρώνονται διαρκώς. Πάγκοι με ζεστό καφέ και ζεστή σούπα περιμένουν όσους φτάσουν στα σύνορα με την Πολωνία. Ο διάσημος Ισπανός σεφ José Andrés βρίσκεται επίσης στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας και ετοιμάζει ζεστό φαγητό με την ΜΚΟ Workd Central Kitchen.
Στέγη σε 17.000 πρόσφυγες θα παράσχει η Κρακοβία
Η Πολωνική κυβέρνηση μάλιστα, έχει οκτώ σημεία υποδοχής προσφύγων κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, τα οποία παρέχουν τροφή, ιατρική βοήθεια και πληροφορίες στους εκτοπισμένους μετά τη ρωσική εισβολή. Έχει δημιουργηθεί επίσης μια γραμμή βοήθειας και διαδικτυακές πηγές για όσους αναζητούν βοήθεια.
Η πολωνική πόλη της Κρακοβίας ανακοίνωσε πως μπορεί να παράσχει στέγη έως και σε 17.000 πρόσφυγες εάν υπάρξει ανάγκη.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν δωρεάν σιδηροδρομικά εισιτήρια αρκεί να επιδείξουν το διαβατήριό τους.
Την ίδια ώρα, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Πολωνίας ένωσε τις δυνάμεις της με μία ουκρανική αντίστοιχη για να ετοιμάσει ένα ειδικό τεύχος στα ουκρανικά για τους πρόσφυγες που δραπετεύουν από τη ρωσική εισβολή. Αντίγραφα του δωρεάν φύλλου διανέμονται στα συνοριακά σημεία διέλευσης.
Μια κορυφαία πολωνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα δημιούργησε μια ειδική ενότητα για την Ουκρανία για να παρέχει πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που καταφεύγουν στην Πολωνία ενώ και η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας προσφέρει δωρεάν ασφάλιση αυτοκινήτου στους Ουκρανούς.