Για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία αγωνιά η πολιτική ηγεσία στην Πολωνία.
Εάν η Ουκρανία ηττηθεί στον πόλεμό της με τη Ρωσία, η Κίνα μπορεί να αποφασίσει να εισβάλει στην Ταϊβάν λίγο αργότερα, δήλωσε την Πέμπτη (13/4) ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κέντρο αναλύσεων Atlantic Council, στην Ουάσιγκτον, ο Μοραβιέτσκι είπε: «Εάν, ο μη γένοιτο, η Ουκρανία πέσει, εάν η Ουκρανία κατακτηθεί, την επόμενη ημέρα η Κίνα μπορεί να επιτεθεί στην Ταϊβάν. Βλέπω πολλή συσχέτιση, πολλή αλληλεπίδραση μεταξύ της κατάστασης στην Ουκρανία και της κατάστασης στην Ταϊβάν».
Πολωνία: Η Γερμανία ενέκρινε αίτημά της να στείλει στην Ουκρανία πέντε παλαιά MiG-29
Στο πλαίσιο της συνδρομής της προς την Ουκρανία, ώστε να αντισταθεί στον επιθετικό πόλεμο που της έχει εξαπολύσει η Ρωσία, θα στείλει άλλα πέντε μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στη γειτονική της χώρα.
Το Βερολίνο ενέκρινε το αίτημα της Βαρσοβίας για την εξαγωγή πέντε παλαιών MiG, ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στη μάχη εναντίον της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.
Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την απόφαση.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είπε ότι το αίτημα έφτασε την Πέμπτη 13 Απριλίου και ότι η έγκρισή του αυθημερόν από το Βερολίνο αποδεικνύει την αξιοπιστία της χώρας του.
Η Γερμανία κληρονόμησε 24 μαχητικά MiG-29, σοβιετικής κατασκευής, από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, κατά την επανένωση το 1990. Εκείνη την εποχή τα αεροσκάφη αυτά θεωρούνταν από τα πιο προηγμένα στον κόσμο.
Το 2004 το Βερολίνο έδωσε 22 από αυτά τα αεροσκάφη στην Πολωνία. Από τα υπόλοιπα δύο, το ένα συνετρίβη και καταστράφηκε και το δεύτερο εκτίθεται σε ένα μουσείο. Η Βαρσοβία χρειαζόταν την έγκριση του Βερολίνου για να στείλει τα υπόλοιπα MiG-29 σε τρίτη χώρα.
Την περασμένη εβδομάδα, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βαρσοβία, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η Πολωνία θα μπορούσε να βοηθήσει, ώστε να συγκροτηθεί ένας συνασπισμός των δυτικών δυνάμεων που θα προμήθευε το Κίεβο με πολεμικά αεροπλάνα.
Η Ουκρανία, που ελπίζει ότι θα εξαπολύσει μια αντεπίθεση εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών, θέλει να εξασφαλίσει μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της.
Μέχρι τώρα, οι χώρες της Δύσης εμφανίζονται διστακτικές στην αποστολή προηγμένων αεροσκαφών, όπως για παράδειγμα F-16, στο Κίεβο, όμως ορισμένες στέλνουν τα παλαιά MiG-29, που χρησιμοποιούσαν ήδη οι ουκρανικές δυνάμεις.
Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα συγκρίνει τις ωμότητες στην Μπούτσα με τη σφαγή στο δάσος Κατίν
Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, συνέκρινε τις ωμότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία με τη σφαγή του Κατίν, με αφορμή την 80ή επέτειο της ανακάλυψης της δολοφονίας χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών στο περιθώριο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Πρόκειται για ένα από τα πιο τραγικά επεισόδια της ιστορίας μας, που έριξε πολύ βαριά σκιά στις ρωσοπολωνικές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Ντούντα αφότου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Κατίν στη Βαρσοβία. Όπως πρόσθεσε: «Σήμερα, κοιτάζουμε με φρίκη… όλες τις αναφορές, τα βίντεο και τις φωτογραφίες από την Μπούτσα και άλλα κατεχόμενα από τους Ρώσους μέρη στην Ουκρανία, όπου οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, όπως στο Κατίν».
Οι εισαγγελείς του Κιέβου δηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 1.400 άμαχους στον τομέα της Μπούτσα, βορείως του Κιέβου, όπου ανακαλύφθηκαν τα πτώματα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα τέλη Μάρτιου 2022.
Η Μπούτσα έγινε έκτοτε το σύμβολο των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
«Οι δράστες των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε πρέπει να λογοδοτήσουν ώστε τα εγκλήματα όπως η σφαγή στο Κατίν, όπως τα εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα από τους Ρώσους στην Ουκρανία, να μην ξαναγίνουν ποτέ πια», πρόσθεσε ο Πολωνός πρόεδρος, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η σφαγή του Κατίν συνδέεται με μια άλλη τραγωδία, το δυστύχημα με το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο, Λεχ Κατσίνσκι, κατά τη διάρκεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Σμολένσκ το 2010.
Η πολωνική αντιπροσωπεία, η οποία εκτός από τον αρχηγό του κράτους περιελάμβανε επίσης πολλούς αξιωματούχους, επρόκειτο να παραστεί στο Κατίν σε εκδήλωση μνήμης της σφαγής. Οι 96 επιβάτες του αεροσκάφους σκοτώθηκαν.
Η αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαραθέσεων που δίχασαν την Πολωνία, με τους κύκλους της Δεξιάς στη χώρα να επικαλούνται την εκδοχή της επίθεσης, η οποία απορρίφθηκε ως θεωρία συνωμοσίας από την υπόλοιπη κοινωνία.