Το Κοινοβούλιο της Πολωνίας επικύρωσε οριστικά σήμερα (29/10) το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία, με στόχο την αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.
Το κόστος κατασκευής του τείχους εκτιμάται στα 35.000.000 ευρώ και το μήκος του θα ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει σε ισχύ αυτόν τον νόμο μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, από το καλοκαίρι διασχίζουν ή επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία.
Η ΕΕ και η Βαρσοβία κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι φέρνει υπηκόους από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στο Μινσκ και στη συνέχεια τους ωθεί πέρα από τα σύνορα της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στο καθεστώς του.
Ως απάντηση, η Πολωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεθόριο, στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Παράλληλα, το Κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νομοσχέδιο, το οποίο -όπως καταγγέλλουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών έξω από τα σύνορα της χώρας, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της Βαρσοβίας βάσει του διεθνούς δικαίου.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν για τις ολοένα και πιο επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην περιοχή.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, υποστηρίζει ότι η Πολωνία δέχεται επίθεση από τη Λευκορωσία, και τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι το τείχος είναι απαραίτητο για την «προστασία» της χώρας του.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εμποδίζει δημοσιογράφους και φιλανθρωπικές οργανώσεις να πλησιάσουν τα σύνορα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη και η ΕΕ ζητά «διαφάνεια».
Πριν οχτώ μέρες τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν επείγουσα δράση για να σωθούν ζωές και να αποφευχθούν βάσανα ανθρώπων στα σύνορα μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας, μετά τον θάνατο πολλών αιτούντων άσυλο.
Το πολωνικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή του Βελγίου
Επίσης, η Πολωνία κάλεσε σήμερα (29/10) τον πρεσβευτή του Βελγίου για να του εκφράσει «την αποδοκιμασία κα την αγανάκτησή της», αφού ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτιά» στη διαμάχη της με την ΕΕ για το κράτος δικαίου.
Ο πρεσβευτής Λικ Ζακόμπ κλήθηκε να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σίμον Σινκόφσκι βελ Σεκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Τέτοια δημόσια σχόλια (όπως αυτά του Ντε Κρο) δεν συμβάλλουν στο καλό κλίμα στις πολωνοβελγικές σχέσεις», πρόσθεσε.
Η πρεσβεία του Βελγίου στη Βαρσοβία δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ντε Κρο, αναφερόμενος σε δηλώσεις που είχε κάνει ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε μια συνέντευξή του, είπε σε μια ομιλία του, την Τετάρτη: «Παίζετε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, παίζετε με τη φωτιά όταν απειλείτε με πόλεμο τους Ευρωπαίους εταίρους σας για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».
«Η ένωσή μας είναι μια ένωση αξιών, όχι αυτόματο μηχάνημα ανάληψης. Δεν μπορείτε να ενθυλακώνετε όλα τα χρήματα αλλά να αρνείστε τις αξίες», πρόσθεσε.
Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, ο Μοραβιέτσκι είπε την Κυριακή ότι η Πολωνία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να αμυνθεί εάν οι Βρυξέλλες ξεκινήσουν «τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», παρακρατώντας πόρους με αφορμή τη διαμάχη τους για το κράτος δικαίου και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εκβιασμό.
«Τι θα γίνει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», επισήμανε.
Η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Πολωνία να αναιρέσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που, όπως υποστηρίζει, αυξάνει τον έλεγχο των πολιτικών επί των δικαστηρίων, προκειμένου να αποδεσμεύσει 36 δισεκατομμύρια ευρώ, πόρους που προορίζονται για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε πρόσφατα την Πολωνία να καταβάλει 1.000.000 ευρώ ημερησίως, επειδή δεν εφάρμοσε προηγούμενη εντολή να διαλύσει το πειθαρχικό όργανο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της.