Η κίνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μην αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία δημιουργεί όλο και βαθύτερα ρήγματα μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Οι υπουργοί Άμυνας Γερμανίας και Φινλανδίας ζήτησαν το πρωί της Παρασκευής να μπει ένα τέλος σε αυτή τη συζήτηση, και η προσοχή να εστιαστεί στο πιο σημαντικό ζήτημα του εφοδιασμού της Ουκρανίας με όπλα και πυρομαχικά.
Αλλά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αντέτεινε: «η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν είναι αδιανόητη. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.
Ο Μακρόν είχε πει σε διάσκεψη στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Στη συνέχεια ορισμένες κυβερνήσεις κατέστησαν σαφές ότι αποκλείουν οι ίδιες ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να υπενθυμίζει τη συμφωνία στη δυτική συμμαχία ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο.
Υπουργοί Άμυνας Γερμανίας - Φινλανδίας: «Να μπει τέλος στην κουβέντα για ανάπτυξη στρατιωτών στην Ουκρανία»
«Ουδείς θέλει πραγματικά να σταλούν στρατιώτες στην Ουκρανία, γίνεται τώρα μια συζήτηση για το θέμα και πρέπει να σταματήσει σε αυτό το σημείο», προειδοποίησε χθες το πρωί ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, κατά την επίσκεψή του στο Ελσίνκι. Ανάλογη γνώμη εξέφρασε και ο Φινλανδός ομόλογός του, Άντι Χακάνεν. «Ουδείς υποστηρίζει τώρα την ιδέα», είπε. «Αλλά όλοι υποστηρίζουν μια ισχυρότερη υποστήριξη με τη μορφή όπλων, πυρομαχικών και χρημάτων και σε αυτό θα πρέπει τώρα να εστιάσουμε», πρόσθεσε.
Ο Πιστόριους είπε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού, συστημάτων αεράμυνας, πυραύλων Patriot και IRIS-T. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσουμε, να προμηθευτούμε, να αγοράσουμε και να παράγουμε ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο το δυνατόν καλύτερα», είπε.
Πολωνός ΥΠ ΕΞ: «Ο Πούτιν πρέπει να φοβάται, όχι εμείς τον Πούτιν»
Μετά την απόφαση της Γερμανίας να διπλασιάσει φέτος στα 7,5 δισ. ευρώ τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία, ακολούθησαν κι άλλα κράτη της ΕΕ. Η γαλλική κυβέρνηση θέλει τώρα να παράσχει στρατιωτική βοήθεια τριών δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι έχει επίσης σημασία η ποιότητα των οπλικών συστημάτων που παραδίδονται.
Η πρόταση Μακρόν έχει προκαλέσει διαφωνίες με τη Γερμανία. Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών πετούν σπόντες για μυωπία και δειλία στο Βερολίνο: «Το θέμα είναι να φοβάται ο Πούτιν, όχι εμείς τον Πούτιν», έγραψε ο Σικόρσκι. Η κυβέρνηση Σολτς από την άλλη αντιτείνει ότι δεν πρέπει με τέτοιες συζητήσεις να τίθεται σε κίνδυνο η υποστήριξη της κοινής γνώμης πολλών κρατών μελών του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία.