Εναλλακτικές λύσεις μεσούσης της ενεργειακής κρίσης αναζητούν πολλοί στην Πολωνία, μεταξύ άλλων καίγοντας ακόμη και σκουπίδια!
Σαράντα από τις εκατό πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στην Πολωνία λόγω της εξάρτησης από τον άνθρακα για τη θέρμανση των κατοικιών, μια κληρονομία της κομμουνιστικής εποχής. Αλλά η έλλειψη καυσίμων και η ακρίβεια ωθούν πολλούς Πολωνούς να καίνε ακόμη και οικιακά απορρίμματα για να ζεσταθούν, όπως σημειώνει το Bloomberg.
«Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα αυτή την εποχή, που μυρίζει ο αέρα καμένα σκουπίδια καθημερινά, κάτι πρωτόγνωρο. Σπάνια μυρίζει κανείς καύσιμα. Είναι τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς τι θα γίνει όταν πιάσουν τα κρύα», δήλωσε μια 35χρονη μητέρα, κάτοικος προαστίου της Βαρσοβίας.
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδεικνύει την ευθραυστότητα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, η Πολωνία αντιμετωπίζει κι έναν άλλο κίνδυνο, να πάνε πίσω δηλαδή οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια μια χώρα με τους περισσότερους πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη λόγω του μολυσμένου αέρα.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας, που ανέστειλε προσωρινά τους ποιοτικούς ελέγχους για τον άνθρακα, σκέφτεται να μοιράσει προστατευτικές μάσκες στους πολίτες καθώς υποχωρούν οι θερμοκρασίες. Τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής του κόμματος του «Νόμου και Δικαιοσύνης» και ισχυρότερος πολιτικός της χώρας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, πρότεινε στους πολίτες να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να ζεσταθούν,. Σε μια συγκέντρωσή του στη νότια Πολωνία είπε στους οπαδούς του ότι «πρέπει να κάψει κανείς σχεδόν τα πάντα, εκτός από ελαστικά και παρόμοια επιβλαβή πράγματα».
Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ότι υπάρχει επαρκής άνθρακας στη χώρα για 200 χρόνια, μετά την απαγόρευση τον Απρίλιο των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, έρευνες δείχνουν ότι το 60% των νοικοκυριών δεν διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να βγάλουν το χειμώνα. «Οι άνθρωποι φοβούνται και μαζεύουν ο,τι δήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάψιμο», λέει ο Πιοτρ Σιεργκέι, εκπρόσωπος του δικτύου περιβαλλοντικών ακτιβιστών Polski Alarm Smogowy, δηλαδή από λιγνίτη, ξύλα, τύρφη και βρώμη μέχρι και σκουπίδια.
Κάτι που διαπιστώνουν και πολλοί δήμοι της χώρας, τα απορριμματοφόρα των οποίων συλλέγουν ολοένα και λιγότερα σκουπίδια. Από την καύση τους, όπως λέει ο Καμίλ Σούκιενικ, μέλος του Polski Alarm Smogowy και κάτοικος του Νόβι Ντβορ έξω από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, η αιθαλομίχλη στη γειτονιά του είναι αισθητή από τώρα, αρχές του φθινοπώρου, μολονότι οι θερμοκρασίες δεν έχουν κάνει ακόμη μεγάλη βουτιά.
Η Πολωνία έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια τους περισσότερους κατά κεφαλήν πρόωρους θανάτους ετησίως -κάπου 40.000 - στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία, που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.