Πολωνία: Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τον περιορισμό του δικαιώματος στο άσυλο - iefimerida.gr

Πολωνία: Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει τον περιορισμό του δικαιώματος στο άσυλο

Φράκτης στα σύνορα
Φράκτης στα σύνορα / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γερουσία, η άνω βουλή της Πολωνίας, ενέκρινε σήμερα, παρά τις αντιδράσεις, νομοσχέδιο που επιτρέπει τον περιορισμό του δικαιώματος στο άσυλο.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει στόχο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει το κύμα παράτυπης μετανάστευσης που ενορχηστρώνουν η Λευκορωσία και η Ρωσία.

Τα «πυρά» της Πολωνίας σε Λευκορωσία και Ρωσία

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατηγορεί από το 2021 τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ότι οργανώνουν την εισροή μεταναστών στο έδαφός της, στο πλαίσιο μιας υβριδικής επίθεσης που έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και όλης της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που πέρασε από την Γερουσία

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να υπογραφεί από τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα προκειμένου να μπορεί να ισχύσει, η κυβέρνηση θα μπορεί υπό όρους να περιορίζει το δικαίωμα των μεταναστών να υποβάλουν αίτημα για την παροχή ασύλου.

Ο περιορισμός αυτός θα πρέπει να είναι προσωρινός και θα πρέπει να προσδιορίζεται το ακριβές σημείο των πολωνικών συνόρων όπου ισχύει, διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο.

Τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να περιορίσουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που «εργαλειοποιούνται» από τη Ρωσία, προσφέροντας ξεκάθαρη στήριξη στη Βαρσοβία έναντι αυτών των «υβριδικών επιθέσεων».

Τον περασμένο μήνα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από το πολωνικό κοινοβούλιο να απορρίψει το νομοσχέδιο, καθώς εκτίμησε ότι «αντίκειται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Πολωνίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μη κυβερνητική οργάνωση προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο αυτό «κινδυνεύει να νομιμοποιήσει τις παράνομες και καταχρηστικές απελάσεις που πραγματοποιούνται στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία».

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνησία είχε εκτιμήσει ότι η αναστολή του δικαιώματος ασύλου είναι «κατάφωρα παράνομη».

«Ο πρωθυπουργός (της Πολωνίας Ντόναλντ) Τουσκ το γνωρίζει. Οι χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, παίζουν πολιτικά παιχνίδια με τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών», είχε καταγγείλει τον Οκτώβριο η Ντινουσίκα Ντισαναγιάκε, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι προτάσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια. Τιμωρούν ανθρώπους που ενδέχεται να είναι θύματα βίας και εμπορίας ή που τους έχουν παρασύρει στα σύνορα με την ΕΕ υπό ψευδή προσχήματα», είχε προσθέσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πολωνία άσυλο νομοσχέδιο Γερουσία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ