Η Πολωνία υπολογίζει να απαλλαγεί σύντομα από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κυρίως λόγω του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pipe.
Ο πολωνικός όμιλος φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου και ότι θα αρνηθεί πληρωμή σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα.
Η Γερμανία, για την οποία μία τέτοια μεταβολή συνιστά «παραβίαση συμβολαίου», και η Αυστρία έχουν ήδη απορρίψει την απαίτηση που διατυπώθηκε χθες από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αυτήν την πιθανότητα δεν την πολυβλέπουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του πολωνικού ομίλου Πάβελ Μαζέφσκι.
«Το συμβόλαιο, τις λεπτομέρειες του οποίου δεν μπορώ να αποκαλύψω, ορίζει τον τρόπο πληρωμής. Δεν προβλέπεται ότι ο ένας συμβαλλόμενος μπορεί να τον αλλάξει κατά τα κέφια του» δήλωσε, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. «Θα εφαρμόσουμε αυτό το συμβόλαιο, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας», είπε.
Το ισχύον συμβόλαιο, που ονομάζεται «συμβόλαιο Γιαμάλ», λήγει αυτό το έτος. Η Πολωνία υπολογίζει να απαλλαγεί σύντομα από την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, κυρίως λόγω του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pipe, ο οποίος θα την τροφοδοτήσει με νορβηγικό φυσικό αέριο μέσω της Δανίας, ενώ στον τερματικό σταθμό του λιμανιού της Σβινόουστσα υποδέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται με πλοία.
Σερβία: Προβληματισμός για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου
Έντονη ανησυχία εκφράζεται στη Σερβία για το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ομαλή εισροή στη χώρα φυσικού αερίου και πετρελαίου εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά της Ρωσίας αλλά και των αποφάσεων της Μόσχας για την πληρωμή σε ρούβλια.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, με δεδομένο ότι τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία φτάνουν μέσω αγωγών που διασχίζουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συνεπώς δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θεωρεί «μη φιλικές» η Μόσχα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις ανησυχίες του Βελιγραδίου, τόνισε ότι η Σερβία δεν ανήκει στις «εχθρικές» χώρες και δεν απαιτείται να πληρώνει σε ρούβλια την αγορά πετρελαίου και αερίου, τόνισε ωστόσο ότι πρόβλημα μπορούν να δημιουργήσουν στη Σερβία οι ενδιάμεσες χώρες, όπως η Βουλγαρία.