Ένοπλοι ισλαμιστές θα βρίσκονται μεταξύ των μεταναστών που θα οδεύουν προς την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στο Ισραήλ, όπως είπε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας καθώς το κυβερνών κόμμα του εντείνει την αντιμεταναστευτική ρητορική του ενόψει των εθνικών εκλογών.
Το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει θέσει το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας για την εξασφάλιση μιας τρίτης κυβερνητικής θητείας στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.
«Σε αυτό το μεγάλο κύμα μεταναστευτικών ροών θα υπάρχουν ισλαμιστές μαχητές, τρομοκράτες, χιλιάδες νέοι άνδρες θα μεταναστεύσουν στην Ευρώπη», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ματέους Μοραβιέτσκι.
Η Πολωνία, μαζί με την γειτονική της Ουγγαρία, αντιτίθενται στη συμφωνία της ΕΕ για ένα σύστημα ποσοστώσεων ανάμεσα στις χώρες μέλη για την μετεγκατάσταση παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη σε όλο και αυξανόμενους αριθμούς.
Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να εκφράσουν την άποψή τους για το σύστημα αυτό σε δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί την ίδια ημέρα με τις εκλογές.
Το PiS υποστηρίζει πως οι εκλογές αυτές είναι για τους ψηφοφόρους μια επιλογή ανάμεσα στην κυβέρνηση, για την οποία λέει πως είναι αποφασισμένη να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, και στην αντιπολίτευση, για την οποία ισχυρίζεται ότι θέλει να γκρεμίσει τον φράχτη στα σύνορα με την Λευκορωσία και να δεχτεί τις ποσοστώσεις για την φιλοξενία μεταναστών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γκρεμίσουν τον φράχτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει τον ισχυρισμό της Βαρσοβίας ότι θα αναγκαστεί να δεχτεί περισσότερους μετανάστες με βάση τους νέους κανόνες υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία θα εξαιρεθεί λόγω του μεγάλου αριθμού Ουκρανών προσφύγων στη χώρα.
Η αντιπολίτευση έχει επίσης αμφισβητήσει αν το PiS είναι τόσο σκληρό στο μεταναστευτικό όσο ισχυρίζεται ότι είναι, επικαλούμενη μια αύξηση στην εισροή μεταναστών εκτός Ευρώπης κατά την θητεία του και το πρόσφατο σκάνδαλο με δωροδοκίες για έκδοση βίζας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι συνένοχη στο σκάνδαλο με το σύστημα για την έκδοση θεωρήσεων, με το οποίο μπορούσαν κατόπιν δωροδοκίας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Το PiS αντιτείνει ότι το μέγεθος του προβλήματος έχει υπερτιμηθεί και ότι προέρχεται από την εποχή που βρισκόταν η αντιπολίτευση στην εξουσία.