Η καλύτερη επιλογή για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο είναι η κοινή προσπάθεια Κιέβου και ΕΕ, σημειώνει στο Euractiv o Ρομάν Ρουκομέντα, πολιτικός αναλυτής στην εμπόλεμη χώρα.
Παρά τις αντιξοότητες ο Ρουκομέντα, αν και στην εμπόλεμη Ουκρανία και με προφανή κίνδυνο για τη ζωή του, στέλνει τακτικά τις σκέψεις του στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα. Η τελευταία μάλιστα, είναι η 39η επιστολή που στέλνει από την έναρξη του πολέμου, σημειώνει το Euractiv.
Σε αυτήν την τελευταία του επιστολή ο Ουκρανός αναλυτής ξεκαθαρίζει ότι η θέση της Ουκρανίας είναι στην ΕΕ. Το μέλλον και η προοπτική της είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Μια αχτίδα φωτός, μετά από 47 μέρες
Ο Ρουκομέντα αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση της 47ης (Δευτέρα) μέρας του πολέμου να φτάνει στο τέλος της, «η Ουκρανία σιγά σιγά αποκαθιστά τις κρίσιμες υποδομές, τις μεταφορές, τα logistics και τις οικονομικές της δραστηριότητες στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από τον Ρώσο εισβολέα, ιδιαίτερα στις περιοχές του Κιέβου, του Τσερνιχίφ και του Σούμι».
Με το ρόλο και του πολεμικού ανταποκριτή, ο Ρουκομέντα αναφέρει ότι γέφυρες που είχαν καταστραφεί στον ποταμό Ιρπίν, πέριξ του Κιέβου, πλέον αποκαθίστανται επαναφέροντας την συγκοινωνιακή σύνδεση της πρωτεύουσας με άλλες πόλεις.
Υπό την αιγίδα της ΕΕ είναι εφικτή η ανοικοδόμηση
«Ωστόσο, η αληθινή ανοικοδόμηση και ανοικοδόμηση θα είναι δυνατή μόνο μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία» ξεκαθαρίζει ο Ρουκομέντα, παρατηρώντας ότι η διαδικασία αυτή, της προετοιμασίας, πρέπει να ξεκινήσει σύντομα. Πιθανά η καλύτερη επιλογή για την ανοικοδόμηση θα είναι η κοινή προσπάθεια Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, τονίζει.
Η πιθανή δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας ανασυγκρότησης της ΕΕ για την Ουκρανία θα επιταχύνει τη μετατροπή των υποδομών, της οικονομίας, του ανθρώπινου κεφαλαίου, των κρατικών θεσμών και πολλών άλλων ζωτικών τομέων στα καλύτερα πρότυπα και πρακτικές που έχει θέσει η ΕΕ, αναφέρει.
Τρομακτικές απώλειες- Τιτάνιος αγώνας αυτός της ανοικοδόμησης
«Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, οι εκτιμώμενες απώλειες της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι περίπου 500-600 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχίζονται. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους καθώς καταστράφηκαν από ρωσικές βόμβες, ρουκέτες, πυραύλους και τανκς.
Σχεδόν το ήμισυ του εδάφους της Ουκρανίας πρέπει να καθαριστεί από νάρκες και άλλα εκρηκτικά που άφησαν οι Ρώσοι, κάτι που είναι επίσης ένα πρόβλημα από μόνο του», σημειώνει ο Ρουκομέντα.
Αμοιβαία τα οφέλη για ΕΕ και Ουκρανία
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ξεχωρίζει από την επιστολή του Ουκρανού αναλυτή είναι ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα οφελήσει μόνο την Ουκρανία αλλά και την ίδια την ΕΕ από θέμα αμυντικής θωράκισης και εκσυγχρονισμού της ανατολικής πλευράς της Ένωσης. «Υπό αυτή την έννοια, η επίσκεψη στην Ουκρανία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ ήταν μια ισχυρή πράξη υποστήριξης στην Ουκρανία από την ΕΕ και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους Ουκρανούς», σημειώνει.
Θέλουν τη ΕΕ πιο πολύ από το ΝΑΤΟ οι Ουκρανοί
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου από την Rating Sociological Group, η υποστήριξη για ένταξη στην ΕΕ αυξάνεται μεταξύ των Ουκρανών. Αυξάνεται δε έντονα και είναι ακόμη υψηλότερη από την υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επισημαίνει ο αρθρογράφος και παραθέτει το πόρισμα της σχετικής έρευνας: «Θα υπενθυμίσουμε ότι τις πρώτες ημέρες του πολέμου σημειώθηκε αύξηση από 68 σε 86%, στη συνέχεια η ανάπτυξη συνεχίστηκε και από τα τέλη Μαρτίου είναι 91% – απόλυτο ρεκόρ για όλα τα χρόνια έρευνας». Συμπληρώνει μάλιστα ότι με βάση τη σχετική έρευνα «η πλειοψηφία (56%) είναι πεπεισμένη ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε ένα ή δύο χρόνια και το 23% - σε πέντε χρόνια».
Ο Ρουκομέντα, διατηρώντας αισιόδοξο πνεύμα- πνεύμα που μάλλον ενισχύεται στο Κίεβο, ύστερα και από την ανακοίνωση του Μπορέλ ότι άνοιξε αντιπροσωπεία της ΕΕ στην ουκρανική πρωτεύουσα, γράφει: «Παρά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Ρώσοι επιτιθέμενοι, τώρα υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο ευκαιριών για την ΕΕ να ξεκινήσει και να ενισχύσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Ουκρανίας. Θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας καλύτερης και ασφαλέστερης Ευρώπης βασισμένης στις βασικές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης».
Πηγή: Euractiv