Οι μαζικές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, που διαδέχθηκε την 7η Δεκεμβρίου τον Πέδρο Καστίγιο, αφού ο πρώην αρχηγός του κράτους παύθηκε από το κοινοβούλιο, ξανάρχισαν χθες Τετάρτη, μετά την αναστολή τους τις γιορτές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, ειδικά στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ο πρώην πρόεδρος έχει ευρεία βάση, έχουν στοιχίσει ως αυτό το στάδιο τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ενώ άλλοι 600 και πλέον έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.
«Υπάρχουν δέκα σημεία όπου αποκλείστηκαν δρόμοι, κυρίως στο Πούνο» (νοτιοανατολικά), δήλωσε στον Τύπο ο πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα, λίγη ώρα αφού συνεδρίασε κλιμάκιο αντιμετώπισης της κρίσης στη Λίμα.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, επηρεάζονται 30 από τις 195 επαρχίες της χώρας των Άνδεων. Στην πρωτεύουσα Λίμα, η αστυνομία διέλυσε με εκτενή χρήση δακρυγόνων πλήθος διαδηλωτών που αρχικά συγκεντρώθηκε στην Πλατεία της 2ης Μαΐου κι έκανε πορεία για να φτάσει στο Κογκρέσο.
Έκκληση για «ηρεμία»
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Αρεκίπα (νότια), η αστυνομία προσπάθησε να ανοίξει δρόμους χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Ορισμένοι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι στη Χουνίν (κεντρικά), στην Κούσκο και στην Απουρίμακ (νοτιοανατολικά), σύμφωνα με δημοσιογράφους του ίδιου πρακτορείου και τον περουβιανό Τύπο.
Η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Κούσκο με την ακρόπολη των Ίνκα στο Μάτσου Πίτσου, μνημείο που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες, ανεστάλη επ’ αόριστον για την ασφάλεια των ξένων επισκεπτών, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η δημόσια επιχείρηση PeruRail.
Την Τρίτη, απομακρύνθηκαν προληπτικά 2.000 τουρίστες από τον αρχαιολογικό χώρο, σύμφωνα με την αστυνομία. Το υπουργείο Πολιτισμού διευκρίνισε πως η πρόσβαση στο μνημείο επιτρεπόταν κανονικά χθες, παρά τις διαδηλώσεις.
Τον Δεκέμβριο χιλιάδες επισκέπτες αποκλείστηκαν στο Μάτσου Πίτσου και στην Κούσκο, η σιδηροδρομική σύνδεση είχε διακοπεί και το αεροδρόμιο είχε κλείσει όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να κάνουν κατάληψη.
Στις περιοχές όπου επαναλήφθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις χθες, τα δημόσια κτίρια φυλάσσονταν από την αστυνομία και τον στρατό. Οι ένοπλες δυνάμεις δόθηκε εντολή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις για την διατήρηση της δημόσιας τάξης μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στα μέσα Δεκεμβρίου.
Στη Λίμα, η κυρία Μπολουάρτε κάλεσε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις, ζήτησε «ειρήνη, ηρεμία και ενότητα για να προωθήσουμε την ανάπτυξη της χώρας».
Ακόμη, η πρόεδρος του Περού απαίτησε από τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες να πάψει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού και πρόσθεσε πως σχεδιάζει να του απαγορεύσει την πρόσβαση στη χώρα της.
Εξάλλου οργανώθηκαν πορείες σε όλη τη χώρα από δεξιές και κεντροδεξιές παρατάξεις με αίτημα να αποκατασταθεί η «ειρήνη» και και «τερματιστεί η βία».
Το περουβιανό κοινοβούλιο ενέκρινε με ψηφοφορία του την 20ή Δεκεμβρίου την επίσπευση των εκλογών, που αντί του 2026 θα διεξαχθούν πρόωρα τον Απρίλιο του 2024, στην προσπάθεια να βάλει τέλος στην πολιτική κρίση και στις μαζικές κινητοποιήσεις που πυροδότησε η παύση, η σύλληψη και η προφυλάκιση του πρώην προέδρου Καστίγιο.