Politico: Τι φοβούνται οι κατάσκοποι του κόσμου -Η συνάντηση στο Άσπεν που έφερε στο φως όλες τις ανησυχίες - iefimerida.gr

Politico: Τι φοβούνται οι κατάσκοποι του κόσμου -Η συνάντηση στο Άσπεν που έφερε στο φως όλες τις ανησυχίες

κατασκοπεία
Υπηρεσίες κατασκοπείας / Φωτογραφία: Shutterstock
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΥ

Μια συνάντηση των ηγετών ασφαλείας του κόσμου έφερε στην επιφάνεια τους φόβους των κατασκόπων για το Ιράν, την Ταϊβάν και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μερικοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας του κόσμου -από αρχηγούς υπηρεσιών κατασκοπείας έως πρεσβευτές και υπουργούς Άμυνας- συγκεντρώθηκαν στο Άσπεν αυτή την εβδομάδα για να επικοινωνήσουν τις απόψεις τους για μια σειρά από υπάρχουσες και πιθανές παγκόσμιες προκλήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ποίκιλλαν από την κυβερνοασφάλεια έως την επισιτιστική ανασφάλεια και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Όπως συμβαίνει συνήθως με τέτοια γεγονότα, η αισιοδοξία ήταν λιγότερη από την καταστρoφολογία και τον ζόφο.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία από το φετινό φόρουμ ασφαλείας του Άσπεν, που δημοσιεύει το Politico:

Φόβοι για σχίσμα στη Δύση λόγω Ουκρανίας

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και των τροφίμων, καθώς και η πιθανότητα ενός μακροχρόνιου πολέμου, είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν την υποστήριξη κάποιων χωρών προς την Ουκρανία εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία, προειδοποίησαν ορισμένοι ομιλητές.

Ήδη, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ταχθεί ενάντια στα μεγάλα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία και ο βουλευτής Μπρένταν Μπόιλ προέβλεψε ότι το μερίδιο του ρεπουμπλικανικού κόμματος -της «βάσης των Τραμπιστών» - είναι πιθανό να αυξηθεί, ειδικά «όσο εμείς διανύουμε αυτή την πληθωριστική κρίση στη Δύση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μάρτσιν Πρζίντατς κινήθηκε σε... παρόμοια θλιβερή νότα, λέγοντας ότι η «κούραση από τον πόλεμο» αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Κεντρικής Ευρώπης.

«Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο θα τους κόστιζε μόνο μια δεκάρα ή ένα σεντ -χωρίς κανένα κόστος. Έτσι πρέπει να γίνουν πολλά για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους, τις κοινωνίες μας, να υποστηρίξουν αυτή την πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία εν μέσω εκκλήσεων από τους ηγέτες της, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κυρίας Ολένα Ζελένσκα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι ΗΠΑ θα έστελναν, μεταξύ άλλων, περισσότερα πυραυλικά συστήματα υψηλής κινητικότητας στους Ουκρανούς.

Οι κατάσκοποι προειδοποιούν: Ετοιμαστείτε -σε κάθε περίπτωση- για μια αναμέτρηση πάνω από την Ταϊβάν

Ο πρεσβευτής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τσιν Γκανγκ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ανέτρεψε τη μακροχρόνια πολιτική της για τη«Μία Κίνα» στέλνοντας περισσότερους αξιωματούχους και όπλα στην Ταϊβάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, ο πρεσβευτής σημείωσε ότι το Πεκίνο «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για ειρηνική επανένωση, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των ανθρώπων και στις δύο πλευρές».

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτή η «επανένωση». Σχετικά με αυτό, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι «οι κίνδυνοι γι' αυτό γίνονται μεγαλύτεροι… όσο διανύουμε αυτή τη δεκαετία». Ο Μπερνς πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι αν ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θέλει να κάνει μια κίνηση, αλλά πώς και πότε.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας, Ρίτσαρντ Μουρ, ο οποίος ηγείται της υπηρεσίας MI6, είπε ότι δεν πιστεύει ότι μια στρατιωτική επίθεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη, αλλά «είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε αναλόγως».

Σε κάθε περίπτωση, η αποφασιστικότητα της Δύσης στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα ρωσικά λάθη, θα πρέπει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον Σι, όσο σκέφτεται τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια επίθεση στην Ταϊβάν, σημείωσαν ο Μουρ και άλλοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, οι Κινέζοι ηγέτες θα πρέπει να αναρωτιούνται «αν όλα αυτά που τους λέει ο στρατός τους για το πόσο σπουδαίος είναι, μπορεί να μην είναι τόσο αληθινά όσο θα ήθελαν», είπε ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας, Φρανκ Κένταλ.

Ένα μάθημα που πιθανότατα έχει μάθει ο Σι από την εμπειρία της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μπερνς, είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει «συντριπτική δύναμη».

Σε ετοιμότητα για μια -στρατιωτική- απάντηση στο Ιράν

Ο συναγερμός αυξάνεται στη Μέση Ανατολή αναφορικά με τις πυρηνικές προόδους του Ιράν, ειδικά τώρα που οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με την Τεχεράνη φαίνονται νεκρές.

Πολλοί ομιλητές στο Άσπεν υπαινίχθηκαν ότι η στρατιωτική δράση είναι μια ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα.

Ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, είπε ότι η χώρα αναπτύσσει μια στρατιωτική ικανότητα για να αντιμετωπίσει το Ιράν, αλλά ότι θα προτιμούσε να μην έρθει αντιμέτωπη με πόλεμο. «Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση για να αποτρέψουμε το Ιράν εάν χρειαστεί; Η απάντηση είναι ναι. Χτίζουμε αυτή την ικανότητα; Ναι. Θα το χρησιμοποιήσουμε ως τελευταία περίπτωση; Ναι», είπε ο Γκαντζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφτασε και ένας ανώτερος αξιωματούχος του Μπαχρέιν, ο Αμπντουλάχ αλ Χαλίφα, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνταχθεί στο Ισραήλ -με το οποίο έχει τώρα διπλωματικές σχέσεις- σε μια προληπτική στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράν. «Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του θέματος τώρα, όταν υπάρχει η ευκαιρία, είναι πολύ καλύτερη από την αντιμετώπιση του αργότερα, όταν είναι πολύ αργά», είπε ο Αλ Χαλίφα.

Ο Μουρ της MI6, εν τω μεταξύ, είπε ότι αν και η Τεχεράνη μπορεί να καθυστερήσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά, δεν πιστεύει ότι βλέπει σοβαρά την αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015. «Δεν νομίζω ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν θέλει να κλείσει μια συμφωνία», είπε.

Η περιορισμένη χρήση κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ανησυχεί τους κατασκόπους

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν γιατί η Ρωσία έχει καθυστερήσει να απελευθερώσει την πλήρη έκταση των δυνατοτήτων της στον κυβερνοχώρο εναντίον της Ουκρανίας και των συμμάχων της, παρόλο που η Μόσχα δεν αφήσει απόλυτα στο περιθώριο τον κυβερνοχώρο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε ότι θεωρεί ότι ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη την «πλήρη δύναμη της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο» και προειδοποίησε ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι δελεαστικοί στόχοι για μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, σημείωσε ότι ενώ η Ρωσία μπορεί να έχει μείνει πίσω στον τομέα, σίγουρα έχει χρησιμοποιήσει τον κυβερνοχώρο ως μέρος της στρατηγικής της. Η Microsoft έχει δει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί «καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», προσπάθειες κατασκοπείας και παραπληροφόρησης, είπε ο Σμιθ. Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας δημοσίευσε μια αναφοράπου περιγράφει λεπτομερώς τέτοιες ρωσικές ενέργειες.

«Υπάρχει μια άποψη ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει πολλά βήματα στην Ουκρανία όσον αφορά τον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Μάθιου Όλσεν, βοηθός γενικός εισαγγελέας για την εθνική ασφάλεια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Αυτό είναι ένας μύθος και ουσιαστικά βλέπουμε έναν καυτό κυβερνοπόλεμο στην Ουκρανία που διεξάγεται από τους Ρώσους».

Καμία αμφιβολία για την υγεία του Πούτιν, λένε οι κατάσκοποι

Οι φήμες ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει κάποια ασθένεια είναι συνεχείς εδώ και αρκετό καιρό. Στο Άσπεν αυτή την εβδομάδα, όμως, όχι ένας αλλά δύο αρχηγοί πληροφοριών τις διέλυσαν.

«Από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, είναι απόλυτα υγιής», είπε ο Μπερνς. Ο Βρετανός ομόλογός του, Μουρ, απάντησε με λιγότερο θάρρος αλλά με την ίδια βεβαιότητα: «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Πούτιν πάσχει από σοβαρή ασθένεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα τελειώσουν έτσι αυτές οι εικασίες; Πιθανώς όχι. Αλλά ο ίδιος ο Πούτιν απάντησε σε κάποιες από αυτές μόλις αυτή την εβδομάδα κάνοντας ένα γρήγορο ταξίδι στο Ιράν, μια σπάνια έξοδος για έναν άνδρα που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απομονωμένος εν μέσω της κρίσης της COVID-19.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ