Politico: Ο Σολτς σε ρόλο νεκροθάφτη του νεκρού κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία -Προβλήματα στο Βερολίνο - iefimerida.gr

Politico: Ο Σολτς σε ρόλο νεκροθάφτη του νεκρού κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία -Προβλήματα στο Βερολίνο

Ο Σολτς μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Γερμανία
Ο Σολτς μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Γερμανία/ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο Σολτς έμοιαζε περισσότερο με νεκροθάφτη παρά με καγκελάριο της Γερμανίας», γράφει το Politico επικρίνοντας τους χειρισμούς του και τη διακυβέρνησή του.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια ακόμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το Politico γράφει μεταξύ άλλων ότι ούτε ο ίδιος ο Σολτς δεν έχαψε αυτό που μόλις είχε πει: «Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πορεία φέτος και πέρυσι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Γερμανία

Και συνεχίζει: «Σαν να ήθελε να το αναγνωρίσει, ο καγκελάριος είχε μια σκοτεινή έκφραση καθώς εκφωνούσε στις κάμερες τη μονότονη έκκλησή του «γιατί δεν μπορούμε να τα βρούμε όλοι μαζί». «Θα ήταν καλό αν όλοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις επικοινωνιακές στρατηγικές τους για να συμβάλουν, κατέληξε, κάπως άψυχος».

Και συνεχίζε ακόμη πιο καυστικά το Politico: «Στεκόμενος το σούρουπο με ένα σκούρο αδιάβροχο δίπλα σε μια αιωνόβια φλαμουριά, ο Σολτς έμοιαζε περισσότερο με νεκροθάφτη παρά με καγκελάριο της Γερμανίας. Ήταν μια εύστοχη επιλογή ενδυμασίας: ο Σολτς μπορεί να έχει άλλα δύο χρόνια στην εξουσία, αλλά για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς η κυβέρνησή του είναι νεκρή, η φιλόδοξη ατζέντα της έχει καταρρεύσει».

Ο Σολτς μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Γερμανία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σολτς μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Γερμανία

Τα προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο

Και συνεχίζει λέγοντας ότι δεν θα ήταν εύκολο να συμπορευτούν τα κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού στη Γερμανία και να υπάρχει σύμπνοια για τις προτεραιότήτές τους, ιδίως από τη στιγμή που ο μικρότερος από τους τρεις κυβερνητικοί εταίροι, οι φιλελεύθεροι συντηρητικοί, Ελεύθεροι Δημοκράτες, έχουν ελάχιστα κοινά με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς ή τους Πράσινους.

«Παρόλα αυτά, λίγοι περίμεναν ότι οι ρωγμές θα εμφανίζονταν τόσο γρήγορα και θα ήταν τόσο βαθιές. Οι εταίροι, ιδίως το FDP και οι Πράσινοι, έχουν έρθει σε σύγκρουση για τα πάντα, από το μέλλον της μηχανής εσωτερικής καύσης μέχρι την οικονομική πολιτική, τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας - και αυτά είναι μόνο κάποια από τα οποία διαφωνούν.

Ακόμα και εκεί που τα κόμματα κατάφεραν να βρουν έναν συμβιβασμό, όπως η συμφωνία αυτής της εβδομάδας για την αύξηση των δαπανών για την παιδική πρόνοια, ανακύπτουν προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα, ο Πράσινος υπουργός που προώθησε τη μεταρρύθμιση της παιδικής πρόνοιας ζητούσε αρχικά προϋπολογισμό 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατέληξε με μια υπόσχεση μόλις 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και χρειάστηκε να να απειλήσει με ένα άλλο ν/σ για την τόνωση της οικονομίας - για να πάρει αυτά τα χρήματα. Ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους τα κόμματα έχουν βρει κοινό στόχο είναι η νομιμοποίηση της κάνναβης»/.

Και εξηγεί στη συνέχεια το Politico τι συμβαίνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία:

«Αν και κάποιος βαθμός σύγκρουσης είναι αναπόφευκτος σε κάθε κυβερνητικό συνασπισμό, οι εσωτερικές διαμάχες στην κυβέρνηση Σολτς έχουν συχνά γίνει καυστικές, με τα στρατόπεδα να ανταλλάσσουν δημόσια προσβολές και να κατηγορούν το ένα το άλλο ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια μιας πικρής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ του FDP και ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ επέστρεψαν στην επικοινωνία μέσω επιστολών και απευθύνονταν ο ένας στον άλλον επίσημα, αντί με το μικρό τους όνομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σολτς έμεινε να είναι διαιτητής, ένα έργο στο οποίο έχει αποτύχει ως επί το πλείστον.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας "καλοκαιρινής συνέντευξής" του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση στα μέσα Αυγούστου, ο Σολτς εξέφρασε τη βεβαιότητα τέτοια περιτατικά εντός της συμμαχίας είχαν τελειώσει. Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν εν μέσω της αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο για την παιδική πρόνοια [...].

Στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου αυτής της εβδομάδας, ο Λίντνερ προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ζητήματα σχέσεων εντός του κυβερνητικού σχηματισμού. «Δημιουργεί θόρυβο, αλλά παράγει και αποτελέσματα», σχολίασε, ωστόσο οι Γερμανοί φαίνεται να διαφωνούν.

Βυθίζεται η δημοτικότητα του Σολτς

Σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτούς είναι δυσαρεστημένοι με τον συνασπισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Παρόμοιο ποσοστό δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Σολτς για την επίλυση των πιο επειγόντων προβλημάτων της Γερμανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δημοτικότητα μόλις 26%, ο Σολτς έχει γίνει το λιγότερο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησής του.

Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις πιθανότητες επανεκλογής του ίδιου ή της κυβέρνησής του το 2025.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και την οικονομία της Γερμανίας να παραπαίει -πέραν του πολέμου στην Ουκρανία και την αυξανόμενη ανησυχία της κοινής γνώμης για την αύξηση της μετανάστευσης- η δουλειά του Σολτς δεν πρόκειται να γίνει ευκολότερη τα επόμενα δύο χρόνια».

Το Politico καταλήγει λέγοντας ότι η διαρκής άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, που βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση, θα στρέψει τα κυβερνητικά κόμματα σε φλερτ με το πιο συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος. «Έχοντας σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που τον έφερε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα φτιάξει την πιο προοδευτική κυβέρνηση της Γερμανίας, ο Σολτς φαίνεται να βρίσκεται σε αμηχανία σχετικά με το πώς θα την κρατήσει ζωντανή», σχολίαζει το Politico.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πριν από δύο χρόνια, πολλοί αμφέβαλλαν ότι ο Σολτς, τότε ήπιος υπουργός Οικονομικών της Άνγκελα Μέρκελ, είχε αυτό που χρειαζόταν για να κληρονομήσει τον μανδύα της και να ηγηθεί της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης. Από ό,τι φαίνεται, είχαν δίκιο», καταλήγει καυστικά το Politico.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Politico Γερμανία Όλαφ Σολτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ