Politico: Μια ακόμα εύθραυστη κυβέρνηση σχηματίστηκε στη Γαλλία και «το εορταστικό πνεύμα δεν θα διαρκέσει πολύ» - iefimerida.gr

Politico: Μια ακόμα εύθραυστη κυβέρνηση σχηματίστηκε στη Γαλλία και «το εορταστικό πνεύμα δεν θα διαρκέσει πολύ»

Το πρωθυπουργικό μέγαρο του Ματινιόν στη Γαλλία
Το πρωθυπουργικό μέγαρο του Ματινιόν στη Γαλλία / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Politico εξηγεί τι σηματοδοτεί η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία, υπό τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού, εν μέσω «πολιτικής παράλυσης» στη χώρα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, ευσεβής καθολικός, μπορεί τουλάχιστον να περάσει τα Χριστούγεννα γνωρίζοντας ότι το έργο του σχηματισμού της κυβέρνησής του έχει τελειώσει, αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πνεύμα των γιορτών δεν θα διαρκέσει για πολύ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακολουθώντας την τεταμένη πολιτική ζωή της Γαλλίας, το Politico μιλάει για παράλυση στη χώρα. Σημειώνεται δε ότι η Ακροδεξιά και η Αριστερά είναι εξίσου ικανές να καταψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκαναν και με αυτήν του Μπαρνιέ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Mία ακόμη εύθραυστη κυβέρνηση

Το νέο σχήμα είναι εξίσου εύθραυστο, αφού, όπως διαπιστώνεται, δεν αλλάζουν και πολλά, κάτι που θα προκαλέσει προβλήματα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το 2027.

Η Γαλλία μοιάζει ακυβέρνητη, μια κατάσταση που προκαλεί πανευρωπαϊκή ανησυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της γηραιάς ηπείρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κύρια δυσκολία είναι ότι η κυβέρνηση Μπαϊρού, την οποία o πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μοιάζει πολύ με εκείνη του προκατόχου του, Μισέλ Μπαρνιέ. Έχει ως επί το πλείστον κεντρώους και συντηρητικούς βουλευτές σε καίριους ρόλους, παρόλο που το άθροισμα των αντίπαλων δυνάμεων της -η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο- αποτελούν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ καταψηφίστηκε σε ψηφοφορία δυσπιστίας λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον διορισμό του. Με βάση τις πρώτες αντιδράσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η νέα διοίκηση της Γαλλίας θα αντέξει περισσότερο.

Ο Ολιβιέ Φόρ, ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση «πρόκληση».

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Τζορντάν Μπαρντελά, χαρακτήρισε γελοία τη νέα κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο Μπαϊρού «συγκρότησε τον συνασπισμό της αποτυχίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλλία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη πολιτική κρίση

Η αποστολή του Μπαϊρού δεν επρόκειτο ποτέ να είναι εύκολη. Εξάλλου, μετά την απομάκρυνση του Μπαρνιέ, η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει πρακτικά η ίδια.

Κατ' αρχάς, υπάρχει η κατακερματισμένη πολιτική σκηνή. Η αιφνίδια απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι οδήγησε σε ένα Κοινοβούλιο που αποτελείται από τρία σχεδόν ίσα μπλοκ που είναι σε κόντρα μεταξύ τους - γεγονός που καθιστά αδύνατη τη δημιουργία μιας σταθερής πλειοψηφίας.

Στη συνέχεια, υπάρχει η ανάγκη να περάσει ένας ήδη με καθυστέρηση προϋπολογισμός για το 2025 παρά τον κατακερματισμό αυτό. Η Γαλλία δέχεται πιέσεις για να μειώσει το τεράστιο έλλειμμά της, το οποίο φέτος έφθασε το 6,2% του ΑΕΠ της χώρας, διπλάσιο από το επίπεδο που επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ.

Για τον ρόλο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ο Μπαϊρού επέλεξε έναν τραπεζίτη, τον Ερίκ Λομπάρ, ο οποίος εργάστηκε για την BNP Paribas και διηύθυνε τον ασφαλιστικό γίγαντα Generali πριν διοριστεί για να ηγηθεί της ισχυρής Caisse des dépôts et consignations, του επενδυτικού βραχίονα του γαλλικού κράτους. Θα συνεργαστεί με την υπουργό Αμελί ντε Μοντσαλέν, από το στρατόπεδο του Μακρόν, η οποία θα είναι συγκεκριμένα υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η πτώση του Μπαρνιέ σήμανε επίσης την απόρριψη του προϋπολογισμού του 2025, αφήνοντας τη Γαλλία χωρίς νόμο για τον προϋπολογισμό, λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία λήξης του έτους. Η απερχόμενη κυβέρνηση ψήφισε έναν προσωρινό προϋπολογισμό, ο οποίος ουσιαστικά μεταφέρει τον προϋπολογισμό του 2024 στο 2025 αλλά δεν κάνει τίποτα για να μειώσει το έλλειμμα της Γαλλίας.

Η πίεση προς τον Μπαϊρού να περιορίσει το έλλειμμα της Γαλλίας προέρχεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γαλλία τελεί υπό τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος των Βρυξελλών για υπερβολικές δαπάνες πέρυσι. Τα σχέδια του Μπαρνιέ για εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών καθησύχασαν την Κομισιόν, αλλά προκάλεσαν επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οδήγησαν στην πτώση του. Ο Μπαϊρού υποσχέθηκε να διεξαγάγει ψηφοφορία για τον νέο προϋπολογισμό έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει το έλλειμμα της Γαλλίας χωρίς να προκαλέσει την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν συνυπολογίσει το πολιτικό χάος της Γαλλίας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λίγες ώρες μετά τον διορισμό του Μπαϊρού, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, επικαλούμενος τον «πολιτικό κατακερματισμό» και προβλέποντας ότι το έλλειμμα της Γαλλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο έτος αντί να μειωθεί όπως υποσχέθηκε ο Μπαρνιέ.

Το πρώτο τεστ για τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του Μπαϊρού θα λάβει χώρα στις 14 Ιανουαρίου, όταν θα εκφωνήσει την εναρκτήρια πολιτική ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση. Ενώ οι Γάλλοι πρωθυπουργοί δεν υποχρεούνται να ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει υποσχεθεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εάν ο Μπαϊρού δεν το κάνει. Μια τέτοια πρόταση θα χρειαζόταν την υποστήριξη τόσο του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος όσο και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης για να περάσει. Οι Σοσιαλιστές έδειξαν αρχικά προθυμία να συνεργαστούν για χάρη της σταθερότητας, αλλά έκτοτε έχουν επικρίνει τον Μπαϊρού για την άρνησή του να συμβιβαστεί σε βασικά αιτήματα, όπως η αναστολή της αντιδημοφιλούς συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του περασμένου έτους που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Η Εθνική Συσπείρωση με τη σειρά της έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει άμεσα την ανατροπή της κυβέρνησης, προτιμώντας να περιμένει τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, το κόμμα της Λεπέν είχε δώσει παρόμοιες υποσχέσεις στον Μπαρνιέ πριν τελικά στραφεί εναντίον του, ακόμη και αφού εξασφάλισε παραχωρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπαϊρού μπορεί να έχει ακόμη επιλογές. Εδώ και καιρό υπερασπίζεται την απλή αναλογική, μια μεταρρύθμιση που υποστηρίζεται τόσο από την Ακροδεξιά όσο και από την Αριστερά. Το κόμμα του, το MoDem, έχει επίσης δείξει συμφωνία σε μια πολιτική έκτακτης φορολόγησης φόρους για τις μεγάλες εταιρείες, ένα δημοφιλές αίτημα της αντιπολίτευσης. Παρ' όλα αυτά, η θητεία του Μπαϊρού μέχρι στιγμής έχει στιγματιστεί από παραλήψεις και αντιπαραθέσεις παρά από την οικοδόμηση συναίνεσης, επισημαίνει το Politico.

Μια δημοσκόπηση του Ifop που δημοσιεύτηκε την Κυριακή τον δείχνει ως τον πιο αντιδημοφιλή πρωθυπουργό σε αυτή τη φάση, δίνοντας στην αντιπολίτευση ελάχιστους λόγους να τον υποστηρίξει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ