Την εικόνα της πορείας των εμβολιασμών στην Ευρώπη παρουσιάζει με αναλυτικά στοιχεία το Politico, που προβλέπει πως με τους παρόντες ρυθμούς χορήγησης δόσεων εμβολίου καμία χώρα της ΕΕ δεν θα έχει εμβολιάσει το επιθυμητό 70% του ενήλικου πληθυσμού ως τα τέλη του καλοκαιριού.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο φιλοξενεί διαδραστικούς πίνακες (που ενημερώνονται διαρκώς με νέα δεδομένα), στο σύνολό τους οι «27» της ΕΕ χορηγούν το ένα πέμπτο των δόσεων εμβολίου που απαιτούνται καθημερινά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 70% που μπορεί να προσφέρει την πολυπόθητη ανοσία ενάντια στον κορωνοϊό.
Στο πρώτο γράφημα φαίνεται πως καμία χώρα της Ευρώπης δεν θα έχει ξεπεράσει το 40% έως τον Σεπτέμβριο, αν συνεχιστεί ο συγκεκριμένος ρυθμός εμβολιασμών, όπως καταγράφεται σήμερα.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς φυσικά πως ο ρυθμός εμβολιασμών θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι παλινωδίες των φαρμακοβιομηχανιών, αλλά και τα προβλήματα της Κομισιόν με την AstraZeneca θέτουν σειρά αμφιβολιών για μια τέτοια υπόθεση.
Επιταχύνουν Pfizer/BioNTech
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, οι Pfizer/BioNTech επιταχύνουν, αυξάνοντας την παραγωγή τους σε δύο δισ. δόσεις εμβολίου για εφέτος.
Επίτροπος Υγείας: Ως το τέλος καλοκαιριού στο 70% ο εμβολιασμός
Εξάλλου, το απόγευμα, η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σε τηλεδιάσκεψη με την Ανγκελα Μέρκελ ενημέρωσε ότι στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο εμβολιασμός μπορεί να έχει φτάσει το 70%, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους τους πολίτες. Ενημέρωσε μάλιστα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους παρασκευαστές ώστε να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή, να παραδώσουν εμβόλια, να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην παραγωγική ικανότητα και να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες μεταλλάξεις.
Πότε προβλέπεται να φτάσουν το 70% οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Την ίδια ώρα, στον στατιστικό πίνακα, ενώ η Βρετανία προβλέπεται να έχει εμβολιάσει έως και 94% των πολιτών της μέχρι τον Σεπτέμβριο, από τις «27» χώρες της ΕΕ, η Μάλτα υπολογίζεται πως θα έχει χορηγήσει το εμβόλιο σε 35% του ενήλικου πληθυσμού και ακολουθεί η Ρουμανία (28%), η Ουγγαρία (28%), η Πολωνία (26%), η Φινλανδία (26%) και η Ελλάδα με ποσοστό (23%).
Με αυτό ως δεδομένο, το Politico δίνει μια πρόβλεψη για την ημερομηνία που κάθε χώρα θα μπορέσει να αγγίξει την ανοσία, έχοντας δηλαδή εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Στον πίνακα, η Βρετανία φαίνεται πως θα αγγίξει αυτό το ποσοστό τον Αύγουστο. Αντίθετα, οι χώρες της ΕΕ υπολογίζεται, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, πως θα φτάσουν το ποσοστό τουλάχιστον έναν χρόνο αργότερα, η Μάλτα τον Ιούνιο, Ουγγαρία και Ρουμανία τον Οκτώβριο, η Πολωνία τον Νοέμβριο και η Φινλανδία τον Δεκέμβριο του 2022. Όσο για τη χώρα μας, με ρυθμό 16.000 εμβολιασμών την ημέρα, θα έφτανε στο 70% τον Μάρτιο του 2023.
Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε ποσοστό εμβολιασμών ανά 100 άτομα πληθυσμού
Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ πως ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών δεν αντικατοπτρίζει και το σύνολο των πολιτών που εμβολιάζονται, καθώς τα εμβόλια γίνονται σε δύο δόσεις, γεγονός που σημαίνει πως αρκετοί από τους ημερήσιους εμβολιασμούς αφορούν στη δεύτερη, επαναληπτική δόση.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν γίνει 269.106 εμβολιασμοί (μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 31 Ιανουαρίου), αριθμός που αντιστοιχεί σε 230.518 πολίτες, είτε αυτοί έχουν κάνει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση, με ποσοστό 2,58% του συνόλου του πληθυσμού να έχει κάνει το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.
Τα στατιστικά στοιχεία του Politico για τα εμβόλια στην ΕΕ
Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που παραθέτει το Politico για τους εμβολιασμούς.