Αμερικανοί αξιωματούχοι καλούν την Ινδία και την Κίνα να πιέσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico».
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, γράφει το ρεπορτάζ στο «Politico», ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να συσπειρώσουν τη διεθνή κοινότητα ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν: Ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα προκαλούσε μια σκληρή οικονομική και διπλωματική απάντηση, ακόμη και από τις πλευρές που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, στις οποίες προέβη κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του, λίγο πριν ξεκινήσουν τα ψευδοδημοψηφίσματα για την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας. Η Δύση έχει καταδικάσει τις απειλές αυτές επανειλημμένα.
Αυξάνονται οι εκκλήσεις προς Κίνα και Ινδία να «δανείσουν τη φωνή τους» απέναντι στην πυρηνική απειλή Πούτιν
Πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις -μέσα και έξω από την κυβέρνηση Μπάιντεν- για τη «στρατολόγηση» της Κίνας και της Ινδίας, δύο ισχυρές χώρες που διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, ώστε να ασκήσουν πίεση στον Πούτιν, στέλνοντας το μήνυμα ότι ακόμα και μια περιορισμένη πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική για τη Ρωσία και θα «έκοβε τις τελευταίες διεθνείς σανίδες σωτηρίας που της έχουν απομείνει», όπως επισημαίνεται.
«Θα μπορούσαν να ενημερώσουν τον κ. Πούτιν πόσο καταστροφικά κακή ιδέα θα ήταν οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων», είπε Αμερικανός αξιωματούχος που υποστηρίζει τη διακριτική προσέγγιση Κίνας και Ινδίας.
«Θα πρέπει να το κάνουν. Ελπίζω να το κάνουν» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος -όπως και άλλοι που μίλησαν στο «Politico»- ζήτησε να μην κατονομαστεί στο δημοσίευμα για να μπορέσει να δώσει αυτές τις πληροφορίες.
Επιπλέον, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι διπλωμάτες των ΗΠΑ καλούν φίλους και εχθρούς της Ρωσίας να πιέσουν τον Πούτιν να μην ακολουθήσει την «πυρηνική οδό».
«Είχαμε επισημάνει σε μια σειρά συνομιλιών με χώρες της περιοχής Ινδο-Ειρηνικού -σύμμαχους, εταίρους ή οτιδήποτε- τη σημασία να μιλάμε με μια φωνή ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος. «Κάθε χώρα έχει την ευθύνη να δανείσει τη φωνή της», πρόσθεσε.
Ένας από τους πιο υποσχόμενους τρόπους να αποτραπεί η χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση κατά της Ρωσίας. Ένας τρόπος, σύμφωνα με το «Politico», θα μπορούσε να είναι η παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο, για να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που θα καταδίκαζε τα σχέδια της Μόσχας να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας και θα καλούσε τη Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους τρόπους για να αλλάξει η γνώμη του Πούτιν είναι μέσω της στήριξης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, δύο παγκόσμιων ηγετών που πιστεύεται ότι ασκούν σημαντική επιρροή στον Πούτιν, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, είπε στο CNN ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η Κίνα προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία ή στην αποφυγή κυρώσεων.
Αυξανόμενες ανησυχίες σε Κίνα και Ινδία για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία
Η Κίνα δεν έχει επικρίνει δημόσια τον σύμμαχό της, τη Ρωσία, και συνέχισε τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Αλλά, επίσης, το Πεκίνο δεν έχει υπογράψει καμία σημαντική οικονομική συμφωνία με τη Μόσχα από την εισβολή.
Ο ίδιος ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ανησυχίες από το Πεκίνο σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας, μιλώντας σε μια συνάντηση αρχηγών κρατών στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, αυτόν τον μήνα.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας σε σχέση με την ουκρανική κρίση», είπε ο Πούτιν. «Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας ως προς αυτό».
Ο Μόντι, ένας πιο στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον σε σχέση με τον Κινέζο ομόλογό του, εξέφρασε από την πλευρά του τη δημόσια δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία, στη συνάντηση στο Ουζμπεκιστάν.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία, κάνοντας ειδική αναφορά στην απειλή των πυρηνικών όπλων.