Σε μια συναισθηματική έκκληση στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τον πόλεμο με τη Ρωσία ως σύγκρουση αξιών, αναφέρει το Politico.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την Πέμπτη μια συναισθηματική- και εξαιρετικά προσαρμοσμένη- ομιλία, ζητώντας την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, αλλά οι εκκλήσεις του απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ηγέτες του μπλοκ, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπόνια τους αλλά δεν έδωσαν νέες διαβεβαιώσεις.
Η ομιλία του Ζελένσκι, που εκφωνήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν η τρίτη απεύθυνσή του σε μία μέρα, προς τους ηγέτες μεγάλων δυτικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες για μια ιστορική τριάδα διαδοχικών συνόδων κορυφής- ΝΑΤΟ, της G7 και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήταν το κύριο θέμα.
«Master» επικοινωνιολόγος εν καιρώ πολέμου ο Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος ήταν εξαιρετικά δημοφιλής κωμικός και ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου πριν μπει στην πολιτική και κερδίσει τις εκλογές το 2019, έχει αναδειχθεί ως ηγετικός επικοινωνιολόγος εν καιρώ πολέμου και κάθε ομιλία του την Πέμπτη ήταν εξαίσια προσαρμοσμένη στο κοινό που αντιμετώπισε.
Στους ηγέτες των 30 συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τανκς, μαχητικών αεροπλάνων και άλλων όπλων. Και στους ηγέτες της λέσχης των πλούσιων δημοκρατιών της G7, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε οξεία παγκόσμια επισιτιστική κρίση διαταράσσοντας τον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας. Η ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά εκκλήσεων που έκανε για μια «fast-track» ένταξη στην ΕΕ. Αλλά ήταν μακράν η δραματική και προσωπική του , αναφέρει το Politico.
Ένας πόλεμος αξιών
Φορώντας το χαρακτηριστικό πράσινο στρατιωτικό του μπλουζάκι αυτό που φοράει από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας πριν από έναν μήνα, ο Ζελένσκι είπε στους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες ότι ο πόλεμος είναι επίσης μια σύγκρουση αξιών - μια σύγκρουση στην οποία η Ουκρανία απέδειξε ότι αξίζει να γίνει μέλος της ΕΕ.
Ο Ζελένσκι περιέγραψε πώς η χώρα του παρείχε ιατρική περίθαλψη και φαγητό σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, επιτρέποντάς τους να τηλεφωνήσουν στους συγγενείς τους για να τους πουν ότι είναι ζωντανοί και ότι η Ουκρανία μάζευε τα πτώματα των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών «τους οποίους απλώς αφήνουν, εγκαταλείπουν. Εκατοντάδες και εκατοντάδες».
Ο Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του έχει συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για να διατηρήσει την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, ότι «προσκαλεί δημοσιογράφους» να εργαστούν ελεύθερα στη χώρα, τεκμηριώνει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και τηρεί μια εθνική στιγμή σιωπής κάθε μέρα, για να τιμήσουν όσους σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
«Έχετε ακούσει κάτι τέτοιο στη ρωσική τηλεόραση;» ρώτησε, προσθέτοντας: «Ντρέπονται ακόμη και για τη λέξη "πόλεμος". Την αποκαλούν «ειδική επιχείρηση». Αυτοί είναι διαφορετικοί κόσμοι - εμείς και αυτοί», συνέχισε ο Ζελένσκι. «Αυτές είναι διαφορετικές αξίες. Αυτή είναι μια διαφορετική στάση ζωής. Ο Ρωσικός στρατός δεν βλέπει τι σημαίνει αξιοπρέπεια. Δεν ξέρουν τι σημαίνει συνείδηση. Δεν καταλαβαίνουν γιατί εκτιμούμε τόσο πολύ την ελευθερία μας. Αυτό καθορίζει πώς θα ζήσει η χώρα. Και ποιος πρέπει να είναι στην Ευρώπη».
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες για την ενιαία υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, αλλά είπε επίσης ότι το μπλοκ δεν ήταν αρκετά γρήγορο για να επιβάλει κυρώσεις. Ευχαρίστησε τη Γερμανία για τον αποκλεισμό του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, προσθέτοντας: «Αλλά ήταν επίσης λίγο αργά».
Αναφερόμενος στην αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, παρακάλεσε: «Επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα συγκρίνατε αυτούς τους κόσμους και τα βλέπετε όλα. Είδατε ποιος αξίζει τι. Και είδατε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να είναι στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον».
Για κάθε μία ξεχωριστά, τις χώρες της ΕΕ, μίλησε ο Ζελένσκι
Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε την παρέμβασή του πιο προσωπική, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες χώρες και ηγέτες και διευκρινίζοντας πού πίστευε ότι στέκονταν όσον αφορά στην υποστήριξη προς τη χώρα του. «Λιθουανία - για εμάς. Η Λετονία είναι για εμάς. Η Εσθονία είναι για εμάς. Η Πολωνία είναι για εμάς», είπε.
«Γαλλία, Εμανουέλ [Μακρόν], πιστεύω πραγματικά ότι θα είστε για εμάς. Η Σλοβενία είναι για εμάς. Σλοβακία - για εμάς. Η Τσεχία είναι για εμάς. Η Ρουμανία ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια, επομένως θα μας σταθεί στην κρίσιμη στιγμή. Η Βουλγαρία μας αντιπροσωπεύει. Η Ελλάδα, πιστεύω, είναι δίπλα μας. Η Γερμανία… λίγο αργότερα. Πορτογαλία- λοιπόν, σχεδόν… Η Κροατία στο πλευρό μας. Σουηδία- το κίτρινο και το μπλε πρέπει να είναι πάντα μαζί. Φινλανδία- Ξέρω ότι είστε μαζί μας. Η Ολλανδία αντιπροσωπεύει το ορθολογικό, επομένως θα βρούμε κοινό έδαφος. Μάλτα - Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Δανία - Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».
Και συνέχισε: «Λουξεμβούργο - καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Κύπρος - Πραγματικά πιστεύω ότι είστε μαζί μας. Ιταλία - σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας! Ισπανία - θα βρούμε κοινό έδαφος. Βέλγιο - θα βρούμε επιχειρήματα. Η Αυστρία, μαζί με τους Ουκρανούς, είναι μια ευκαιρία για εσάς. Είμαι σίγουρος γι' αυτό. Ιρλανδία-λοιπόν, σχεδόν».
Επίθεση στον Όρμπαν- «Βίκτορ, ξέρεις τι συμβαίνει στη Μαριούπολη;»
Ωστόσο, είχε μια πιο σκληρή γραμμή για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος για χρόνια προσπαθούσε να καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ουγγαρία… Θέλω να σταθώ εδώ και να είμαι ειλικρινής. Μια για πάντα», είπε ο Ζελένσκι.
«Πρέπει να αποφασίσετε με ποιον είστε. Είστε κυρίαρχο κράτος. Έχω πάει στη Βουδαπέστη. Λατρεύω την πόλη σας. Έχω πάει πολλές φορές - πολύ όμορφη, πολύ φιλόξενη πόλη. Και οι άνθρωποι επίσης. Έχετε ζήσει τραγικές στιγμές στη ζωή σας. Επισκέφτηκα την προκυμαία σου. Είδα αυτό το μνημείο… παπούτσια στην όχθη του Δούναβη», είπε, αναφερόμενος σε ένα μνημείο των Ούγγρων Εβραίων που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Άκου, Βίκτορ, ξέρεις τι συμβαίνει στη Μαριούπολη; Παρακαλώ, αν μπορείτε, πηγαίνετε στην προκυμαία σας».
Ξανά οι Βερσαλλίες
Παρά την εγκάρδια έκκληση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απλώς εξέδωσαν γραπτά συμπεράσματα που επαναλάμβαναν την προηγούμενη δήλωσή τους στην παρόμοια σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, νωρίτερα αυτόν τον μήνα - καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνωμοδοτήσει για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας, μόλις ένα βήμα σε μια πολύχρονη και αβέβαιη διαδικασία.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών», δήλωσαν οι ηγέτες. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική υποστήριξη».
Στα συμπεράσματά τους, οι ηγέτες διακήρυξαν τη δέσμευσή τους να δημιουργήσουν ένα «Ταμείο Αλληλεγγύης Ουκρανίας» και να εργαστούν με διεθνείς εταίρους για τη συγκέντρωση χρημάτων «για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας» - μια διαδικασία που φαίνεται μακρινή λαμβάνοντας υπόψη τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς πόλεων από τη Ρωσία και την αδιάκοπη επίθεση.
Το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου- Το σημείο που θα εξοργίσει τον Ζελένσκι
Σε άλλο σημείο, σε μια γραμμή που είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Κίεβο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπε ότι «καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική υποστήριξη προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Στην πραγματικότητα, πριν από τον πόλεμο, το Κίεβο πίεζε να αναθεωρήσει πολλές πτυχές της κυβέρνησης και της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για μεταρρύθμιση του τραπεζικού και δικαστικού τομέα, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ευθυγράμμιση των ενεργειακών και άλλων πολιτικών με τα πρότυπα και τις απαιτήσεις της ΕΕ. Και η ουκρανική κυβέρνηση κατέστησε ξεκάθαρη την απογοήτευσή της που της είπε η Δύση ότι πρέπει να στοχεύσει υψηλότερα, υπογραμμίζει το Politico.
«Μην μας πείτε ποτέ ξανά, ότι ο στρατός μας δεν πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ»
Στην ομιλία του στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι σημείωσε τις στρατιωτικές επιτυχίες της χώρας του ενάντια στις πολύ ισχυρότερες ρωσικές δυνάμεις εισβολής και είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ, παρακαλώ, μην μας πείτε ποτέ ξανά, ότι ο στρατός μας δεν πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ».
«Δεν υπάρχει γρήγορη διαδικασία ένταξης»
Ορισμένα μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, έχουν πιέσει για να επιταχύνουν το αίτημα του Κιέβου στην ΕΕ. Αλλά άλλοι ήταν πιο ψύχροι με την ιδέα. Μιλώντας καθώς έφευγε από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έβαλε φραγμό στις ελπίδες του Κιέβου.
«Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια διαδικασία», είπε ο Ρούτε. «Δεν υπάρχει γρήγορη διαδικασία ένταξης. Αν το κάναμε αυτό, θα μετατρέπαμε την ενταξιακή διαδικασία σε πολιτική διαδικασία και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί».
Ο Ρούτε προειδοποίησε ότι η παραχώρηση στην Ουκρανία προνομιακού ρόλου για την ένταξη στην ΕΕ θα προκαλούσε σοβαρή απογοήτευση μεταξύ άλλων χωρών που θέλουν να ενταχθούν στο μπλοκ, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται πιο μπροστά στη διαδικασία: «Ο κίνδυνος μιας τέτοιας επιτάχυνσης είναι ότι η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσε να απειληθεί επειδή υπάρχουν χώρες που θέλουν επίσης [ένταξη]: Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία», είπε ο Ολλανδός ηγέτης, προσθέτοντας: «Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα».
«Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως»
Στα συμπεράσματα των ηγετών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε και πάλι τη Ρωσία και απαίτησε τον τερματισμό του πολέμου. «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», δήλωσε το Συμβούλιο. «Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχεύει πολιτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Την Πέμπτη, οι ηγέτες συμμετείχαν σε μέρος της συνάντησής τους από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η σύνοδος κορυφής θα συνεχίζεται σήμερα την Παρασκευή με συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική.
Πηγή: Politico