Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Ελλάδα το γεγονός ότι η Γερμανία δεν της παρείχε επαρκή στήριξη στη στρατιωτική κόντρα με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.
To δημοσίευμα κάνει λόγο για ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου, που δεν έχει φθάσει, βέβαια, στα επίπεδα της εποχής της οικονομικής κρίσης . «Έχουμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση με τη Γερμανία ως προς τον τρόπο χειρισμού της γειτονικήας μας χώρας. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να τη χαϊδεύουμε – η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις δυτικές αξίες για πάντα. Η περίοδος κατευνασμού έχει λήξει. Γερμανία έχει παρανοήσει τις προθέσεις της άλλης πλευράς», δήλωσε στο Politico ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης, επιμένοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει δυναμιτιστεί το κλίμα στις επαφές Αθήνας-Βερολίνου.
Ο Γερμανός ΥΠ ΕΞ Χάικο Μάας θα επισκεφθεί αύριο Αθήνα και Άγκυρα σε μια διπλωματική πρωτοβουλία, που ελπίζεται να ανοίξει πολύ σύντομα παράθυρο διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Ελληνικό βέτο για την κρίση στη Λευκορωσία
Αλλά, η διαφωνία Ελλάδας – Γερμανίας σοβεί και μάλιστα επηρέασε και την ευρωπαϊκή στάση έναντι της Λευκορωσίας,όπως σημειώνει το άρθρο επικαλούμενο αρκετούς Ευρωπαίους διπλωμάτες, με την Αθήνα να μπλοκάρει σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών το κοινό ανακοινωθέν, αφού το Βερολίνο δεν αποδέχθηκε τη σκληρή γλώσσα που ήθελε η ελληνική πλευρά για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να εκδώσει τελικά ανακοινωθέν μόνος του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ.
Ως πρόσθετη ένδειξη της απογοήτευσης στην Ελλάδα για τη γερμανική στάση το Politico αναφέρει και τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στα social media στη χώρα μας η πρόσφατη ανάρτηση στο Twitter του Γερμανού πρέσβη για τον Αλή Πασά, την οποία απέφυγαν να σχολιάσουν Γερμανοί αξιωματούχοι και η Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου «αιφνιδίασε» το Βερολίνο
Το άρθρο θυμίζει την προηγούμενη μεσολαβητική προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ τον Ιούλιο , αλλά και τον αιφνιδιασμό και την «ψυχρή υποδοχή» από το Βερολίνο της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου λόγω της χρονικής συγκυρίας – ένα 24ωρο πριν ανακοινωθεί η έναρξη συνομιλιών Αθήνας – Άγκυρας -. «Η προσεκτική προσέγγιση της Γερμανίας έρχεται σε αντίθεση με την πιο σθεναρή στάση που έλαβε ο έτερος βασικός παίκτης της ΕΕ, η Γαλλία», αναφέρει.
Αν και η σύγχρονη Γερμανία είναι πιο επιφυλακτική στη χρήση των ενόπλων δυνάμεών της σε σχέση με τη Γαλλία, η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι θα καλωσόριζε ανάλογα μηνύματα από το Βερολίνο, καθώς αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας υποστηρίζουν ότι η Γερμανία δεν πρέπει να περιορίζεται σε ρόλο θεατή, με τον ΥΠ ΑΜ, Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει στην Γερμανίδα ομόλογό του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για την έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία αν αποσύρει το Oruc Reis . Αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν ότι στην Αθήνα δεν θα πρέπει να εκπλήσσονται που η Γερμανία βάζει σε προτεραιότητα τα δικά της συμφέροντα και τη διατήρηση των σχέσεων με την Τουρκία λόγω και του προσφυγικού.