Η Εύα Καϊλή, βασική ύποπτη για το σκάνδαλο Qatargate, έδωσε τρεις ξεχωριστές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο σε γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά ΜΜΕ, τονίζοντας ότι φυλακίστηκε άδικα και δεν έχει κανένα ρόλο στην υπόθεση.
Η ευρωβουλευτής, που σύμφωνα με το Playbook του Politico θεωρείται η «σταρ» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επείτα από περισσότερους από τέσσερις μήνες στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερη και από τον κατ' οίκον περιορισμό στα τέλη Μαΐου, με τις βελγικές Αρχές να ορίζουν μια σειρά από προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή της, μεταξύ των οποίων και το να μην μιλήσει στον Τύπο.
Η ίδια, ωστόσο, προχώρησε σε διάφορες αποκαλύψεις κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα «Liberation», στην ιταλική «Corriere Della Sera» και στην ισπανική «El Mundo». Σε κάθε μία από αυτές τις συνεντεύξεις η Καϊλή έδωσε και μια διαφορετική πτυχή της υπόθεσης που συγκλόνισε τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ μίλησε εκτενώς και για τις συνθήκες
Οι εξηγήσεις της Εύας Καϊλή για τη σύλληψη και κράτησή της
«Ήμουν υπό επιτήρηση»: Εκτός από την αθωότητά της, είναι σαφές από τις συνεντεύξεις της ότι η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι ότι στοχοποιήθηκε για τη δουλειά της στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα στην Επιτροπή PEGA, η οποία ερευνά τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης στην Ευρώπη.
«Από τον φάκελο του δικαστηρίου, οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus», είπε η Εύα Καϊλή στην Corriere Della Sera.
«Το γεγονός ότι τα εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να εγείρει περισσότερες ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτό είναι το "πραγματικό σκάνδαλο"», τόνισε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
Επιπλέον, στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από την ισπανική El Mundo, η Καϊλή ανέφερε, επίσης, ότι η ομάδα της έχει αποδείξεις ότι η έρευνα ήταν για το έργο της και ότι ολόκληρη η επιτροπή «βρισκόταν υπό αυστηρό έλεγχο». Τόνισε, ακόμη, ότι τέτοιου είδους πληροφορίες επεδίωκαν να λάβουν οι μυστικές υπηρεσίες από τουλάχιστον πέντε χώρες.