Η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει η ατμομηχανή της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, λέει η βουλευτής Λέσια Βασιλένκο, στο Politico.
Η Ουκρανία θα πρέπει να ξαναχτιστεί ως μια «καθαρή» ενεργειακή δύναμη που θα τροφοδοτεί την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, σύμφωνα με την επικεφαλής της υποεπιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου για το κλίμα, ενώ ο πόλεμος μαίνεται στη χώρα.
«Ουσιαστικά θα ξεκινήσουμε από το μηδέν με τον όγκο των κατεστραμμένων βιομηχανικών και ενεργειακών υποδομών. Μπορούμε να γίνουμε το γόνιμο έδαφος για νέα τεχνολογία για πιλοτικά έργα, για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε η Λέσια Βασιλένκο, βουλευτής της αντιπολίτευσης με το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Holos, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Politico, την περασμένη εβδομάδα από το σπίτι της στο Κίεβο, στο οποίο επέστρεψε πρόσφατα μετά από 45 ημέρες μετακίνησης από καταφύγιο σε καταφύγιο.
O κλιματικός στόχος της ΕΕ να γίνει στόχος της Ουκρανίας
H Βασιλένκο θέλει να ανατρέψει τη ρυπογόνο κληρονομιά της Ουκρανίας ως παραγωγικής βάσης της ΕΣΣΔ. Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μπορούσε να γίνει η κινητήρια δύναμη για τις φιλοδοξίες της Ευρώπης φτάνοντας τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, είπε, αναφερόμενη στο μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για πλήρη απαλλαγή από ρυπογόνα καύσιμα το 2050.
Με την έκβαση του πολέμου ακόμη άγνωστη, ένα έργο που η Βασιλένκο ονόμασε «Σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία» - ευθεία αναφορά στην προσπάθεια των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - αναπτύσσεται μεταξύ του γραφείου του Ζελένσκι και του προέδρου της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου, Ντμίτρο Ναταλούκα.
Η ΕΕ δεσμεύεται, δια στόματος Κομισιόν
Οικονομολόγοι από το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν το έργο, είπε η Βασιλένκο.
Είπε ότι υπάρχουν δύο ομάδες εργασίας στο Κίεβο που προσπαθούν να εκτιμήσουν το σχετικό κόστος, αλλά τόνισε ότι η ιδέα βρίσκεται σε «πολύ πρώιμο» στάδιο.
Ούτε οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε ο Ναταλούκα απάντησαν στα αιτήματα για επιβεβαίωση λεπτομερειών. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Είναι σαφές ότι μόλις επιστρέψει η ειρήνη, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας ως μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας σε συνεργασία με χώρες εταίρους, διεθνείς οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Τρομακτική οικονομική ζημιά ο πόλεμος
Η επένδυση που απαιτείται για την ανοικοδόμηση είναι πιθανό να είναι τεράστια. Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Αλεκσάντρ Κουμπράκοφ εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές. Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου εκτιμά ότι το συνολικό πλήγμα του πολέμου στην ουκρανική οικονομία ανέρχεται σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μια πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η ανοικοδόμηση θα πρέπει να στοχεύει στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και να οργανώσει την προσπάθεια ως «μια ευκαιρία για τεχνολογική πρόοδο. Η πιο προφανής δυνατότητα είναι να δημιουργηθεί μια οικονομία απαλλαγμένη από άνθρακα».
Η ανοικοδόμηση από την αρχή είναι ευκαιρία και για την ΕΕ
Τα σπίτια στα οποία επιστρέφουν οι Ουκρανοί θα πρέπει να επισκευαστούν ή να ξαναχτιστούν με τα πιο ενεργειακά αποδοτικά υλικά και τεχνολογίες, είπε η Βασιλένκο. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε μια τεράστια νέα εγχώρια βιομηχανία και μία βάση δεξιοτήτων που θα μπορούσε να εξαχθεί σε μια ΕΕ που έχει έλλειψη σε εκπαιδευμένους εγκαταστάτες αντλιών θερμότητας και μόνωσης. «Έτσι και πάλι, αυτή είναι μια ευκαιρία για την Ουκρανία, αλλά και για τον κόσμο», είπε.
Η Ουκρανία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση σε ανταλλακτικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ή αντλίες θερμότητας ή και πιο πράσινη γεωργία. Στην γεωργία, είπε η Βσιλένκο στο Politico, ήταν μια τεράστια ευκαιρία για τη μεταρρύθμισή της σε ένα από τα κράτη που είναι «καλάθι ψωμιού» για τον κόσμο.
«Είναι ουσιαστικά μια έκκληση προς την ΕΕ, προς όλους τους δωρητές που πρόκειται να δώσουν αυτά τα χρήματα στην Ουκρανία, για την ανανέωση και την ανοικοδόμηση, ώστε να μην τσιγγουνευτούν και ότι στην πραγματικότητα επενδύουν στην πράσινη μετάβαση του πλανήτη» υπογράμμισε.
Το τίμημα μιας πράσινης ανοικοδόμησης θα είναι αρχικά υψηλότερο από μια γρήγορη και «βρώμικη»- εννοώντας ρυπογόνα, δουλειά, είπε η Βασιλένκο, αλλά οι χορηγοί και η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσουν έναν πράσινο περιορισμό - παρόμοιο με το 37 τοις εκατό για τα κλιματικά έργα που η ΕΕ έθεσε στην χρηματοδότηση ανάλογων έργων για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Με πράσινα κριτήρια η χρηματοδότηση
«Πρέπει να υπάρχει μια προϋπόθεση για όλα τα χρήματα που πρόκειται να δοθούν στην Ουκρανία… ότι υπάρχει ένα στοιχείο περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής», είπε. «Ότι σας δίνουμε όλα αυτά τα χρήματα, αλλά θα μπορείτε να αγοράσετε μόνο την πράσινη τεχνολογία».
Η Βασιλένκο θα βρίσκεται στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα και σκοπεύει να παρουσιάσει «οπωσδήποτε» το σχέδιο στη γερμανική κυβέρνηση. Γι' αυτήν, είναι ένας τρόπος να κάνει ειρωνευτεί την γερμανική κυβέρνηση που είπε ότι είναι «απρόθυμη να βοηθήσει την Ουκρανία με οποιονδήποτε τρόπο… Αλλά η Γερμανία είναι πολύ πρόθυμη για την κλιματική αλλαγή, για την πράσινη οικονομία... Έτσι ο τρόπος που θα μπορούσε να προωθηθεί ο πόλεμος σε αυτήν και ότι έπρεπε να κάνουν κάτι ήταν στην πραγματικότητα μέσω της κλιματικής αλλαγής».
Η συζήτηση για την ανοικοδόμηση ήταν «ένα καλό διάλειμμα» από τον θάνατο και το χάος του πολέμου. Παρόλο που το Κίεβο ένιωθε πιο ασφαλές από ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες, είπε, εξακολουθούσαν να υπάρχουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής το απόγευμα που συνομίλησε η Βασιλένκο με το Politico.
«Το ογδόντα τοις εκατό του μυαλού μας έχει συλληφθεί από το τώρα», είπε, «αλλά ήδη το 20 τοις εκατό σκέφτεται το μέλλον», τόνισε η βουλευτής της εμπόλεμης χώρας.