Δώδεκα Ταϊλανδοί πολίτες σκοτώθηκαν καθώς ο αριθμός των ξένων νεκρών και αιχμαλώτων από τη Χαμάς στην Παλαιστίνη παραμένει ασαφής, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία.
Οι επιθέσεις της Χαμάς πραγματοποιήθηκαν στο ισραηλινό έδαφος, αλλά έχουν επηρεάσει οικογένειες σε όλο τον κόσμο, με έναν αυξανόμενο κατάλογο ξένων υπηκόων που σκοτώθηκαν ή απήχθησαν από τους Παλαιστινίους.
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε επίσημα ότι 12 υπήκοοί της επιβεβαιώθηκαν νεκροί και άλλοι 11 απήχθησαν ως όμηροι από τη Χαμάς, δήλωσε τη Δευτέρα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης. Οι νεκροί Ταϊλανδοί αποτελούν τη μεγαλύτερη απώλεια από ξένο κράτος μέχρι στιγμής.
Άλλοι οκτώ Ταϊλανδοί έχουν νοσηλευτεί για τα τραύματά τους, δήλωσε η εκπρόσωπος Kanchana Patarachoke. «Δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα ονόματα για λόγους ευθιξίας. Δεν θέλουμε οι συγγενείς να μάθουν τα νέα από τα μέσα ενημέρωσης πριν έχουμε άμεση επικοινωνία μαζί τους», πρόσθεσε.
Νέο βίντεο φρίκης από το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ
Το Ισραήλ αποτελεί εδώ και καιρό σημαντικό προορισμό για τους Ταϊλανδούς μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται σε αγροτικές δουλειές. Υπάρχουν περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργαζόμενοι στο Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, και περισσότεροι από 1.000 έχουν ζητήσει βοήθεια για να εκκενωθούν.
«Ο απολογισμός θα αυξηθεί»
Μεταξύ άλλων ξένων υπηκόων που είναι γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής είναι τέσσερις Αμερικανοί, δύο Ουκρανοί, 10 Νεπαλέζοι, ένας Γάλλος και ένας Βρετανός.
Οι Νεπαλέζοι σκοτώθηκαν όταν μαχητές επιτέθηκαν στο Kibbutz Alumim στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο, είπε η πρεσβευτής του Νεπάλ Kanta Rizal στο CNN την Κυριακή.
Οι νεκροί ήταν φοιτητές γεωπονίας, οι οποίοι σπούδαζαν και εργάζονταν στο πλαίσιο του προγράμματος «Learn and Earn» της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε ο Rizal. Η πρεσβεία εργάζεται για τον επαναπατρισμό των σορών, πρόσθεσε.
Άλλοι αλλοδαποί αγνοούμενοι κατά το Cnn είναι τρεις Βραζιλιάνοι, δύο Μεξικανοί, ένας Νεπαλέζος φοιτητής και ένας Βρετανός πολίτης.
Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπαρτσένα δήλωσε την Κυριακή ότι οι δύο Μεξικανοί υπήκοοι, μια γυναίκα και ένας άνδρας, «πιθανώς» έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς.
Οι Βραζιλιάνοι και ο 26χρονος Βρετανός υπήκοος Τζέικ Μάρλοου ήταν όλοι στο μουσικό φεστιβάλ κοντά στα σύνορα της Γάζας που δέχτηκε επίθεση το Σάββατο. Ο Μάρλοου εργαζόταν εκεί ως φύλακας, είπε η μητέρα του στην ισραηλινή πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «πρέπει να υποθέσει» ότι υπάρχουν Γερμανοί πολίτες μεταξύ των απαχθέντων, δήλωσε πηγή του υπουργείου στο αμερικανικό δίκτυο.
Ένας παρευρισκόμενος στο φεστιβάλ με διπλή ισραηλινο-γερμανική υπηκοότητα, ο Shani Louk, εντοπίστηκε σε βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γυμνός και ακίνητος να παρελαύνει από μαχητές στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν «άμεσες πληροφορίες» που να συνδέουν το Ιράν με τις επιθέσεις της Χαμάς
Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν είναι «σε γενικές γραμμές συνένοχο» στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ δεν έχουν αυτή τη στιγμή «άμεσες πληροφορίες» που συνδέουν το Ιράν με τις επιθέσεις.
«Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε ξεκάθαροι είναι ότι το Ιράν είναι σε γενικές γραμμές συνένοχο σε αυτές τις επιθέσεις επειδή υποστήριξε τη Χαμάς εδώ και δεκαετίες», είπε ο Φάινερ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο «Good Morning America» του ABC. «Αυτό που δεν έχουμε είναι άμεσες πληροφορίες που δείχνουν τη συμμετοχή του Ιράν στη διαταγή ή τον σχεδιασμό των επιθέσεων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δύο ημέρες. Είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά», πρόσθεσε.
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα
Τουλάχιστον 560 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.900 τραυματίστηκαν στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.