Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται να κερδίζει έδαφος τώρα στις παράκτιες περιοχές στο νότο με την κατάληψη της Χερσώνας και έναν στόλο πολεμικών πλοίων κοντά στην Οδησσό.
Την ίδια ώρα οι ολοένα και επιθετικότεροι ρωσικοί βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιθέσεις σε αστικά κέντρα μετριάζουν την αισιοδοξία για την ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να προβάλει τη μέχρι αποτελεσματική αντίστασή της σε υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις.
Στα βόρεια η ισχυρότερη της αναμενόμενης ουκρανική αντίσταση και προβλήματα στην επιμελητειακή υποστήριξη των Ρώσων, που παρέλυσε πολλές δυνάμεις, επιβράδυνε την προέλαση των εισβολέων.
Στο νότο το αρχηγείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία στέλνει τέσσερα αμφίβια αποβατικά σκάφη για να αποβιβάσουν στρατεύματα κοντά στο λιμάνι της Οδησσού του ενός εκατ, κατοίκων. Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να δείχνουν τα σκάφη και τις συνοδείες τους στη νότια ακτή της Κριμαίας, έναντι της ακτογραμμής που περιλαμβάνει την Οδησσό, όπου πολίτες προσπαθούν να δημιουργήσουν με σάκους με άμμο γραμμή άμυνας στην παραλία ενόψει της επίθεσης, που καθυστέρησε λόγω κακών καιρικών συνθηκών. «Είναι αλήθεια ότι έφυγαν απο΄την Κριμαία. Γιατί δεν προσπάθησαν να κάνουν απόβαση ως τώρα δεν το γνωρίζω», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικής αναλυτής Αλεξάντερ Κοβαλένκο.
Η κατάσταση στην Οδησσό παραμένει σταθερή, αλλά δύσκολα θα κρατήσει, είπε ο Κοβαλένκο, επειδή η πόλη φιλοξενεί και μεγάλο πληθυσμό φιλορώσων, που είχαν συγκρουστεί το 2014 με οπαδούς της επανάστασης Μαϊντάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 48 άνθρωποι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε την Τρίτη τον κυβερνήτη της Οδησσού με τον Μαξίμ Μαρτσένκο, συνταγματάρχη που μέχρι πέρυσι διοικούσε μηχανοκίνητη ταξιαρχία στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι Ρώσοι θέλουν να ανοίξουν διάδρομο προς την Υπερδνειστερία της Μολδαβίας
Αν και απέτυχαν ως τώρα αρκετές προσπάθειες των Ρώσων για απόβαση κοντά στην Οδησό, ήταν μικρές επιχειρήσεις, λέει ο Κοβασένκο. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να ανοίξει διάδρομο προς την Υπερδνειστερία και υπ’ αυτή την έννοια θεωρούν την Οδησσό τελευταίο και σημαντικό στοιχείο», τόνισε.
Η Υπερδνειστερία είναι ένας θύλακος φιλορώσων στη γειτονική Μολδαβία, μόλις 70 χλμ βορειοδυτικά της Οδησσού. Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει σχέδια επέκτασης στη Μολδαβία της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που εξαπέλυσε στην Ουκρανία.
Χάρτες που επεξεργάστηκαν δυτικοί αναλυτές με τις κινήσεις των Ρώσων στη νότια Ουκρανία δείχνουν περιοχές που τελούν υπό κατάληψη σιγά σιγά να σχηματίζουν έναν συμπαγή διάδρομο κατά μήκος της ακτογραμμής στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα.
Υπό ασφυκτικό κλοιό η Μαριούπολη κι άλλες πόλεις στο νότο
Μετά την απόβαση Ρώσων πεζοναυτών καταλήφθηκε το Μπερντιάνσκ, το δεύτερο ουκρανικό λιμάνι στη Θάλασσα του Αζόφ και πιθανώς οι δυνάμεις αυτές να ενώθηκαν με άλλα ρωσικά στρατεύματα και φιλορώσους αυτονμιστές αντάρτες που κινούνται δυτικά και πολιορκούν τη Μαριούπολη. Το σφυροκόπημα συνεχίζεται ανελέητο στην πόλη του μισού εκατ. κατοίκων, που έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και θέρμανση και με διακοπές στην υδροδότηση.
Στο μεταξύ άλλες ρωσικές δυνάμεις με εφαλτήριο την Κριμαία κινήθηκαν ανατολικά καταλαμβάνοντας τη Μελιτόπολη και ενδεχομένως σύντομα να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο που θα ενώνει τη χερσόνησο με τη Ρωσία, αν πέσει η Μαριούπολη. Μέχρι τώρα Ρωσία και Κριμαία συνδέονταν με γέφυρα μήκους 19 χλμ που εγκαινιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια.
Άλλα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία κατέλαβαν τη Χερσώνα και κινήθηκαν προς το Μικολάιβ, το τελευταίο σημαντικό αστικό κέντρο πριν την Οδησσό και στη συνέχεια ενδεχομένως προς τη Μολδαβία. Ο χάρτης που έδειξε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο σε επιτελείς του αποκάλυψε σχέδια απόβασης ανατολικά της Οδησσού με κατεύθυνσης προς τα βόρεια, προτού κινηθούν οι δυνάμεις δυτικά προς την Υπερδνειστερία. Αλλά δεν εξελίχθηκαν όλα βάσει του ρωσικού σχεδίου στη νότια Ουκρανία, καθώς οι Αρχές του Μικολάιβ είπαν ότι απέκρουσαν χθες επίθεση.
Η παγερή υποδοχή στις ρωσικές δυνάμεις από ρωσόφωνους σε πόλεις όπως το Μπερντιάνσκ, που η Μόσχα ήλπιζε να αντιμετωπιστούν ως απελευθερωτικές, δείχνει ότι η προέλαση των στρατευμάτων του Πούτιν από τη Μαριούπολη μέχρι την Οδησσό, όπως και στην υπόλοιπη Ουκρανία ίσως είναι ευκολότερο εγχείρημα παρά η κατοχή τους.
Την ίδια ώρα στη βόρεια Ουκρανία συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, ενώ ρωσικά οπλικά συστήματα και εφόδια μεταφέρονται προς το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον στρατιωτική αναλυτή του Chatham House, Ματιέ Μπουλέγκ, υπάρχουν ενδείξεις, όπως οι ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στο Κίεβο και η διάδοχη ψευδών ειδήσεων περί ουκρανικής συνθηκολόγησης, ότι η Ρωσία θα επιστρατεύσει τις ικανότητές της στον κυβερνοπόλεμο και την αεροπορική της ισχύ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα επόμενα 24ωρα.
Προφανής στόχος είναι να παραλύσουν τις επικοινωνίες μεταξύ των στρατιωτικών διοικητών και των γραμμών άμυνας της Ουκρανίας στο ανατολικό ήμισυ της χώρας καθώς και την ικανότητα ανεφοδιασμού τους με τρόφιμα και νέα όπλα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είπε ο Μπουλέγκ. «Πρόθεση του Κρεμλίνου αυτή τη στιγμή είναι η έφοδος και κατάληψη διά της βίας του Κιέβου», εκτίμησε προβλέποντας έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς με τη Ρωσία, μετά την εγκατάσταση κυβέρνησης μαριονέτας, να αλλάζει το αφήγημα χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτες» όσους θα συνεχίσουν να αντιστέκονται.