Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων εισβολής πέφτουν ή μία μετά την άλλη πόλεις στον νότο της Ουκρανίας.
Σήμερα τα στρατεύματα του Πούτιν μπήκαν για πρώτη φορά στην πόλη-λιμάνι του Μικολάιφ, «κλειδί» πριν από την Οδησσό για τον πλήρη έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.
Ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες σε σημεία της πόλης του περίπου μισού εκατομμυρίου κατοίκων. «Ας μη χάσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε. Ο ίδιος σε αναρτήσεις του στο Facebook ενημερώνει για την πορεία των ρωσικών στρατευμάτων. «Γίνεται αγώνας προς την κατεύθυνση του Oktyabrsky, θα αντισταθούμε τώρα. Ένα ολόκληρο μαχητικό σώμα διαλύθηκε στην οδό Pribuzhsky. Οι δυνάμεις αρχίζουν επίσης να μετακινούνται από την Μπαστάνκα».
Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πάντως ότι η προέλαση των Ρώσων στο Μικολάιφ έχει σταματήσει. Το Μικολάιφ απέχει περίπου μία ώρα οδικώς από τη Χερσώνα στη νότια ακτή της Ουκρανίας, την πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των Ρώσων.
Επόμενος στόχος η Οδησσός
Ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να περικυκλώσει την Οδησσό με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, αποκόπτοντας την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τον κύριο σύνδεσμο της χώρας με την παγκόσμια οικονομία.
«Η αίσθησή μου είναι ότι θα περικυκλώσουν την Οδησσό και θα κρατήσουν αυτή τη θέση όσο συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Κίεβο», είπε ο κ. Τρουχάνοφ, άποψη την οποία συμμερίζονται και οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.
H Μαριούπολη, παρά τη συνεχή επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις, παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας -αν και το νερό και το ρεύμα έχουν διακοπεί και οι γραμμές μεταφοράς έχουν αποκλειστεί.
Στο Τσερνιχίβ συνολικά 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένη περιοχή της πόλης, στη βόρεια Ουκρανία.
Οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν ακόμη το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στα ανατολικά, παρά το γεγονός ότι έχουν ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της.
Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης
Ωστόσο, οι δυνάμεις του Πούτιν ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, βορειοανατολικά της Χερσώνας, μετά από ολονύκτια επίθεση που προκάλεσε πυρκαγιές, πυροδοτώντας διεθνείς ανησυχίες. Οι φλόγες έχουν σβήσει.
Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική πυραυλική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική κρατική πυρηνική εταιρεία.
Νωρίτερα, ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει διαρρεύσει πυρηνικό υλικό στην αεροπορική επιδρομή, ότι η επίθεση δεν επηρέασε κανέναν από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, αλλά προκάλεσε πυρκαγιά σε μια «γειτονική» εκπαιδευτική εγκατάσταση. Ο Γκρόσι είπε ότι η κατάσταση παραμένει «ασταθής» στη Ζαπορίζια, αν και το ουκρανικό προσωπικό παραμένει στην αίθουσα ελέγχου.
Ρωσία: «Προβοκάτσια Ουκρανών εθνικιστών η φωτιά στη Ζαπορίζια»
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για προβοκάτσια Ουκρανών σαμποτέρ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια:
«Τη νύχτα το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε μια τερατώδη προβοκάτσια δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Γύρω στις 02:00 π.μ., ρωσική μονάδα περιπολίας στην περιοχή δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ, που ήθελαν να προκαλέσουν ανταποδοτικά πυρά, από τα παράθυρα του εκπαιδευτικού κτιρίου έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο. Τα σημεία βολής των Ουκρανών σαμποτέρ στο κτίριο κατεστάλησαν. Βγαίνοντας από το κτίριο, η ουκρανική ομάδα το πυρπόλησε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά».
Οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν επιστράτευσαν τις τελευταίες μέρες την ανώτερη ισχύ πυρός τους, εξαπολύοντας εκατοντάδες πυραύλους και επιθέσεις πυροβολικού σε πόλεις και άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και σημειώνοντας σημαντικά κέρδη στο νότο.
Η αποκοπή της πρόσβασης της Ουκρανίας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα θα επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στην οικονομία της και θα επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, που κατέλαβε το 2014.
Οι Ουκρανοί έχουν προβάλει σκληρή αντίσταση σε έναν υπέρτερο αριθμητικά εχθρό με υπεροπλία, αποτρέποντας μέχρι στιγμής τη γρήγορη νίκη που φαινόταν να περίμενε η Ρωσία. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία τής προσέφερε ένα υλικοτεχνικό πλεονέκτημα σε αυτό το τμήμα της χώρας, με μικρότερες γραμμές ανεφοδιασμού που διευκολύνουν την επίθεση εκεί.
Ζελένσκι: Μόνο μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί να αποτρέψει τη Ρωσία να βομβαρδίζει πυρηνικούς σταθμούς
Αναφερόμενος στην κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί κανείς ότι η Ρωσία δεν θα βομβαρδίσει τις πυρηνικές υποδομές της χώρας του είναι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι απηύθυνε επίσης έκκληση στους Ρώσους να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται για την εισβολή. Κατήγγειλε τη Μόσχα ότι στοχοθετεί
εσκεμμένα τις ουκρανικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές, με τη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Χάρκοβο και το Τσερνίχιβ να δέχονται επίθεση.
Ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε ότι 9.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση μέχρι στιγμής -αριθμός πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που αναφέρει η Ρωσία.
Ζελένσκι: Θα δούμε αν ισχύει η συμφωνία με τη Ρωσία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο
Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι σήμερα θα ξεκαθαρίσει εάν οι δύο εμπόλεμες πλευρές μπορούν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, για να μπορέσουν οι άμαχοι να γλιτώσουν από τις μάχες. Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν στη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στη Λευκορωσία για τη δημιουργία των διαδρόμων. «Σήμερα θα δούμε αν η συμφωνία θα λειτουργήσει», είπε ο Ζελένσκι.
Επιφυλακτικό το ΝΑΤΟ για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία
Το ΝΑΤΟ παραμένει επιφυλακτικό αναφορικά με το αίτημα Ζελένσκι για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της επικράτειας των μελών του, αλλά τόνισε ότι η συμμαχία είναι αμυντική, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή.
«Η συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση. Αν όμως έρθει η σύγκρουση σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτήν και θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».
Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και τα μέλη της συμμαχίας, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται στις Βρυξέλλες, είναι επιφυλακτικά μήπως παρασυρθούν στον πόλεμο με τη Ρωσία που διαθέτει τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο. Το ενδεχόμενο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, πάντως, θα τεθεί επί τάπητος, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες.
Ο Μπορέλ ζήτησε έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά τη ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ τάχθηκε υπέρ μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, προειδοποιώντας ότι τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν «καταστροφικές» συνέπειες.
«Οι ρωσικές επιθέσεις σε άμεση γειτνίαση με τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter την Παρασκευή. «Οι βομβαρδισμοί και οι πυρκαγιές που προκύπτουν στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Λουκασένκο: Οι λευκορωσικές δυνάμεις δεν θα πάρουν μέρος στον πόλεμο
Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο επανέλαβε νωρίτερα σήμερα ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του δεν θα μετάσχουν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λουκασένκο είπε ότι είχε σήμερα εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο. Η Ρωσία χρησιμοποίησε λευκορωσικά εδάφη ώστε να εξαπολύσει την πολυμέτωπη επίθεσή της στην Ουκρανία.