Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, αλλά μειώθηκαν οι χώρες που καταδικάζουν τη Ρωσία το 2023 - iefimerida.gr

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, αλλά μειώθηκαν οι χώρες που καταδικάζουν τη Ρωσία το 2023

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από σχεδόν 15 μήνες, η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία προκάλεσε φρίκη και οργή στη διεθνή κοινότητα, με πολλούς ηγέτες να σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλο να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας.

Όλο αυτό το διάστημα, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι παρέχουν τεράστιο αριθμό όπλων και στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, επιβάλλοντας, παράλληλα, κυρώσεις στη Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη δημόσια σφαίρα, μερικοί αποφάσισαν να παραμείνουν ουδέτεροι, διατηρώντας τους δικούς τους ιστορικούς ή εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ άλλοι έχουν παπαγαλίσει τα ψέματα του Κρεμλίνου ότι η Ουκρανία και η Δύση είναι υπεύθυνες για την επιθετικότητα της Μόσχας.

Η υποστήριξη στη Ρωσία το 2023
Η υποστήριξη στη Ρωσία το 2023

Και παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν έρθει αντιμέτωποι με το ζήτημα αυτό στο παγκόσμιο σκηνικό, λέγοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας είναι παράνομη και τίποτα άλλο από μια ιμπεριαλιστική αρπαγή γης, ο αριθμός των χωρών που καταδικάζουν ενεργά τη Ρωσία στη δημόσια σφαίρα έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Από 131 το 2022 σε 122 το 2023 οι χώρες που καταδίκασαν τη Ρωσία

Σύμφωνα με έκθεση του Economist Intelligence Unit που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023, ο αριθμός των χωρών που καταδίκασαν τη Ρωσία μειώθηκε από 131 σε 122 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θύλακες υποστήριξης προς τη Ρωσία αυξάνονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Ουγκάντα και η Μποτσουάνα να κλίνουν τώρα προς τη Ρωσία, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν ουδέτερες.

Η υποστήριξη στη Ρωσία το 2022
Η υποστήριξη στη Ρωσία το 2022

Ταυτόχρονα, λέει η έκθεση, άλλες χώρες, όπως το Ιράν, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, έχουν μετακινηθεί από το να τείνουν προς τη Ρωσία στο να δείχνουν πλήρη υποστήριξη στις ενέργειες του Πούτιν. Το Ιράν, για παράδειγμα, παρέχει όπλα στον στρατό της Μόσχας.

Η Ρωσία εδραιώνει την σχέση της με την ισχυρότερη δύναμη της Ανατολής, την Κίνα

Οι δυτικοί ηγέτες πιέζουν ορισμένους από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του κόσμου εκτός των δυτικών συμμαχιών, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, να λάβουν σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Αντίθετα, επιλέγουν να παραμείνουν ουδέτεροι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορεί τον Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, και ότι ο ΟΗΕ ψήφισε συντριπτικά υπέρ της καταδίκης της Ρωσίας πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εργάστηκε για να εδραιώσει τη σχέση της με την Κίνα, την ισχυρότερη δύναμη στο ανατολικό ημισφαίριο, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επισκέπτεται τη Μόσχα τον Μάρτιο σε ένα προπαγανδιστικό πραξικόπημα για το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ