Tα κράτη της Βαλτικής δεν θα εισάγουν πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας αποθήκευσης φυσικού αερίου της Λετονίας.
Καθώς ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έφτασε στην 39η ημέρα του, ο διευθυντής της λετονικής εταιρείας αποθήκευσης φυσικού αερίου αποκάλυψε το Σάββατο ότι τα κράτη της Βαλτικής δεν θα εισάγουν πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Infobae, ο διευθύνων σύμβουλος της Conexus Baltic Grid, Uldis Bariss δήλωσε: «Από την 1η Απριλίου, το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ρέει πλέον στη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία». Ο διευθυντής συνέχισε λέγοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που αποθηκεύονται υπόγεια στη Λετονία θα τροφοδοτούν επί του παρόντος την αγορά της Βαλτικής.
Την αναστολή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου επιβεβαίωσε και ο Λιθουανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τους The New York Times, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Gitanas Nauseda, δήλωσε ότι η χώρα δεν θα εισάγει πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία από τον Απρίλιο και αντ' αυτού θα εξαρτάται από άλλα έθνη για την προμήθεια ώστε να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Nauseda έγραψε: «Πριν από χρόνια, η χώρα μου πήρε αποφάσεις που σήμερα μάς επιτρέπουν χωρίς πόνο να σπάσουμε τους ενεργειακούς δεσμούς με τον επιτιθέμενο. Αν μπορούμε να το κάνουμε, μπορεί να το κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη!».
Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμίρ Πούτιν, προσπαθεί να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της χώρας του. Ανησυχώντας για τη ρωσική οικονομία που ακρωτηριάζεται από τις διεθνείς κυρώσεις, ο Πούτιν είπε στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο, ανέφερε το Infobae.
Η Ρωσία προμηθεύει πάνω από το 40% του συνολικού φυσικού αερίου της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητούσε μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, αλλά κυρίως το αέριο, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους New York Times, η Ρωσία προμηθεύει πάνω από το 40% του συνολικού φυσικού αερίου του μπλοκ. Ωστόσο, από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, τα κράτη μέλη αναζητούν μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.