Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκινά τη διαδικασία για τη δίωξη των ανθρώπων που ευθύνονται για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλίου, Ντόμινικ Ρααμπ επισκέπτεται σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) της Χάγης για να προσφέρει τη βοήθειά του στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τη δίωξη του Βλαντιμίρ Πούτιν για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Ο κ. Ράαμπ θα συναντήσει τον εισαγγελέα του δικαστηρίου, Βρετανό δικηγόρο Καρίμ Αχμάντ Κα , στη Χάγη για να προσφέρει «τεχνική υποστήριξη για την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία». Αυτό θα περιλαμβάνει την υποστήριξη, με «άμεση προτεραιότητα τη συλλογή και τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι διοικητές που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητοι για τις ενέργειές τους. Όπως με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Τσαρλς Τέιλορ πριν από αυτούς, οι ενέργειές τους κινδυνεύουν να τους οδηγήσουν στη φυλακή».
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφέρει μια σειρά από βοηθητικά στοιχεία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, από αστυνομικές και στρατιωτικές αναλύσεις έως εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφορικής και νομική εμπειρογνωμοσύνη.
Σε δήλωση του το βρετανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε: «Μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μετεγκατάσταση μαρτύρων και φυλάκιση όσων κρίνονται ένοχοι, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο για προηγούμενα εγκλήματα πολέμου».
Ξεκινά η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για την Ουκρανία
Ο κ. Ράαμπ θα συναντήσει επίσης «πρεσβευτές» από άλλες χώρες, ώστε να βοηθήσουν όλοι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Πριν γίνει βουλευτής, ο κ. Ράαμπ ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών για εγκλήματα πολέμου στη βρετανική πρεσβεία στη Χάγη και διαπραγματευόταν συμφωνίες που επέτρεψαν έκτοτε τη μετεγκατάσταση μαρτύρων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οδήγησαν, επίσης, σε καταδιίκες εγκληματιών πολέμουυ που εκτίουν τις ποινές τους στις φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Ράντοβαν Κάρατζιτς που καταδικάστηκε για γενοκτονία στη Βοσνία και του πρώην προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.