Ο Φλοριάν Σεριέ βρίσκεται στην Ουκρανία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Μιλώντας στο Sky News, ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η πρόσβαση σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας είναι δύσκολη για τους εργαζόμενους στον τομέα της βοήθειας.
«Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν έξω, είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκο να φτάσει οτιδήποτε στο εσωτερικό των πόλεων. Η συμφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι απολύτως απαραίτητη και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης», τονίζει ο Σεριέ και προσθέτει:
«Κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να τραπούν σε φυγή σήμερα… αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, ώστε περισσότερος κόσμος να εγκαταλείψει την πόλη και να φτάσουν προμήθειες».
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι οι ανάγκες είναι «τεράστιες», και αυτές περιλαμβάνουν νερό, τροφή, στέγη, ζέστη και φάρμακα.
Παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία αλλά δε φτάνει στις πόλεις
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, η Ελλάδα απέστειλε μια μεγάλη στοχευμένη ανθρωπιστική και υγειονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη Βουλή, ήταν «μια στοχευμένη αποστολή, καθώς ήρθαμε σε απευθείας επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας για τις ανάγκες που έχουν κυρίως είναι υλικά για να γίνονται απλές χειρουργικές πράξεις».
Ο υπουργός Υγείας είπε πως «τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι της ανθρωπιστικής και υγειονομικό κομμάτι θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να βοηθηθεί ο ουκρανικός λαός».
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ από την προηγούμενη εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομμένοι από πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσης ανάγκης λόγω της στρατιωτικής περικύκλωσης των πόλεων.
«Απαιτούνται επειγόντως αξιόπιστοι και προβλέψιμoι τόποι όπου δεν μαίνονται συγκρούσεις και "ασφαλής διέλευση" για τη μετεγκατάσταση ανθρώπων των οποίων οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο και για την παροχή σωτήριων προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε σε ένα δελτίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού.
To OCHA τόνισε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικοί εταίροι και η ουκρανική κυβέρνηση εντείνουν τις δραστηριότητες παροχής βοήθειας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν μερικούς από αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.