Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δεν θα συνεργαστεί στην έρευνα που θέλει να διενεργήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τους χιλιάδες θανάτους στο πλαίσιο του επιλεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα.
«Δεν θα συνεργαστούμε διότι δεν είμαστε πλέον μέλος», του ΔΠΔ, είπε ο Χάρι Ρόκε, ο εκπρόσωπος της προεδρίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Ντουτέρτε είχε ακυρώσει τη συμμετοχή των Φιλιππίνων και την αναγνώριση του Καταστατικού της Ρώμης τον Μάρτιο του 2018.
«Δεν χρειαζόμαστε να ερευνήσουν ξένοι τους θανάτους στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών διότι το νομικό σύστημα λειτουργεί στις Φιλιππίνες», είπε ο κ. Ρόκε και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η έναρξη επίσημης ποινικής έρευνας είναι «νομικά λαθεμένη» και έχει «πολιτικά κίνητρα».
Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Φατού Μπενσουντά, ζήτησε χθες Δευτέρα από τους δικαστές εξουσιοδότηση για να αρχίσει πλήρη ποινική έρευνα για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στις Φιλιππίνες, επιχειρηματολογώντας ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
«Το μακρύ χέρι του νόμου σύντομα θα πιάσει τον Ντουτέρτε και τους συνεργούς του», έκρινε ο Αντόνιο Τριγιάνες, πρώην γερουσιαστής της αντιπολίτευσης.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 6.117 ανθρώπους, που θεωρούνταν διακινητές ναρκωτικών, σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που εξαπολύουν, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ πιο βαρύς.
Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι έχουν διαπραχθεί χιλιάδες εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Η αστυνομία αντιτείνει ότι όσοι σκοτώθηκαν πρόβαλαν βίαιη αντίσταση κατά της αρχής.