Η ανακοίνωση έγινε από τα υπουργεία Άμυνας των ΗΠΑ και της Ταϊβάν πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του.
Σε ένα λακωνικό μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong διέπλευσε τον Πορθμό.
«Υπογραμμίζουμε ότι είχαμε ειδοποιηθεί και παρακολουθούμε όλα τα αεροπλανοφόρα και τα πλοία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (σ.σ. της Κίνας) που πλέουν στην περιοχή του Πορθμού», πρόσθεσε.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό πέρασε από τον Πορθμό σήμερα.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος της Ταϊβάν, θεωρούν ότι ο Πορθμός είναι διεθνής θαλάσσια ζώνη και έχουν στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή για να διασφαλίσουν «την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
Η ανακοίνωση του ταϊβανέζικου υπουργείου δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία του Σι Τζινπίνγκ με το Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώτος είπε ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ κρατών «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
Δεν είναι σπάνιο να διαπλέουν πολεμικά πλοία τον Πορθμό της Ταϊβάν. Το Shandong βρισκόταν εκεί και τον Δεκέμβριο του 2020, μία ημέρα αφότου πέρασε ένα αμερικανικό πολεμικό. Το ίδιο αεροπλανοφόρο διέπλευσε τον Πορθμό τον Δεκέμβριο του 2019, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ταϊβάν.
Τι είπαν οι πρόεδροι ΗΠΑ-Κίνας στην τηλεφωνική τους επικοινωνία
Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι το ζήτημα της Ταϊβάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «σωστά» για να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στις σχέσεις των δύο χωρών. «Ορισμένα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν το λάθος μήνυμα στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αν το θέμα της Ταϊβάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα έχει ανατρεπτικές συνέπειες για τη σχέση των δύο χωρών», είπε ο Σι.
«Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα δώσει την πρέπουσα προσοχή» στο θέμα αυτό, πρόσθεσε.
Επί προεδρίας Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον ενέκρινε τουλάχιστον δύο συμβάλεις πώλησης όπλων στην Ταϊβάν για να ενισχύσει τα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα του νησιού. Το Πεκίνο θεωρεί ότι η στήριξη αυτή υπονομεύει τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ.