Ένα πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αποπλεύσει αυτό το Σαββατοκύριακο από την Κύπρο με προορισμό τη Γάζα.
Το ισπανικό πλοίο, Open Arms, (ανήκει στην ομόνυμη φιλανθρωπική οργάνωση) έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από την Κύπρο χωρίς να είναι προς το παρόν σαφές πού θα δέσει στη Γάζα.
Το εν λόγω πλοίο, όπως αναφέρει το BBC έδεσε πριν από τρεις εβδομάδες στη Λάρνακα και θα ρυμουλκήσει μια φορτηγίδα φορτωμένη με είδη που παρέχονται από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, δήλωσε στο Associated Press ο ιδρυτής του Open Arms, Όσκαρ Καμπς.
Το Open Arms δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν αρχίσει να επιθεωρούν το φορτίο των «200 τόνων με βασικά τρόφιμα, ρύζι, αλεύρι και κονσέρβες τόνου».
Το πλοίο θα χρειαστεί περίπου δύο με τρεις ημέρες για να φθάσει σε μια άγνωστη τοποθεσία στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, δήλωσε ο κ. Καμπς, ενώ πρόσθεσε ότι το τελευταίο μίλι του ταξιδιού των 216 συνολικά μιλίων θα είναι «η πιο περίπλοκη επιχείρηση». Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν «ανησυχεί καθόλου για την ασφάλεια».
Στο σημείο προορισμού, μια ομάδα από την οργάνωση World Central Kitchen έχει κατασκευάσει μια προβλήτα για την υποδοχή της βοήθειας, είπε ακόμη.
Η World Central Kitchen δήλωσε ότι προετοιμαζόταν για το ταξίδι βοήθειας εδώ και εβδομάδες, περιμένοντας να ανοίξει ο θαλάσσιος δρόμος. Ο θαλάσσιος διάδρομος ανακοινώθηκε από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή, ενώ βρισκόταν στην Κύπρο.
Χριστοδουλίδης: Το επόμενο 24ωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα
«Το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα για υλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α' Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ' στην Πάφο.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο και το σχέδιο «Αμάλθεια» ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του πρώτα και πάνω από όλα για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με επιμονή τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης. Σημείωσε ότι «είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που το παρουσίασα στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι».
«Να σας αναφέρω ότι το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα, δεν μπορώ να πω την συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας, αντιλαμβάνεστε», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή από την μια με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία- είδατε και την σχετική ανακοίνωση- την ίδια στιγμή χαίρομαι γιατί γινόμαστε αποδέκτες μετά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή Υπουργούς Εξωτερικών για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς».
Ο Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρεί άριστες σχέσεις στην περιοχή με όλα τα γειτονικά κράτη και προσπαθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.
«Θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη - σεμνά και ταπεινά πάντα - αυτό που λέμε ότι η χώρα μας, μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά θέλω να το επαναλάβω, πάντα σεμνά και ταπεινά», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Πλωτό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζονται να φτιάξουν οι ΗΠΑ
Αυτό έγινε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα προσωρινό πλωτό λιμάνι στην ακτογραμμή της Γάζας.
Το Πεντάγωνο δήλωσε αργότερα ότι θα χρειαστούν έως και 60 ημέρες για να ολοκληρωθεί και θα χρειαστούν περίπου 1.000 στρατιώτες για την κατασκευή του - κανένας από τους οποίους δεν θα βγει στην ξηρά.
Το λιμάνι θα μπορεί να υποδέχεται μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τα πρώτα φορτία θα φτάσουν μέσω Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η προβλήτα θα μπορούσε να βοηθήσει στην παράδοση έως και 2 εκατομμυρίων γευμάτων καθημερινά.
Δεν είναι σαφές εάν ή πώς θα συνεργαστούν η προσωρινή προβλήτα των ΗΠΑ και ο θαλάσσιος διάδρομος της ΕΕ, σημειώνει το BBC.