Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι η Γερμανία πρέπει να δράσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει μια «ιστορική» αύξηση του κόστους ζωής.
Συγκρίνοντας την κατάσταση με την κρίση πληθωρισμού της δεκαετίας του 1960 και του 1970, ο Γερμανός ηγέτης κάλεσε εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων και της Bundesbank να βρουν μέτρα για να απαλύνουν τον πόνο των καταναλωτών. Στόχος της σπάνιας αυτής κοινής προσπάθειας είναι η ανάπτυξη πολιτικών καταπολέμησης του πληθωρισμού τις επόμενες εβδομάδες, όπως τόνισε ο Σολτς τη Δευτέρα, μετά την πρώτη συνάντηση.
«Η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Για να το θέσω διαφορετικά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση», σημείωσε ο Σολτς σε δηλώσεις του έξω από την καγκελαρία στο Βερολίνο.
Σολτς: Εκρηκτική για την κοινωνία της Γερμανίας η αύξηση του κόστους ζωής
Η γερμανική κυβέρνηση υποδεικνύει ως μεγαλύτερη αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου εκτινάσσεται μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία, συμπαρασύροντας το γενικότερο κόστος ζωής.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD την Κυριακή, ο Σολτς είπε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής θα μπορούσε να έχει «εκρηκτικά» αποτελέσματα στη γερμανική κοινωνία, οδηγώντας σε βαθύτερες διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
«Για μένα είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι. Θέλουμε όλοι οι πολίτες να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα από αυτή την περίοδο», είπε τη Δευτέρα.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο τρικομματικός συνασπισμός του Σολτς έχει περάσει δύο πακέτα μέτρων για να περιορίσει τον αντίκτυπο του υψηλού κόστους. Τα μέτρα, αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνουν την άρση της επιβάρυνσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, την σημαντική έκπτωση των εισιτηρίων για τις δημόσιες συγκοινωνίες και την παροχή εφάπαξ πληρωμών 100 ευρώ ανά παιδί και 300 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.
Γερμανία: Παζάρια βοήθειας μεταξύ κυβέρνησης, συνδικαλιστών και επιχειρήσεων
Ενώ οι πολιτικές συνέβαλαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 8,2% τον Ιούνιο από 8,7% τον Μάιο, στα επίπεδα αυτά δεν λαμβάνεται ακόμη πλήρως υπόψη το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.
Όταν ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο στάδιο, η κυβέρνηση ανέστειλε τη νομοθεσία που θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μεταβιβάζουν τις τιμές στους πελάτες. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι λογαριασμοί των καταναλωτών μπορεί να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν.
Ο Σολτς είπε ότι το επόμενο έτος θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς σε εξέλιξη είναι η συζήτηση εντός της κυβέρνησης σχετικά με το είδος της υποστήριξης που θα προσφέρει και τον τρόπο χρηματοδότησής της. Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε κατά της ενίσχυσης της ελάφρυνσης που χρηματοδοτείται από το χρέος.
Ο Γιασμίν Φαχίμι, ο επικεφαλής της γερμανικής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας DGB που συμμετείχε στις συνομιλίες, ζήτησε ένα ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας για τα νοικοκυριά και πρότεινε η κυβέρνηση να αναβάλει την προγραμματισμένη αύξηση της τιμής για τις βιομηχανικές εκπομπές άνθρακα για το επόμενο έτος.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ, ζήτησε άμεσες αποφάσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Σολτς ότι υποθάλπει τον πληθωρισμό μέσω των ενεργειακών πολιτικών της.
Το συντηρητικό μπλοκ του Σόντερ κυβέρνησε τη Γερμανία τα τελευταία 16 χρόνια υπό την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριζε στενότερους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς.
Σολτς: Πόλεμος και πανδημία οι μοχλοί αύξησης του πληθωρισμού
Ο Σολτς αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διαταραχές εξαιτίας της πανδημίας στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού ως τους κύριους μοχλούς της τρέχουσας αύξησης του πληθωρισμού.
Ο επικεφαλής της DGB και ο Ράινερ Ντούλγκερ, επικεφαλής του ομίλου επιχειρήσεων BDA, δήλωσαν ότι οι μισθοί δεν είναι προς το παρόν μεταξύ των παραγόντων που αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή.
Ο Ντούλγκερ, πάντως, κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τον φόρο εισοδήματος για τους εργαζομένους και να επεκτείνει τα προγράμματα ώστε οι εφάπαξ πληρωμές να είναι αφορολόγητες.
«Η κοινωνία μας είναι ισχυρή, πολύ πιο δυνατή από ό,τι θεωρείται από εποχή σε εποχή. Η χώρα μας διαμορφώνεται από τη δίκαιη ισορροπία συμφερόντων στο πνεύμα της κοινής λογικής. Αυτό το πνεύμα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», κατέληξε ο Σολτς.