Η εξουσία της Χαμάς στη Γάζα αμφισβητείται από όλο και περισσότερους Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις με το Ισραήλ, υποστηρίζει το BBC
Στους δρόμους της Γάζας, όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι εκφράζουν ανοιχτή περιφρόνηση απέναντι στην ένοπλη ομάδα που κυβερνά τη λωρίδα εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Πολλοί θεωρούν τη Χαμάς υπεύθυνη για την κατάσταση στη χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι εδώ και 70 και πλέον χρόνια, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του βρετανικού μέσου.
Πριν καταρρεύσει η κατάπαυση του πυρός τον περασμένο μήνα, οι μαχητές της Χαμάς έδειχναν αποφασισμένοι να επιδείξουν την ισχύ τους. Αλλά τώρα, με το Ισραήλ να επιτίθεται και πάλι μαζικά, οι ίδιοι ένοπλοι έχουν υποχωρήσει και οι πολίτες της Γάζας έχουν βυθιστεί ξανά στη φρίκη του πολέμου. Ορισμένες από τις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις υποδηλώνουν ότι οι πολίτες, που οδηγήθηκαν στην καταστροφή από ενάμιση χρόνο ισραηλινών βομβαρδισμών, φοβούνται πλέον λιγότερο τη Χαμάς, σύμφωνα με το βρετανικό ΜΜΕ.
Παλαιστίνιοι εναντιώνονται στη Χαμάς
Ένας αυτόπτης μάρτυρας - ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί - περιέγραψε στο BBC διάφορα πρόσφατα περιστατικά στα οποία κάτοικοι της περιοχής εμπόδισαν μαχητές της Χαμάς να διεξάγουν στρατιωτικές ενέργειες από τις συνοικίες που διαμένουν.
Στις 13 Απριλίου, είπε, ένοπλοι της Χαμάς προσπάθησαν να εισβάλουν με τη βία στο σπίτι ενός ηλικιωμένου άνδρα.
«Ήθελαν να εκτοξεύσουν ρουκέτες και άλλα αυτοσχέδια βλήματα της Χαμάς από το εσωτερικό του σπιτιού του», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας. «Αλλά εκείνος αρνήθηκε». Το περιστατικό σύντομα πήρε διαστάσεις, με τους συγγενείς και τους γείτονες να έρχονται όλοι προς υπεράσπιση του ηλικιωμένου. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους, αλλά τελικά εκδιώχθηκαν.
Αλλού στη Γάζα, οι διαδηλωτές είπαν στους μαχητές να μείνουν μακριά από νοσοκομεία και σχολεία, για να αποφευχθούν καταστάσεις στις οποίες οι άμαχοι θα βρεθούν στο στόχαστρο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Αλλά μια τέτοια στάση εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Στην πόλη της Γάζας, η Χαμάς πυροβόλησε έναν διαδηλωτή. Το κίνημα διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι ακόμη εξέγερση, αλλά μετά από σχεδόν 20 χρόνια διακυβέρνησης η σιδερένια λαβή της Χαμάς στη Γάζα αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί, καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.
Ο Αμπάς καλεί την Χαμάς να παραδώσει την Γάζα στην Παλαιστινιακή Αρχή
Και ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, με το Ισραήλ να σφυροκοπά την περιοχή, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε την Τετάρτη τη Χαμάς να καταθέσει τα όπλα και να παραδώσει τη διοίκηση της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών να απαντήσει στις διεθνείς αμφιβολίες σχετικά με τον ρόλο της αρχής σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή, μετέδωσε το Reuters.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μιλούσε χθες, Τετάρτη στο Συμβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής όπου αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ορίσει τον διάδοχό του εν μέσω πιέσεων από δυτικές και αραβικές δυνάμεις που ανησυχούν για την ικανότητα της Παλαιστινιακής Αρχής να διαδραματίσει βιώσιμο-μακροπρόθεσμο ρόλο στις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Ενώ ο Αμπάς είχε καλέσει στο παρελθόν τη Χαμάς να θέσει τις δυνάμεις της υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, δεν το έχει κάνει από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όταν ένοπλοι της μαχητικής οργάνωσης επιτέθηκαν στο Ισραήλ, προκαλώντας σφοδρά στρατιωτικά αντίποινα από το Ισραήλ. Οι διπλωματικές προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για το μέλλον της Γάζας έχουν επικεντρωθεί στο να παραμεριστεί η Χαμάς, αλλά το Ισραήλ έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί κανένα ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτονομία στη Δυτική Όχθη.
«Η Χαμάς πρέπει να παραδώσει τις ευθύνες (της) στη Γάζα και να παραδώσει τα όπλα της με ευθύνη της Παλαιστινιακής Αρχής και να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Αμπάς. Η Χαμάς, η οποία εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα κατά τη διάρκεια ενός σύντομου εμφυλίου πολέμου το 2007, έχει αρνηθεί τους τελευταίους μήνες τις εκκλήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών να καταθέσει τα όπλα.
Ο Αμπάς μιλούσε στο Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη ως νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού. Ο Αμπάς, 89 ετών, ανέλαβε την ηγεσία της Παλαιστίνης μετά το θάνατο του βετεράνου ηγέτη της PLO Γιάσερ Αραφάτ το 2004. Για χρόνια αντιστέκεται στο να ορίσει αναπληρωτή ή διάδοχο, αλλά ο πόλεμος στη Γάζα έχει εντείνει τις πιέσεις για να το πράξει.
Οργή και απογοήτευση
Υπενθυμίζεται ότι η ανυποχώρητη πολιτική της Χαμάς έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Γάζα, καθώς στα τέλη του περασμένου μήνα χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν ανάμεσα στα συντρίμμια μιας βαριά κατεστραμμένης πόλης στη βόρεια Γάζα με πολλούς να φωνάζουν κατά της Χαμάς, σε μια σπάνια εκδήλωση δημόσιας οργής κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στο βόρειο τμήμα της Γάζας, φάνηκε να στρέφονται γενικά κατά του πολέμου, με τους διαδηλωτές να ζητούν τον τερματισμό των 17 μηνών θανατηφόρων συγκρούσεων με το Ισραήλ που έχουν κάνει τη ζωή στη Γάζα ανυπόφορη, μετέδιδαν διεθνή ΜΜΕ.
Ένας διαδηλωτής στην Τζαμπαλίγια, ο οποίος είχε μιλήσει τότε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί καθώς φοβόταν για αντίποινα, είπε ότι συμμετείχαν στη διαδήλωση επειδή «όλοι μας απογοήτευσαν». Είπαν ότι φώναζαν κατά του Ισραήλ, της Χαμάς, της Παλαιστινιακής Αρχής που υποστηρίζεται από τη Δύση και των Αράβων μεσολαβητών.